Hyppää pääsisältöön

Seitsemän vinkkiä maastoilijalle

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Mikään ei rentouta niin kuin maastolenkki hevosen kanssa. Yhteinen oleskelu paranee entisestään, kun tutustut Ystäväni hevosen vinkkeihin!

1. Kerro aina minne lähdet ja milloin palaat

Tämä on turvallisuusasia numero yksi! Vaikka kiertäisit vain tutun lenkin tallin tilusten ympäri, vinkkaa tallityöntekijälle tai -kaverille minne olet suuntaamassa. Samalla on myös hyvä arvioida mihin aikaan palaat, jotta tallille jäävät tajuavat ihmetellä poissaoloasi jos sinusta ei hetkeen mitään kuulu. Onnettomuuden sattuessa kaikki tietävät mistä sinua kannattaa etsiä.

2. Ota kännykkä mukaan - äänettömänä!

Metsä on niitä paikkoja, joissa käynnykkää ei kannata vilkuilla. Yllättävä tilanne voi tulla nopeasti eteen, eikä ruutua tapittava ratsastaja ole silloin täydessä terässä. Tippumisen varalta kännykkä kannattaa kuitenkin olla mukana esimerkiksi takintaskussa, jotta sillä voi tarvittaessa soittaa apua. Jos taas kesäkuumalla takki jää tallille, voi näppäräsorminen askarrella satulahuopaan pienen taskun kännykkää varten. Pieni luuri pysyy myös napakoiden urheiluliivien olkaimen alla!

Muista kuitenkin napsauttaa luurisi äänettömälle. Rauhallinenkin hevonen voi säikähtää jos puhelin pärähtää soimaan kesken kävelyn.

3. Suojaa itsesi ja hevosesi ötököiltä

Seura on mukavaa maastossa, mutta ei ötököiden muodossa. Helpota heppasi oloa suihkauttamalla ötökkämyrkkyä takajalkojen väliin, mahan alle, ryntäisiin ja leuan alle. Jos heppasi pelkää suihkepulloja, levitä ainetta käden tai sienen avulla. Itseltä on viisainta suojata käsivarret ja niska. Jos aurinko taas porottaa, sivele aurinkorasvaa samoihin paikkoihin ja nenänpäähän. Vaaleanpunaturpaiset hevoset myös arvostavat aurinkosuojaa!

4. Vatsalihaksia voi treenata myös käynnissä

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Vaikka moni meistä käy maastossa vain rentoutumassa, voi rentoon kävelylenkkiin yhdistää kehonhallintatreeniä. Käynnissä on helppo harjoitella tuntuman saamista omiin vatsalihaksiin, esimerkiksi jännittämällä vatsalihakset aina voimakkaan uloshengityksen yhteydessä. Vahdi samalla, että muut kehonosasi pysyvät rentoina.

5. Ratkaise vakio-ongelmasi matkareitin ohessa

Jokaisella meistä on jokin vakituinen istuntavirhe, kuten kohoavat kantapäät, kädet tai pään asento. Päätä ennen maastolenkkiäsi, että keskityt juuri tähän yhteen ongelmaan esimerkiksi jokaisen lyhtypylvään kohdalla. Aina kun ohitat lyhtypylvään, korjaa asentoasi. Jos reitin varrella ei ole yhtään lyhtypylvästä, valitse muistutukseksi vaikka talot, autot tai suuret kuuset. Hevonen voi lönköttää miten tahtoo, mutta sinä harjoittelet jo tulevia kenttätreenejä varten!

6. Vahdi kumpaa laukkaa hevosesi laukkaa

Jos maastolenkkisi ovat vauhdikkaita, ole tarkkana siitä että laukkaat molempia laukkoja tasapuolisesti. Sama pätee raviosioiden kevennykseen. Hevosen kannalta on tärkeää, että reitin aikana sen keho rasittuu tasapuolisesti.

7. Vaihda rutiineja ja treenaa koulua hiekkatiellä

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Usein kävelemme alkumatkan, ravaamme muutaman hiekkasuoran ja laukkaamme sen yhden pätkän jossa aina laukataan. Hevosetkin tämän jo tietävät, ja jännittävät etukäteen laukkasiirtymiä ja ennakoivat käyntiä. Vaihda joskus rutiinia! Se voi hevosesta olla alkuun hämmentävää, mutta parantaa teidän keskinäistä kommunikaatiotanne. Kukaan ei ole myöskään kieltänyt, etteikö hyvällä maastopohjalla voisi välillä treenata vähän väistöjä, siirtymiä ja avotaivutuksia. Keskittymiseen tulee uutta haastetta, kun tehtäviä ei suoritetakaan kotikentällä. Joskus liikkeet voivat jopa sujua tavallista paremmin, koska ratsukko on maastossa rentoutunut.

Ihanaa aikaa maastossa!

PS. Kävithän jo katsomassa mun ja Adaltron maastolenkin?

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.