Hyppää pääsisältöön

Saako kaupassa tai hautausmaalla pelata? Poliisi antoi ohjeet Pokémon-jahtiin

Pokémon GO sai suomalaisetkin ulos liikkeelle. Missä pokettaminen on täysin ok?

Pokémon GO hyödyntää lisättyä todellisuutta. // Kuva: EPA/Piroschka Van De Wouw

Pokémon GO on saanut suomalaisetkin ulos pelaamaan mitä erikoisempiin paikkoihin. Pokémon-huuma on saanut monet pohtimaan, voiko kaikkialla jahdata vapaasti taskuhirviöitä.

Yle Uutiset otti yhteyttä poliisiiin ja selvitti, millaisissa paikoissa pelaaminen on täysin hyväksyttyä ja minne pokekouluttajien ei tulisi mennä.

Yleissääntö on, että julkisilla paikoilla saa pelata, kunhan ei aiheuta järjestyshäiriöitä, vaaraa tai estä pelipaikan käyttöä sen alkuperäisestä käytöstä. Poliisi kehotti tiedotteessaan pokémonien metsästäjiä olemaan tarkkaavaisia liikenteessä. Poliisi myös muistutti, että pelin pelaaminen on kiellettyä auton ratissa.

Yle Uutiset kysyi neuvoa komisario Jarmo Ojalalta Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Saako kaupassa pelata?

- Kauppa on lähtökohtaisesti julkinen paikka. Kaupassa pelaaminen on ok, kunhan ei aiheuta vaaraa muille paikkojen käyttäjille tai liikkujille. Kaupassa pelaaminen on sallittua, mutta kauppias voi kieltää pelaamisen, jos pelaamisesta aiheutuu häiriöitä muille asiakkaille.

Saako hautausmaalla pelata?

- Hautausmaa on yleinen paikka, joten pelaamista siellä ei lähtökohtaisesti voi kieltää. Hautausmaalla on kuitenkin syytä ottaa huomioon muut liikkujat ja ihmisten hautarauhaa tulee kunnioittaa.

Saako baarissa pelata?

- Baarissa voi pelata. Baarin pitäjä voi kuitenkin kieltää pelaamisen, jos se häiritsee asiakkaita.

Saako kerrostalon piha-alueella pelata?

- Kyseessä on puolijulkinen paikka. Jos pihalle on vapaa pääsy, siellä voi pelata. Sisään rappuun tai parvekkeelle ei saa mennä. Piha-alueen poikki voi kuitenkin liikkua, jos sinne on vapaa pääsy. Piha-alue on kuitenkin lähtökohtaisesti tarkoitettu kerrostalon asukkaille ja siellä vieraileville ketä siellä liikkuu. Taloyhtiö voi kieltää pelaamisen rajaamalla piha-alueen selkeästi.

Toistaiseksi Suomessa pokémon-jahti on sujunut suhteellisen turvallisesti. Ainakaan Helsingin poliisi ei ole saanut ilmoituksia peliin liittyvistä häiriöistä.

Lue lisää neuvoja pokettamiseen Yle Uutisten sivuilta!

Lue myös:

Kirkot avaavat ovensa pokettajille: "Seurakunta voi tarjota vähän virtaa, ettei harvinainen Pokémon mene sivu suun"

Venäjällä halutaan rajoittaa Pokémon GO:n pelaamista: "Perkele yrittää hajottaa meidät sisältäpäin"

"Ihmisillä ei ole varaa olla käyttämättä sitä" – Pokémon GO:n esittelemä lisätty todellisuus on tulevaisuudessa elinehto