Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö, että olet melko varmasti altistunut Suomen Pokémon-äänelle?

Suomen Ash Ketchum on nainen – ja olet kuullut hänen äänensä aiemmin

Pikachu. // Kuva: Free Stock Photo

Elämme keskellä Pokémon-huumaa uuden Pokémon Go -pelin ansiosta, mutta kyllä sitä osattiin jo ysärillä. Monet lapset tapittivat tiivisti 90-luvun lopulta lähtien Pokémon-sarjaa televisiosta, jonka myötä päähenkilö Ash Ketchum tuli todella tutuksi.

- Pokémon, minä valitsen sinut, Ash huusi aina poikamaisella äänellä pokepalloja heittäen. Mutta kuka oikein olikaan Ash Ketchumin äänen takana?

Olet melko varmasti kuullut hänen äänensä myös muualla kuin tv-sarjassa.

Kuuntele tästä. 

Nuorta Pokémon-kouluttajaa dubbasi teatterikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta juuri valmistunut 28-vuotias nainen nimeltä Sari Ann Stolt. Rooli Ashina oli hänen ensimmäinen dubbaustyönsä.

- Ei varmana ole tulleet ajatelleeksi, että tällainen naisihminen niitä on huudellut siellä aikoinaan, Sari nauraa kertoessaan naapurin tyttöjen yllättyneistä ilmeistä kuullessaan totuuden, Stolt sanoo YleX:lle.

Katso kuva Giphystä

Sari oli Ashin äänenä sarjan kolmen ensimmäisen kauden ajan, ja hänet on kuultu myös useissa Pokémon-elokuvissa. Tuolloin 90-luvun lopulla äänityssessiot olivat pitkiä ja jopa raskaita – glamour oli kaukana.

- Se oli rankkaa. Muistan, että tuntui kuin minulle tulisi äänihalvaus, kun ensimmäisiä kertoja äänitettiin tuntikaupalla. Ja taisi tulla itkukin sitten kun pääsi kotiin, että ”tätäkö tämä on”, Sari hieman nauraa muistellessaan ensimmäisiä hetkiään Ash Ketchumina.

Kolmannen kauden jälkeen Ashin rooli siirtyi Hanna Leinolle. Nykyään Sari tekee äänityötä aina mainoksista elokuviin, ja toimii jopa kiinteistönvälittäjänä.

Lue myös:

Mies on napannut kaikki Yhdysvalloissa olevat pokémonit – yhteensä 142 kappaletta

Saako kaupassa tai hautausmaalla pelata? Poliisi antoi ohjeet Pokémon-jahtiin

Suosio sai Pokémon-pelin tökkimään – miten siitä oikein selviää?

Äänestystulos: tässä on suosituin pokémon – ja se on samalla se tutuin