Hyppää pääsisältöön

Rautavaaran Vigilia

Helsingin kamarikuoro esittää Einojuhani Rautavaaran Vigiliaa Uspenskin katedraalissa 2013
Helsingin kamarikuoro esittää Einojuhani Rautavaaran Vigiliaa Uspenskin katedraalissa 2013 Kuva: Yle/Jyrki Valkama Einojuhani Rautavaara,teeman musiikki

Teema esittää säveltäjä Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) muistoksi vuonna 2013 Uspenskin katedraalissa kuvatun kuoroteoksen Vigilia.
Lauantai 30.7. klo 18.45. Areenassa 30 päivää

Yle taltioi yhteistyössä Arten ja Helsingin kamarikuoron kanssa Uspenskin katedraalissa syksyllä 2013 Einojuhani Rautavaaran vuonna 1971 valmistuneen "Pyhän Johannes Kastajan muistolle" omistetun ortodoksisen kirkkomusiikkiteoksen sekakuorolle ja laulusolisteille. Lauluteknisen haastavuuden takia Vigiliaa kuullaan vain harvoin jumalanpalveluksissa tavallisten kirkkokuorojen esittämänä, mutta teosta on kuultu runsaasti ympäri maailmaa sekä koti- että ulkomaisten ammattikuorojen ohjelmistossa. Teos onkin saanut modernin klassikon maineen. Nyt sen esittävät Helsingin kamarikuoro, johtaja Nils Schweckendiek, sekä solistit Jyrki Korhonen ja Niall Chorell.

Uspenskin katedraali luo huikeat puitteet Rautavaaran Vigilialle niin visuaalisesti kuin akustisestikin. Helsingin kamarikuoro soi kauniisti ja yhdistettynä kultaan, ikoneihin, tuohusten tuoksuun, kirkkoakustiikkaan: paatuneinkin sielu herkistyy! Ohjaaja Siniketo on poiminut ohjelmaan solistien lisäksi upeita yksityiskohtia kirkosta, mm. Pyhän Johannes Kastajan kuvia.

Rautavaara pyrki Vigiliassa irrottautumaan ortodoksisen kirkon jumalanpalvelusmusiikiksi vakiintuneesta 1800-luvun romanttisesti sävyttyneestä kirkkolauluperinteestä ja halusi lähestyä uskonnollista tekstiä arkaaisemmasta, bysanttilaisesta näkökulmasta. Sanomaa tehostaakseen Rautavaara sulautti teokseensa myös modernista kuorokirjallisuudesta tuttuja tehokeinoja, kuten kuiskausääniä ja mikrointervalleja. Teoksen yleissävy on kuitenkin harras, ja siinä on voimakas mystinen tunnelmalataus.

Konsertissa oli vieraana myös tuolloin juuri 85 vuotta täyttänyt säveltäjä Einojuhani Rautavaara vaimoineen, ja hänet kukittaa ohjelman lopuksi kuoron nuorin laulaja.

Rautavaaran, Vigilian ja Uspenskin katedraalin esittelee ohjelman alussa toimittaja Risto Nordell.

Helsingin kamarikuoro
Nils Schweckendiek, johtaja
Jyrki Korhonen (basso),
Niall Chorell (tenori)

Einojuhani Rautavaara: Vigilia

Musiikki:
I Ehtoopalvelus Vespers
Alkupsalmi
I Katisma
Avuksihuutopsalmi
Avuksihuutostikiira
Dogmistikiira Jumalansynnyttäjälle
Ehtoohymni Evening Hymn
Hartauden ektenia
Litanian stikiira
Litanian ektenia
Virrelmästikiira
Tropari
Juhlapäivän tropari
Loppusiunaus

II Aamupalvelus
Tropari
Troparion
Tropari (2.)
Ylistysveisu
Ylösnousemustropari
Antifoni (Bysanttilainen sävelmä)
Prokimeni
Ylösnousemusveisu
Kanoni: 1. irmossi
3. irmossi
4. irmossi
5. irmossi
6. irmossi
7. irmossi
8. irmossi
Katabasi: Jumalansynnyttäjän kiitosvirsi
9. irmossi
Kiitosstikiira
Ylösnousemustropari
Loppusiunaus

  • Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde, 2013. Toimittaja Risto Nordell. Ohjaaja Tiina Siniketo. Tuottaja Tiina Laitinen.
Kommentit

Yle Teema