Hyppää pääsisältöön

Jäävesihaaste tuli tarpeeseen – lahjoitetuilla rahoilla löydettiin ALS-tautiin vaikuttava geeni

Vaikka ice bucket challenge oli monille vain hauskanpitoa, se tuotti kuukauden aikana yli sata miljoonaa dollaria ALS-taudin tutkimusjärjestöille.

Jäävesihaaste oli yksi vuoden 2014 tunnetuimmista hyväntekeväisyystempauksista. // Kuva: EPA / Narong Sangnak

Yksi vuoden 2014 suurimmista maailmanlaajuisista tempauksista oli ice bucket challenge eli jäävesihaaste. Haasteen tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta lihaksia rappeuttavasta ALS-taudista.

Jäävesihaasteeseen osallistuneen henkilön tuli kaataa sangollinen jäävettä päälleen. Tämän jälkeen hän voi haastaa kolme henkilöä tekemään saman tempun. Jos haasteeseen ei vastannut vuorokauden kuluessa, hän oli velvollinen lahjoittamaan 100 dollaria hyväntekeväisyyteen – muun muassa ALS-taudin tutkimusjärjestöille.

Videoita omista suosituksesta jaeltiin ympäri sosiaalista mediaa. Haasteeseen osallistuivat muun muassa YleX:n Alma Hätönen sekä Robin.

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Hauskanpidon lisäksi haaste on osoittautunut äärimmäisen hyödylliseksi: ice bucket challenge keräsi 30 päivän aikana tutkimusjärjestöille huimat yli 100 miljoonaa dollaria, Yle Uutiset kertoo.

Yksi rahoitetuista tutkimushankkeista oli projekti nimeltä MinE. The Guardianin mukaan projektin tutkijat ovat löytäneet ALS-tautiin vaikuttavan uuden geenin, jonka löytäminen saattaa mahdollistaa taudin uudet hoitomuodot.

- MinE-tutkimusprojektin työ on erittäin tärkeää, ja uuden geenin löytäminen auttaa meitä ymmärtämään paremmin ALS-sairautta, ALS-järjestön edustaja Brian Frederick kertoo Guardianin haasttattelussa.

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on sairaus, jossa lihaksisto surkastuu lihaksia käskyttävien liikehermojen tuhoutuessa. Sairauden syytä ei vielä tunneta, eikä siihen toistaiseksi ole parannuskeinoa.

Yksi tunnetuimmista ALS-tautia sairastavista henkilöistä on fyysikko Stephen Hawking, jonka sairaus todettiin jo vuonna 1963. Suomessa tautia sairastaa noin 450–500 henkilöä.

Lue myös:

Sangollinen jäävettä niskaan – Julkkikset tempaisevat sairauden huomioimisen puolesta

Suomalaiset innostuivat jäävesihaasteesta – Benjamin Peltonen haastoi Stubbin