Hyppää pääsisältöön

Mirri-tädin ja Suvi-Päivikin muistelot vuonna 1981

Vuonna 1981 Tänään iltapäivällä -radio-ohjelman haastattelussa kuullaan Mirri-tädin muistoja hänen juontamastaan Perheen pienimmille -ohjelmasta. Mirri-tädin, oikealta nimeltään Mirjami Suonion (1906–1987) kanssa studiossa vieraana on myös Suvi Päivikki, joka oli suositun lastenohjelman vakiovieraita.

Mirri-tädin Perheen pienimmille -lastenohjelma sai alkunsa vuonna 1949, kun Markus-setä eli Markus Rautio ehdotti Suoniolle ohjelmaa lauantai-illalle. Ohjelmaa tehtiin kaiken kaikkiaan kymmenen vuotta. Sen viimeinen jakso kuultiin radiossa tammikuussa vuonna 1959.

Mirri-täti kertoo toimittaja Päivi Istalan haastattelussa ohjelman tavoitteen olleen varsin yksinkertainen; lapset saivat laulaa ja lausua runoja. Ohessa katseltiin myös piirustuksia ja keskusteltiin mitä kaikkea niissä näkyi, kertoo Mirri-täti. Hän muistelee, että varsinkin alle kouluikäisten piirustukset olivat "kerrassaan riemastuttavia". Mikrofonikammosta kärsinyt Mirri-täti kertoi jännittävänsä kovasti jokaista lähetystä, Osittain tähän oli syynä huoli siitä, että kaikki lapset saisivat varmasti esiintyä, toteaa Mirri-täti.

Kun lapset kuulevat kaunista, he puhuvat kauniisti.― Mirri-täti

Ohjelmassa Mirri-tädin lisäksi kuullaan Suvi-Päivikki Ylöstä (o.s. Ala-Könni) (1951–2010), joka oli Suomen ensimmäisiä lapsiartisteja. Hän esiintyi myös tv-mainoksissa. Myöhemmällä iällä hän toimi erikoispäiväkotien johtajana Helsingissä. Tänään iltapäivällä -ohjelmassa häneltä kuullaan muun muassa Aleksille taikinaa -lastenlaulu vieraillessaan Mirri-tädin ohjelmassa 7-vuotiaana.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto