Hyppää pääsisältöön

Rautavaaran Vigilia

Helsingin kamarikuoro esittää Einojuhani Rautavaaran Vigiliaa Uspenskin katedraalissa 2013
Helsingin kamarikuoro esittää Einojuhani Rautavaaran Vigiliaa Uspenskin katedraalissa 2013 Kuva: Yle/Jyrki Valkama Einojuhani Rautavaara,teeman musiikki

Teema esittää säveltäjä Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) muistoksi vuonna 2013 Uspenskin katedraalissa kuvatun kuoroteoksen Vigilia.
Lauantai 30.7. klo 18.45. Areenassa 30 päivää

Yle taltioi yhteistyössä Arten ja Helsingin kamarikuoron kanssa Uspenskin katedraalissa syksyllä 2013 Einojuhani Rautavaaran vuonna 1971 valmistuneen "Pyhän Johannes Kastajan muistolle" omistetun ortodoksisen kirkkomusiikkiteoksen sekakuorolle ja laulusolisteille. Lauluteknisen haastavuuden takia Vigiliaa kuullaan vain harvoin jumalanpalveluksissa tavallisten kirkkokuorojen esittämänä, mutta teosta on kuultu runsaasti ympäri maailmaa sekä koti- että ulkomaisten ammattikuorojen ohjelmistossa. Teos onkin saanut modernin klassikon maineen. Nyt sen esittävät Helsingin kamarikuoro, johtaja Nils Schweckendiek, sekä solistit Jyrki Korhonen ja Niall Chorell.

Uspenskin katedraali luo huikeat puitteet Rautavaaran Vigilialle niin visuaalisesti kuin akustisestikin. Helsingin kamarikuoro soi kauniisti ja yhdistettynä kultaan, ikoneihin, tuohusten tuoksuun, kirkkoakustiikkaan: paatuneinkin sielu herkistyy! Ohjaaja Siniketo on poiminut ohjelmaan solistien lisäksi upeita yksityiskohtia kirkosta, mm. Pyhän Johannes Kastajan kuvia.

Rautavaara pyrki Vigiliassa irrottautumaan ortodoksisen kirkon jumalanpalvelusmusiikiksi vakiintuneesta 1800-luvun romanttisesti sävyttyneestä kirkkolauluperinteestä ja halusi lähestyä uskonnollista tekstiä arkaaisemmasta, bysanttilaisesta näkökulmasta. Sanomaa tehostaakseen Rautavaara sulautti teokseensa myös modernista kuorokirjallisuudesta tuttuja tehokeinoja, kuten kuiskausääniä ja mikrointervalleja. Teoksen yleissävy on kuitenkin harras, ja siinä on voimakas mystinen tunnelmalataus.

Konsertissa oli vieraana myös tuolloin juuri 85 vuotta täyttänyt säveltäjä Einojuhani Rautavaara vaimoineen, ja hänet kukittaa ohjelman lopuksi kuoron nuorin laulaja.

Rautavaaran, Vigilian ja Uspenskin katedraalin esittelee ohjelman alussa toimittaja Risto Nordell.

Helsingin kamarikuoro
Nils Schweckendiek, johtaja
Jyrki Korhonen (basso),
Niall Chorell (tenori)

Einojuhani Rautavaara: Vigilia

Musiikki:
I Ehtoopalvelus Vespers
Alkupsalmi
I Katisma
Avuksihuutopsalmi
Avuksihuutostikiira
Dogmistikiira Jumalansynnyttäjälle
Ehtoohymni Evening Hymn
Hartauden ektenia
Litanian stikiira
Litanian ektenia
Virrelmästikiira
Tropari
Juhlapäivän tropari
Loppusiunaus

II Aamupalvelus
Tropari
Troparion
Tropari (2.)
Ylistysveisu
Ylösnousemustropari
Antifoni (Bysanttilainen sävelmä)
Prokimeni
Ylösnousemusveisu
Kanoni: 1. irmossi
3. irmossi
4. irmossi
5. irmossi
6. irmossi
7. irmossi
8. irmossi
Katabasi: Jumalansynnyttäjän kiitosvirsi
9. irmossi
Kiitosstikiira
Ylösnousemustropari
Loppusiunaus

 • Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde, 2013. Toimittaja Risto Nordell. Ohjaaja Tiina Siniketo. Tuottaja Tiina Laitinen.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!