Hyppää pääsisältöön

Weekend Festivalilla nähdään maailman suurimmat DJ-nimet – mutta mikä tekee heistä muita suositumpia?

Maailman suosituin DJ ei tarkoita samaa kuin maailman paras DJ.

Tältä näytti Weekend FEstivalilla vuonna 2015. // Kuva: YleX/Katariina Salmi

Weekend Festivalilla esiintyy maailman isoimman ja siteeratuimman DJ-julkaisu DJ Magazinen viisi kovimmaksi äänestettyä DJ:tä: Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, Armin van Buuren ja Tiësto.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että Weekend Festareilla nähdään viisi maailman parasta DJ:tä, joiden taidot ovat parempia kuin muilla?

Ei tarkoita, kertovat YleX:n perjantai-illoista tuttu DJ Orion ja seitsemän kertaa Suomen parhaaksi DJ:ksi äänestetty DJ Orkidea. Orionin ja Orkidean mukaan se tarkoittaa, että he ovat erittäin suosittuja, mutta eivät esimerkiksi teknisiltä taidoiltaan poikkeuksellisen hyvä DJ:tä.

DJ Orionin mukaan DJ Magazinen listan 50 parhaaksi äänestetystä DJ:stä moni on sellainen, joka voidaan laskea pop-artistiksi.

"EDM-kulttuurista on tullut pop-kulttuuria."― DJ Orion

- Etenkin EDM-kulttuurista on tullut pop-kulttuuria. Siinä ei kuitenkaan ole mitään pahaa, Orion sanoo.

Valtavirran EDM on yleensä suhteellisen helppoa konemusiikkia, johon on yhdistelty pop-koukkuja.

- Näiden soundi on just tätä hetkeä. Nämä on ne, joiden soundi toimii just tällä hetkellä parhaiten ympäri maailmaa, Orkidea kertoo.

Orionin ja Orkidean mukaan DJ-kulttuuri on muuttunut 90-luvulta huomattavasti. 15–20-vuotta sitten suositummat DJ:t eivät välttämättä tehneet omaa musiikkia. Nyt tilanne on toinen.

- Oma musiikki on nykypäivänä tärkeää. Sillä tullaan ison yleisön tietoisuuteen. DJ:n ja artistiuden raja on aika häilyvä, Orkidea sanoo.

Häilyvän rajan näkee etenkin DJ-keikoilla. Orion rinnastaa tässä mielessä Antti Tuiskun ja Hardwellin: kummankin keikalla voi suurin piirtein jo ennalta tietää, mitä biisejä tullaan kuulemaan. Vanhan liiton tai perinteisemmän DJ:n keikalla, kuten DJ Shadow'n, voi sen sijaan kuulla musiikkia laidasta laitaan – rockia, hip hoppia tai DJ:n omia kappaleita.

Huipulle ei ole asiaa ilman isoa tiimiä

Vaikka Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, Armin van Buuren ja Tiësto eivät edusta perinteisintä käsitystä siitä, millaista DJ:nä oleminen on, DJ Orion ja DJ Orkidea arvostavat heidän tekemisiään. Kaksikon mukaan ei ole sattumaa, että juuri nämä viisi on rankattu äänestyksen kärkeen.

- Kaikki he ovat tehneet hitosti duunia tämän eteen, Orkidea sanoo.

"He olivat 90-luvulla underground-artisteja. Nyt he ovat maailmantähtiä."― DJ Orion

Kaikkien heidän takanaan on toki valtava markkinointikoneisto ja tiimi, jonka osaksi he ovat pääseet. Viidestä suosituimmasta DJ:stä vain Dimitri Vegas & Like Mike on syntyjään muualta kuin Hollannista. Hollannissa on Orkidean mukaan suunnaton määrä konemusiikin harrastajia sekä alan levy-yhtiöitä, buukkaustoimistoja ja tapahtumajärjestäjiä. Tällaisesta massasta on verrattain helpompaa nousta isoksi nimeksi kuin Suomesta.

Markkinointikoneisto ja isoon massaan uppoavat kappaleet ovat johtaneet siihen, että DJ:t ovat päässeet esiintymään aina suurempiin ja suurempiin paikkoihin, jossa he ovat tehneet itsestään entistä tunnetumpia. Tiësto soitti vuoden 2004 Ateenan olympialaisten avajaisseremoniassa, Dimitri Vegas & Like Mike ovat maailman suurimman konemusiikkifestivaalin, Tomorrowlandin, DJ:t. Armin van Buurenilla on oma supersuosittu radio-ohjelmansa A State of Trance.

Merkillepantavaa on se, että Armin van Buuren ja Tiësto ovat pysytelleet maailman johtavimpien DJ:den listalla vuosikausia. He ovat lisäksi tehneet sen aivan eri tavoilla: Orkidean mukaan Tiësto tuli 90-luvulla kuvioihin gabber-DJ:nä, joka vuosien saatossa vaihtoi tyylinsä tranceen ja EDM:ään. Hänen viimeisimmät kappaleensa flirttailevat deep housen ja tropical housen kanssa.

- Hän on muuntautumiskykyinen ja pysynyt siksi relevanttina, Orkidea sanoo.

van Buuren on puolestaan pysynyt aina uskollisena trancelle – vaikka onhan trance kuitenkin muuttunut van Buurenin uran aikana.

- He olivat 90-luvulla underground-artisteja. Nyt he ovat maailmantähtiä, Orion sanoo.

Weekend Festival järjestetään Helsingin Kyläsaaressa 5.–6. elokuuta. YleX on mukana tapahtumassa.

Lue myös:

Viisi maailman kovinta DJ:tä saapuu Weekend Festivalille – tässä ovat heidän kovimmat hittinsä

Kuullaanko tämä biisi Weekend Festivalilla? Sandstormin Angry Birds -versio on täyttä timanttia

Weekend Festivalilla voi saada kermavaahdot naamalle – luvassa kakkusota