Hyppää pääsisältöön

Miltä tuntuu, kun artisti tunnetaan vain yhdestä biisistä? Ei haittaa yhtään, sanoo Darude

Vaikka Daruden superhitti Sandstorm kuvaa artistia erittäin voimakkaasti, artisti on uransa aikana tehnyt paljon muutakin. Monille musadiggareille Sandstorm on ollut portti elektronisen musiikin maailmaan.

Darude Sandstormin videosta tutuilla portailla. // Kuva: Silja Annila

Yksi maailman suosituimmista konemusiikin instrumentaalibiiseistä on suomalainen. 17 vuotta sitten julkaistun Sandstormin tietävät lähes kaikki. Se raikaa urheiluotteluissa, soi baareissa ja tahdittaa yhtä maailman suosituimmista mobiilipeleistä, Angry Birdsia. YouTubessa biisin musiikkivideolla on 47,5 miljoonaa katselukertaa.

Edellä mainitut asiat tietää erittäin moni suomalainen. Myös mies biisin takana on tuttu hahmo: taviksen oloinen Darude, oikealta nimeltään Ville Virtanen, jonka leukaparta ja nopeat lasit kuuluvat olennaisesti artistiin liittyviin mielikuviin.

Darude on nyt 41-vuotias. Muusikolla on taskussaan jokaisen artistin himoitsema superhitti, josta on tullut merkittävä osa oman genren historiaa.

Miltä tuntuu, kun Sandstorm mainitaan aina vain ja jokaikinen kerta?

Uutta Sandstormia tuskin tulee

Nyt ollaan lähellä. Sandstormin musiikkivideo kuvattiin Helsingin ydinkeskustassa vuosituhannen vaihteessa. Videolla Darude istuu Tuomiokirkon rappusilla ja lähtee Senaatintorilta seuraamaan, miten ikoninen kilpajuoksu alkaa.

- Tuomiokirkosta tulee aina hauska fiilis. Kuvattiin keväällä täällä yhtä dokumenttia, ja siinä käytiin paljon läpi sitä aikaa, kun kuvattiin videota. Se oli siistiä fiilistelyä, Darude sanoo kahvilassa Senaatintorin kupeessa.

Sandstorm todella muutti artistin elämän yhdellä rykäisyllä. Hinnerjokelaislähtöisestä nuoresta miehestä tuli yhtäkkiä supertähti, joka sai juosta haastattelusta toiseen ympäri maailmaa. Ennen artistiuran alkua nuoren musiikintekijän unelma oli ollut, että tämä saisi biisinsä paikalliseen baariin soimaan.

- Kahdessa kuukaudessa musta tuli esiintyvä artisti melkein nollista. Siitä seurasi parikymmenen haastattelun promopäiviä ja suoria lähetyksiä esimerkiksi BBC:n aamu-tv:ssä, Darude kertoo.

"En pyri tekemään samanlaista biisiä kuin Sandstorm. Ei tuollaista ilmiötä voi luoda tarkoituksella."― Darude

Sandstormin menestyksen kyljessä Darude teki myös toisen maailmanlaajuisen hitin, Feel The Beatin. Biisin musavideota on katsottu YouTubessa 14 miljoonaa kertaa. Menestyskappaleet veivät Daruden keikoille yli 60 maahan ympäri maailman.

Darude tunnustaa biisiensä uraauurtavan luonteen, eikä yritä peitellä niiden merkitystä itselleen. Artistin muilla kappaleilla ei ole ollut yhtä käänteentekevää vaikutusta miehen uraan.

- En pyri tekemään samanlaista biisiä kuin Sandstorm. Ei tuollaista ilmiötä voi luoda tarkoituksella. Oon ollut jo pitkään sinut sen kanssa, etten koskaan tule tekemään yhtä isoa biisiä. Toisaalta nyt voin tehdä musiikkia paineettomasti ja keskittyä vain tekemään hyvää biisiä, tuli siitä sitten hitti tai ei.

Musiikista Darude ei pääse eroon vapaa-ajallaankaan, vaan kikkailee studiossa paljon myös omaksi ilokseen. Välillä artisti striimaa studiotyöskentelyään netin kautta seuraajilleen Twitch-sivustolla ja Facebookissa. // Kuva: Silja Annila

Soita Sandstorm!

