Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Suunnistus ilman apuvälineitä

Suuri muurahaispesä metsässä.
Suuri muurahaispesä metsässä. Kuva: EPA/ Minna Jakosuo muurahaispesä

Joskus voi käydä niinkin huonosti, ettet tiedä missä olet, eikä mukanasi ole karttaa eikä kompassia. Silloin olisi hyvä osata muutama niksi, joiden avulla paluu ihmisten ilmoille sujuu. Yllättävä eksyminen voi tapahtua esimerkiksi marja- tai sieniretkellä, kun katse pysyy maassa, eikä maaston tuntomerkkejä tule silmäiltyä kovin hyvin.

Ilman apuvälineitä suunnistamista on hyvä harjoitella jo ennen oikean hätätilanteen kohdalle osumista. Kun taidot on harjoiteltuna, ei eksyminen enää ole hätätilanne. Luonnossa on paljon elementtejä, joiden avulla voi määrittää ilmansuuntia. Älä tukeudu vain yhteen luonnon merkkiin, vaan yhdistä mahdollisimman monta havaintoa ja vahvista suuntasi sen mukaan.

Yksittäisten puiden oksat ovat kookkaampia eteläpuolella. Voit muistaa sen vaikka siitä, että ihmiset matkustavat etelään aurinkolomalle. Etelässä paistaa aurinko, joten puut saavat valoa paremmin etelän puolelta ja sillä puolella oksat kasvavat vahvemmiksi ja tuuheammiksi. Katsele siis yksittäisiä puita, älä metsän puita.

Muurahaispesän loivin sivu osoittaa etelään. Aurinko hoitaa muurahaispesän lämmityksen, joten auringonvalon hyödyntämistä ajatellen on rakennettu pidempi seinä energiatehokkaimpaan suuntaan. Muurahaiskeot ovat yleensä puiden tai isojen kivien eteläpuolella.

Kivien ja puiden eteläpuolella kasvaa myös runsaammin jäkälää. Jäkälä on kuivien ja aurinkoisten paikkojen kasvi. Pohjoispuolella taas on vihreämpää. Sammal viihtyy varjossa, joten sitä löytyy pohjoispuolelta.

Suunnan määrittäminen tähdistä.
Tutut tähtikuviot kertovat, mistä etelä löytyy. Suunnan määrittäminen tähdistä. Kuva: EPA/ Minna Jakosuo otava

Jos on pimeää ja kirkas taivas, voit ottaa suunnan tähdistä. Pohjantähti on nimensä mukaisesti pohjoisessa. Otava, eli Iso Karhu, on kaikkien tuntema tähtikuvio. Kun olet löytänyt sen taivaalta, voit löytää pohjoisenkin. Otavan ”kauhan” on sanottu antavan pohjoiseen. Kauhan ulkoreunan kahden tähden välinen mitta kerrotaan viidellä ja pysytään samassa linjassa, niin pohjantähti löytyy sieltä. Pohjantähti, eli muinaissuomalaisittain ”pohjannaula” on Pikkuotavan ”hännän” viimeinen tähti.

Myös auringon paikasta voi päätellä ilmansuuntia. Talviaikaan on aurinko aamukuudelta idässä. Etelästä aurinko paistaa puolen päivän aikaan ja iltakuudelta lännestä. Kesäaikaan siirryttäessä lisätään yksi tunti eteenpäin, eli klo 7 = itä, klo 13 = etelä ja klo 19 = länsi.

Suunnan määrittäminen auringon avulla.
Suunnan ottaminen onnistuu myös auringon ja kompassin avulla. Suunnan määrittäminen auringon avulla. Kuva: EPA/ Minna Jakosuo suunnistus

Jos ranteessasi on perinteinen viisarikello, voi sen ja auringon avulla päätellä missä päin on etelä. Käännä kello niin, että tuntiviisari osoittaa aurinkoon. Kun kuvittelet kello kahdentoista ja tuntiviisarin puoleenväliin viivan, se osoittaa etelään.

Ensimmäinen asia, mitä sinun kannattaa eksyttyäsi tehdä, on istua alas. Syö vaikka eväät, rauhoitu, tasaa hengitys ja kuuntele. Suomessa on aika tiheä tieverkosto ja jostain saattaa hyvinkin kuulua auton ääniä. Jos et muuten löydä reittiä takaisin, voit lähteä kävelemään tietä kohti. Myös polut yleensä vievät asutuksen pariin.

Minna Jakosuo
Kirjoittaja on luonto- ja eräopas, joka yöpyi viime vuonna ulkona lähes sata yötä.

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.