Hyppää pääsisältöön

Eduskunta III

Robin Svartström on pääministeri Juha Sipilä näytelmässä Eduskunta III
Pääministeri Juha Sipilä (Robin Svartström) Robin Svartström on pääministeri Juha Sipilä näytelmässä Eduskunta III Kuva: Ilkka Saastamoinen ryhmäteatteri

Ryhmäteatteri esittää Eduskunta-trilogian päätösosan, satiirin yhden totuuden Suomesta.
Lauantai 6.8. klo 20.00 alkaen. Areenassa 30 päivää

Eduskunta III, satiiri yhden totuuden maasta, kertoo, miten konsensus syntyy Juha Sipilän johtamassa Suomessa suljettujen ovien takana. Miten leikkaukset toteutetaan päättäjien yksimielisyyden ja yhteisymmärryksen vallitessa.

Seriffi haluttiin ja seriffi saatiin. Sattui vaan käymään niin, että sankari käänsi colt peacemakerinsä piipun juuri niitä kohti, joita hän oli luvannut suojella: pikkulapsiin, koululaisiin, naisiin ja vanhuksiin.

Susanna Kuparisen politiikkakollektiivin Valtuusto- ja Eduskunta-dokumenttinäytelmistä on vajaassa vuosikymmenessä tullut jo omanlaisensa instituutio. Virallisiin pöytäkirjoihin ja muuhun dokumentaariseen aineistoon perustuvat näytelmät, joiden roolihahmoja poliitikot ja muut päättäjät ovat omilla nimillään, ovat yhtä aikaa poliittista teatteria ja journalismia. Sarjan aloitti ensimmäinen Valtuusto-näytelmä Helsingin Ylioppilasteatterissa vuonna 2008. Eduskunta-trilogian päätösosa sai ensi-iltansa Ryhmäteatterissa Helsingissä syyskuussa 2015 ja kuvattiin televisioesitystä varten toukokuussa 2016.

Rooleissa nähdään mm. Noora Dadu, Jari Hanska, Mitro Härkönen, Santtu Karvonen, Martina Myllylä, Matti Onnismaa, Piia Peltola, Pihla Penttinen ja Robin Svartström. Lyhennetyn tv-taltioinnin on ohjannut Atro Lahtela.

Ennen ja jälkeen näytelmän Teemalla nähdään kaksi ohjelmaa. Alkusanoissa tekijät kertovat teossarjan taustoista ja prosessista, jonka kautta dokumenttiaineisto työstetään toimivaksi taideteokseksi. Esityksen jälkeen tekijät pohtivat, mitä kahdeksan vuoden aikana todellisuudessa on tapahtunut ja miltä Suomen tulevaisuus näyttää vuonna 2016.

Lue lisää:

Ryhmäteatterin esitys läpivalaisee tylysti politiikkaa

Ryhmäteatterin lavalla nähty yhteiskunta-analyysi kulkee suunnilleen näin: poliitikot ovat nakutelleet hajalle hyvinvointivaltion perustuksia. Jatkuvaa leikkaamista, heikoimpien aseman heikentämistä entisestään, väitetään välttämättömyydeksi. Toimintaa perustellaan tiedoksi naamioidulla ideologisella puheella. Yle Kulttuurin toimittaja Tuula Viitaniemi arvioi Eduskunta III:n.

Lue lisää:

Juhana Vartiainen Eduskunta III:sta: ”Kaipasin enemmän verta, hikeä ja eläimiin sekaantumista”

Kulttuuricocktail vei kansanedustaja Juhana Vartiaisen katsomaan Ryhmäteatterin Eduskunta III –näytelmää. Mitä demareista kokoomukseen loikannut kansanedustaja sanoo hallituksen linjaa voimalla röykyttävästä esityksestä?

Juhana Vartiainen ei odota esitykseltä kovin paljon.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa