Hyppää pääsisältöön

Zaraa syytetään plagioinnista – ja ovathan luonnokset aika yhdennäköisiä

Vaatesuunnittelija Tuesday Bassen, 27, uskoo, että vaateketju Zara on varastanut neljä hänen luonnostaan. Asiasta on noussut kohu.

Zaraa syytetään mallien kopioimisesta. // Kuva: Instagram / tuesdaybassen / kuvakaappaus

Los Angelesissa työskentelevä vaatesuunnittelija Tuesday Bassen syyttää espanjalaista vaateketjua Zaraa neljän luonnoksensa varastamisesta. Zara on kiistänyt syytteet.

Bassen julkaisi keskiviikkona Instagram-tilillään postauksen, jossa on vaatejätin vastaus hänen lähettämäänsä kirjeeseen.

Avaa Instagram postaus

- Pyysin asianajajaani ottamaan yhteyttä Zaraan, ja he vastasivat, että minulla ei ole mitään mahdollisuutta, koska olen indie-suunnittelija, ja he ovat valtava yhtiö, Bassen kirjoittaa.

Zaran vastauksessa todetaan myös, että Bassenin mallit eivät ole tarpeeksi omaperäisiä, jotta suuri osa maailman ihmisistä yhdistäisi ne suunnittelijaan.

Kumma kyllä, Bassen sai tietää varastamisesta juuri faneiltaan. Suunnittelija kertoo Instagram-tilillään, että sadat fanit olivat ottaneet häneen yhteyttä ja kysyneet, tekeekö Bassen yhteistyötä Zaran kanssa, vai plagioiko Zara suunnittelijan töitä. Töitä on ollut esillä muun muassa Bassenin vaatekaupassa ShopTuesdayssa.

Suunnittelija ei aio luovuttaa

Postauksen julkaisun jälkeen somessa ja mediassa nousi kohu. Postaus on tähän mennessä saanut yli 36 tuhatta tykkäystä, ja useat mediat kuten Buzzfeed, Huffington Post, Cosmopolitan ja Daily Mail ovat kirjoittaneet asiasta.

Bassen aikoo jatkaa taisteluaan, koska ei aio sietää ison yhtiön kiusaamista.

Hänen asianajajansa ovat olleet uudelleen yhteydessä Zaraan, ja BuzzFeed-sivuston mukaan Zaran emoyhtiön, Inditexin, yhteyshenkilö on sanonut, että varastetuiksi syytetytyistä malleista on käynnistetty tutkinta. Toistaiseksi kaikki tutkintaan liittyvät vaatekappaleet poistettu myynnistä.

Se osoittautuuko Zara syylliseksi, jää nähtäväksi. Mutta tämä ei olisi ensimmäinen kerta, kun iso vaateyhtiö plagioi tuntemattomamman taiteilijan töitä. Vuonna 2013 suomalaisen Marimekon suunnittelija Kristina Isola tunnusti kopioineensa Metsänväki-kankaansa kuosin ukrainalaiselta kansantaiteilijalta Maria Primatshenkolta. Isola pyysi teokoaan anteeksi ja sai potkut.

Lue lisää:

Varastivatko Justin Bieber ja Skrillex tämän riffin hittibiisiinsä?