Hyppää pääsisältöön

Pelottelua visvasyylillä ja teiniraskauksilla – tätä on tämän päivän seksivalistus pahimmillaan

Väestöliiton nuorisolääkärin Miila Halosen mukaan yläkoulujen seksuaaliopetuksen laadussa on valtavia eroja.

Aikoinaan 1970-luvulla seksivalistusta opetettiin näin. Joissakin kouluissa opetus on edelleen samalla tasolla.

Kuvittele tilanne, jossa vaivaantuneen näköinen opettaja läväyttää piirtoheittimelle kalvon kuvottavista visvasyylistä ja herpesrakkuloista. Sitten kerrotaan surullinen tarina teiniraskauden seurauksista.

- Muistakaa nuoret käyttää ehkäisyä tai käy näin, opettaja sanoo.

Katso kuva tästä
http://giphy.com/gifs/school-mystery-chlamydia-tkxBkkJs0jN0k via GIPHY Katso kuva tästä

Ei, tämä tilanne ei ole kivikaudelta.

Osa opettajista rakentaa edelleen seksivalistuksen pelottelun ja varoituksien varaan, kertoo Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen. Halosen mukaan koulujen seksuaaliopetuksen laatu vaihtelee koulun ja opettajan mukaan.

- Siinä missä jotkut opettajat ovat erittäin motivoituneita ja näkevät paljon vaivaa tuntien suunnitteluun, toisille terveystiedontunnit ovat kiusallista pakkopullaa, Halonen sanoo.

Halosen mukaan tämä johtuu osittain siitä, että joillekin opettajille voi olla todella hankalaa puhua seksistä ja seksuaalisuudesta. Oppitunnit pidetään suppeana, ja opilaita neuvotaan lukemaan tärkeät asiat kirjasta.

Myönnetään, onhan se nyt aika kiusallista – jos ei ole tottunut seksistä puhumiseen.

Katso kuva tästä
http://giphy.com/gifs/9cSoV6Ix51jr2 via GIPHY Katso kuva tästä

Mutta ongelma ei ole tarjolla olevissa oppimateriaaleissa. Useimmat käytössä olevat oppikirjat ja muu materiaali ovat ajan tasalla. Ongelma on joidenkin opettajien asenteissa.

- Viesti, jota kuullaan niin opettajilta kuin oppilailta itseltään, on se, että terveystieto on pakollinen nakki. Oppilaat ovat kertoneet, että opettajasta näkee, ettei hän ole motivoitunut ja että hän muuttuu kiusalliseksi, kun oppilailla on tärkeitä kysymyksiä.

Miten seksuaalikasvatusta sitten pitäisi opettaa?

Ei ainakaan niin, että opettaja puhuu yksin monologia asioista, joiden hän kuvittelee olevan tärkeitä nuorille.

Katso kuva tästä
http://giphy.com/gifs/teen-vogue-sex-education-chlamydia-O2FQL2uXznJMk via GIPHY Katso kuva tästä

- Kaikki tarinallisuus, johon nuori voi eläytyä toimii. Myös kouluvierailut, jossa esimerkiksi joku seksuaalivähemmistön edustaja kertoo omista kokemuksistaan, tarjoaa nuorille tietoa ja kokemuksia, joihin voi samastua, Halonen luettelee.

Tärkeää on myös lempeä huumori, jonka kautta kiusallisia asioita on helpompi lähestyä. Ja kunnioitus nuorille intiimejä asioita kohtaan.

- Jos tarkoitus on opettaa esimerkiksi kondomin käyttöä, ei missään nimessä pidä tehdä niin, että joku onneton valitaan luokan eteen testaamaan. Eikä välttämättä tarvitse sitäkään, että jokainen luokassa räpeltää kondomien kanssa.

Katso kuva tästä
http://giphy.com/gifs/Pj32tlmPLdhDy via GIPHY Katso kuva tästä

Luonnollisempi tapa toimia on enemmän sellainen, jossa opettaja näyttää, kuinka kondomi toimii. Sitten jokaiselle jaetaan omat kondomit, joita voi omassa rauhassa testata kotona. Näin nuoren ei tarvitse tehdä julkisesti asoita, jotka ovat hänelle hyvin intiimejä.

Mutta kuinka kivukautisia keinoja käyttävät opettajat saadaan nuorten kanssa samalle viivalle?

Perinteinen tapa jolla seksuaalikasvatusta on opetettu, on aikuisen riskipuhe. Siinä puhutaan seksitautien haitoista ja pelotellaan raskaaksi tulemisella. Sen sijaan puheissa sivuutetaan täysin se, että seksi on myös nautintoa ja iloa tuottava asia.

Tämä taas kielii laajemmasta valtakunnallisesta asenteesta seksuaalikasvatusta kohtaan. Siinä missä osa hankkii itselleen terveystiedonopettajan pätevyyden, osaa aihe ei kiinnosta lainkaan. Tai heillä ei ole tarvittavia eväitä käsitellä seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita nuorten kanssa.

- Suosittelisin jonkinlaisia valtakunnallisia sulkeisia, joiden avulla jokainen nuorten kanssa työskentelevä saisi perustiedot siitä, kuinka seksistä ja seksuaalisuudesta puhutaan.

Lisätietoa seksuaaliterveyteen liittyvistä asiosita löytyy Väestöliiton nuorille suunnatuilta verkkosivuilta. Kesäkumia voit seurata Facebookissa ja Instagramissa.

Seuraavan kerran kesäkumeja saa Weekend festavaalissa, joka järjestetään Helsingin Kyläsaaressa 5.-6.8. Lisätietoa tapahtumasta löydät tästä linkistä.

Lue lisää:

Kumi kateissa? Vanha kortsu? Ja pari muuta huonoa selitystä 

Vieraile seksikioskilla: opi suuseksin salat ja rullaa kortsua

Haluatko olla kaveriporukkasi paras tyyppi? Kerro heille, kuinka Kesäkumia käytetään