Hyppää pääsisältöön

Rautavaaran Vigilia

Helsingin kamarikuoro esittää Einojuhani Rautavaaran Vigiliaa Uspenskin katedraalissa 2013
Helsingin kamarikuoro esittää Einojuhani Rautavaaran Vigiliaa Uspenskin katedraalissa 2013 Kuva: Yle/Jyrki Valkama Einojuhani Rautavaara,teeman musiikki

Teema esittää säveltäjä Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) muistoksi vuonna 2013 Uspenskin katedraalissa kuvatun kuoroteoksen Vigilia.
Lauantai 30.7. klo 18.45. Areenassa 30 päivää

Yle taltioi yhteistyössä Arten ja Helsingin kamarikuoron kanssa Uspenskin katedraalissa syksyllä 2013 Einojuhani Rautavaaran vuonna 1971 valmistuneen "Pyhän Johannes Kastajan muistolle" omistetun ortodoksisen kirkkomusiikkiteoksen sekakuorolle ja laulusolisteille. Lauluteknisen haastavuuden takia Vigiliaa kuullaan vain harvoin jumalanpalveluksissa tavallisten kirkkokuorojen esittämänä, mutta teosta on kuultu runsaasti ympäri maailmaa sekä koti- että ulkomaisten ammattikuorojen ohjelmistossa. Teos onkin saanut modernin klassikon maineen. Nyt sen esittävät Helsingin kamarikuoro, johtaja Nils Schweckendiek, sekä solistit Jyrki Korhonen ja Niall Chorell.

Uspenskin katedraali luo huikeat puitteet Rautavaaran Vigilialle niin visuaalisesti kuin akustisestikin. Helsingin kamarikuoro soi kauniisti ja yhdistettynä kultaan, ikoneihin, tuohusten tuoksuun, kirkkoakustiikkaan: paatuneinkin sielu herkistyy! Ohjaaja Siniketo on poiminut ohjelmaan solistien lisäksi upeita yksityiskohtia kirkosta, mm. Pyhän Johannes Kastajan kuvia.

Rautavaara pyrki Vigiliassa irrottautumaan ortodoksisen kirkon jumalanpalvelusmusiikiksi vakiintuneesta 1800-luvun romanttisesti sävyttyneestä kirkkolauluperinteestä ja halusi lähestyä uskonnollista tekstiä arkaaisemmasta, bysanttilaisesta näkökulmasta. Sanomaa tehostaakseen Rautavaara sulautti teokseensa myös modernista kuorokirjallisuudesta tuttuja tehokeinoja, kuten kuiskausääniä ja mikrointervalleja. Teoksen yleissävy on kuitenkin harras, ja siinä on voimakas mystinen tunnelmalataus.

Konsertissa oli vieraana myös tuolloin juuri 85 vuotta täyttänyt säveltäjä Einojuhani Rautavaara vaimoineen, ja hänet kukittaa ohjelman lopuksi kuoron nuorin laulaja.

Rautavaaran, Vigilian ja Uspenskin katedraalin esittelee ohjelman alussa toimittaja Risto Nordell.

Helsingin kamarikuoro
Nils Schweckendiek, johtaja
Jyrki Korhonen (basso),
Niall Chorell (tenori)

Einojuhani Rautavaara: Vigilia

Musiikki:
I Ehtoopalvelus Vespers
Alkupsalmi
I Katisma
Avuksihuutopsalmi
Avuksihuutostikiira
Dogmistikiira Jumalansynnyttäjälle
Ehtoohymni Evening Hymn
Hartauden ektenia
Litanian stikiira
Litanian ektenia
Virrelmästikiira
Tropari
Juhlapäivän tropari
Loppusiunaus

II Aamupalvelus
Tropari
Troparion
Tropari (2.)
Ylistysveisu
Ylösnousemustropari
Antifoni (Bysanttilainen sävelmä)
Prokimeni
Ylösnousemusveisu
Kanoni: 1. irmossi
3. irmossi
4. irmossi
5. irmossi
6. irmossi
7. irmossi
8. irmossi
Katabasi: Jumalansynnyttäjän kiitosvirsi
9. irmossi
Kiitosstikiira
Ylösnousemustropari
Loppusiunaus

 • Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde, 2013. Toimittaja Risto Nordell. Ohjaaja Tiina Siniketo. Tuottaja Tiina Laitinen.
Kommentit

Yle Teema

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!