Hyppää pääsisältöön

Kesä kannattaa tuhlata opiskeluun

Abitreenien toimittaja Jenni Honkanen heittää ylioppilaslakkia.
Abitreenien toimittaja Jenni Honkanen heittää ylioppilaslakkia. Kuva: Yle/ Leo Kosola abitreenit

Abitreenien kesäkamppis tutustui kesällä opiskeleviin lukiolaisiin. Vaikka opiskeltavat asiat eivät ole kesällä sen kummempia kuin talvellakaan, on kesäopiskelussa omat juttunsa, jotka erottavat sen syksy- ja kevätlukukaudesta.

Moni lukiolainen tunnistaa loputtoman kiireen kouluhommien keskellä: äidinkielen aine, pino matematiikan tehtäviä ja ruotsin sanakoe rästilistalla. Kaikkeen tulisi panostaa, eivätkä opettajatkaan läksyjä antaessa tunnu muistavan, että kyseisen kurssin lisäksi pyörii viisi muutakin.

Tämän takia on hienoa, että opiskelu on mahdollista myös kesällä. Silloin on aikaa paneutua aineeseen, johon ei tavallisen kiireen keskellä riitä aika.

Vaikka kesäkurssit ovat usein aikataulultaan intensiivisiä, kiire on erilaista, kun se kohdistuu vain yhteen aineeseen. Voi huomata säästävänsä aikaa, kun ei tarvitse hyppiä solubiologiasta toiseen maailmansotaan tai derivoinnista ruotsin epäsäännöllisiin verbeihin.

Kun päättää viettää kesänsä opiskellen, siihen liittyy usein selkeä tavoite. Se voi olla vaikka arvosanan nostaminen, kirjoituksiin treenaaminen tai jatko-opintoihin valmistautuminen.

Vapaus valita näkyy motivaatiossa. Kesän aikana tapaamani opiskelijat olivat päämäärätietoisia ja pitivät myös kurssien ilmapiiriä tavoitteellisena. Kun kerran koulussa ollaan, tehdään sitten hommia.

Kaiken lisäksi innostuneiden ja asioista kiinnostuneiden ihmisten ympärillä opiskelu on sekä kivaa, antoisaa että tehokasta.

Kannattaako kesää tuhlata opiskeluun? Kyllä kannattaa. Mutta kesää ei kannata tuhlata hylsyjen keräämiseen.