Darude on julkaissut kuitenkin uransa aikana muutakin kuin vain kaksi hittibiisiä: artistin diskografia koostuu 4 levystä, 15 sinkusta ja 30 remixistä. Musiikinteko oli tosin kahdeksan vuoden tauolla viime vuoteen asti, jolloin Darude julkaisi Moments-albumin. Levyltä suurimmaksi kappaleeksi nousi Beautiful Alien, jota on soitettu paljon myös YleX:llä.

Darude ei siis todellakaan ole vain lyönyt rahoiksi parin biisin menestyksellä, vaan on kehittynyt artistina. Iso askel artistin uralla oli, kun tämä päätti tuottaa kolmannen levynsä itse.

Keikkailu on kuulunut koko ajan artistin arkeen, ja nykyään keikkoja on keskimäärin noin 40 vuodessa.

- Keikkoja riittäisi paljon enemmänkin. Nyt mulla on mahdollisuus valita niistä itselleni mielekkäimmät ja ajankäytölliset sopivimmat, että voin viettää aikaa himassa perheen kanssa.

Keikoilla Sandstorm on luonnollisesti halutuin kappale. Artisti soittaakin biisiä oikeastaan jokaisella keikallaan, ainakin jonkin version siitä. Remixeistä tulee lähes joka kerta palautetta: aina joku haluaisi kuulla biisin täsmälleen samanlaisena kuin radiossa.

"Jengi kyselee tosi usein, että miltä tuntuu, kun sut tunnetaan vaan yhdestä biisistä."― Darude

- Jengi kyselee tosi usein, että miltä tuntuu, kun sut tunnetaan vaan yhdestä biisistä. Mutta jos vuonna 2016 joku tulee mun keikalle sen takia, että tietää Sandstormin vuodelta 1999, se on mun mielestä aika jees juttu. Ei haittaa yhtään. Sen kautta ihmisillä on mahdollisuus tutustua myös muihin mun juttuihin.

Ja sietäähän Sandstormista ollakin ylpeä. Edelleen uudet ihmiset löytävät kappaleen, ja aikoinaan se sai monet kiinnostumaan elektronisesta musiikista. Darude vei omalta osaltaan genreä kohti valtavirtaa.

- En koe olevani tienraivaaja, mutta ymmärrän, jos joku ajattelee niin. On paljon sellaisia ihmisiä, jotka on alkaneet kuunnella elektronisen musan genrejä kuultuaan mun biisin. Se tuntuu todella kivalta, artisti pohtii.

Sandstorm elää meemeissä ja vihaisissa linnuissa

Kulttibiisin maine on vain lähinnä vahvistunut vuosien saatossa. Kappaleen Angry Birds -versio on uusin osoitus siitä, miten merkittävästä biisistä on kyse. Yhteistyö Angry Birds -firma Rovion kanssa käynnistyi Daruden vanhan tuttavan DJ Slow'n kautta, joka työskentelee yrityksessä.

- Koko homma oli mielettömän siisti. Siinä pystyi yhdistämään kaksi suomalaista, jos näin kehtaa itse sanoa, menestystarinaa. Mulle oli iso kunnia päästä mukaan noin isoon julkaisuun, artisti sanoo.

Viime vuonna Darude oli osa YouTuben aprillipilaa, jossa Sandstormia tarjottiin vastaukseksi kaikkiin palvelussa tehtyihin hakuihin. Artisti itse pitää meemittelystä ja erilaisista biisiin kohdistuvista läpistä.

- Olen varmasti monelle se sandstorm-jäbä, eikä se haittaa yhtään. Mutta olen myös 7-vuotiaan pojan isä, ihanan naisen mies ja lätkänpelaaja.

Darude esiintyy Weekend Festivalilla Helsingin Kyläsaaressa 5.-6. elokuuta. YleX on vahvasti mukana festareilla. Weekendin kiinnostavimmat uutiset pääset lukemaan täältä!

Lue myös:

Kuullaanko tämä biisi Weekend Festivalilla? Sandstormin Angry Birds -versio on täyttä timanttia

Tältä näyttää kaamea #darude – artisti seuraa fanien darrakuvia Instagramissa

Daruden Sandstorm oli "jonkinlainen iloinen vahinko"

YouTuben aprillipila tuputtaa Daruden Sandstormia koko maailmalle: ”Hienompaa promokeissiä ei rahalla saa”