Hyppää pääsisältöön

Etusivu kysyy: Onko ammattiliitoista hyötyä?

Yle Uutisten kyselyn mukaan nuoria ammattiliitot kiinnostavat selvästi vähemmän kuin iäkkäämpiä.

Metallityöväki lakkoili vuonna 1971. // Kuva: Yle / Erkki Suonio

Nuoria eivät ammattiliitot enää kiinnosta samaan tapaan kuin ennen. Yle Uutisten kyselyssä hieman yli puolet alle 25-vuotiaista ilmoitti, ettei kuulu liittoon.

Vanhemmissa ikäluokissa liittoon kuuluminen on yleisempää.

- Nuoret ovat itsensätyöllistäjiä, freelancereita tai sivutoimisia yrittäjiä. Tällaisille henkilöille perinteinen ammattiliitto ei ehkä tarjoa sellaista lisäarvoa, jota se tarjoaa vakituisessa työsuhteessa oleville, tulkitsee tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta Yle Uutisille.

Oletko sinä saanut ammattiliitosta palvelua tai etuja? Vai oletko aina kiertänyt liitot kaukaa? Arvostatko sitä, että liitto neuvottelee työehtosopimuksen? Tuntuuko siltä, että ammattiliitto palvelee ainoastaan keski-ikäisiä ja jo vakityön saaneita?

Onko ammattiliitoista hyötyä?