Hyppää pääsisältöön

50-lukulainen kodinhengetär vai itselle ihanteellinen kumppani? Twitterissä kiistellään vaimomatskuu-termin käytöstä

Torstai-iltana nousi keskustelu siitä, vahvistaako vaimomatskuu-sana sukupuolisia stereotypioita vai ei.

Keskustelua vaimomatskuu-hashtagilla Twitterissä. // Kuva: Twitter

- Älkää pliis käyttäkö termiä "vaimomatskua". Kiitos.

Näin kirjoitti rovaniemeläinen Sanna-Mari Paakki Twitterissä torstaina iltapäivällä. Paakin avauksesta nousi valtava Twitter-mylläkkä, jonka ytimessä pohdittiin vaimomatskuu-termin käyttöä. Toiset eivät ymmärtäneet, miten se voisi loukata. Onhan vaimomatskua oikeastaan kehu, vai onko?

Sanna-Mari Paakki ja osa Twitter-käyttäjistä on hieman eri mieltä.

- Vaimomatskuu on sellainen sana, jota on okei käyttää yksityisessä keskustelussa omassa perheessä. Tietysti toista kunnioittaen, eli jos oma tyttöystäväni ei pitäisi siitä, en tietenkään sanoisi niin. Termi on täysin tarpeeton, Paakki sanoo YleX:lle.

Keskustelun aikaansaanut Paakki ei osannut odottaa, että yhdestä twiitistä nousisi näin kiivas väittely. 24-vuotias rovaniemeläinen ei halunnut olla mielensäpahoittaja, vaan nostaa esiin mielestään hieman kyseenalaisen asian, jonka oli bongannut somessa.

- Naiset lisäävät kuvan leipomuksistaan sillä hashtagilla Instagramiin. Miksei voi vaan sanoa, että tuli hyvä fiilis kun leivoin. Siksi päätin vain esittää ystävällisen pyynnön, että pohtisi sanan käyttöä hieman.

Vanhoillisia käsityksiä vai yksilöllisiä kokemuksia?

Vaimomatskuu-termi on Paakin mielestä ongelmallinen, sillä sen merkityksissä korostuvat 50-lukulaisen naisen hyveet, kuten kodista huolehtiminen ja miehen miellyttäminen. Myös muut keskustelijat nostivat esiin samoja asioita.

Skip Twitter post

Skip Twitter post

Twitterissä nousi kuitenkin esiin se, miten erilaisia käsityksiä ihmisillä on vaimomatskuu-termistä. Monen mielestä vaimomatskuu ei sisällä stereotypioita, vaan kertoo hyvin erilaisia asioita mahdollisesta elinkumppanista.

Myös Paakki myöntää, että sanan merkitys on varmasti monille erilainen.

- Siihen on kuitenkin pitkä matka, että merkitys muuttuisi niin paljon, että stereotypioita ei nousisi esiin lainkaan, Paakki sanoo.

Jotkut myös kommentoivat, että termiä käyttävät pitkälti vain naiset, joten siitä ei pitäisi loukkaantua.

Skip Twitter post

Paakki kuitenkin muistuttaa, että seksististen rakenteiden tiedostaminen on kaikesta huolimatta tärkeää. Vaikka osaa ihmisistä vaimomatskuu-termi ei loukkaisi, sanaa voi silti tarkastella kriittisesti.

- Jos ei ymmärrä seksismiä ollenkaan, ei ymmärrä mitä kaikkea tuonkin termin taustalla on. Mutta jos olisi mahdollista saada ihmiset ymmärtämään, millaiset mielikuvat sen on taustalla, se olisi todella tärkeää, Paakki sanoo.

Myös muut keskustelijat nostivat esiin vahingollisten rakenteiden olemassaolon.

Skip Twitter post

Käsitykset vaimomatskuu-termistä hajautuvat kuitenkin laajaan skaalaan. Miten Paakki haluaisi edistää keskustelua nyt?

- Näistä asioista ei kannata lähteä riitelemään, vaan alkaa avoimin mielin kritisoimaan omaa ajatusmaailmaa.

Lue myös:

Miehet juovat olutta, naiset limsaa? Twitterin alkuviikon avainsana on #arkipäivänseksismi

Analyysi: Game of Thrones alkaa viimein näyttää, etteivät sarjan raiskaukset ole vain halpa juonikikka

Kanadan feministipääministeri osallistui Pride-kulkueeseen ja suunnittelee sukupuolineutraalia henkilökorttia