Hyppää pääsisältöön

Pehmo-olioita, painia ja larppausta – tätä kaikkea on roolipelitapahtuma Ropecon

Jos Helsingin kaduilla kävelee tänä viikonloppuna vastaan erityisen paljon hienosti pukeutuneita larppaajia, ovat he luultavasti matkalla Messukeskukseen.

Ropecon-tapahtuman osallistujia vuodelta 2011. // Kuva: Kuvaaja: Marko Saari, Ropecon.

Tänään alkoi Suomen suurin roolipelitapahtuma Ropecon Helsingin Messukeskuksessa – luvassa on kolme päivää kaikkea larppauksesta jopa show-painiin. Tapahtumaa on järjestetty jo yli 20 vuotta, ja tänä vuonna paikalle odotetaan noin 4000-5000 osallistujaa.

- Tämä on ehdottomasti koko vuoden kohokohta, jonka mukaan kesälomakin on ajoitettu. Parasta siellä on se tunnelma yleisesti ja yhteisöllisyys. Paikalla on paljon samanhenkistä porukkaa, ja joka vuosi tutustuu uusiin ihmisiin pelatessaan, kertoo Ropeconin vakkarikävijä Niko Kauppila.

Kauppila itse aikoo suunnata pelilautatiskille ja luennoille. Myös Pokémon-musikaali Valitsen sinut! kutkuttelee hieman mieltä.

Selvää on, että tapahtuma ei todellakaan ole pelkkää larppausta. Ropeconin ohjelma on aivan tolkuttoman laaja: peli- ja ohjelmatarjontaa on yli 1500 tunnin edestä. Silmissä vilisevät pukukilpailu, lautapelit ja figuurit. Mutta mistä oikein aloittaa?

Ropecon ry:n hallituksen puheenjohtaja Emilia Hjelm hieman auttaa muutamalla tärpillä, joilla aivan aloittelijakin pääsee heti alkuun.

Aloittelijat

Ensinnäkin ota rennosti ja tule sellaisena kuin olet – älä stressaa, jos sinulla ei ole taidokasta asua kuten larppaajilla. Paikalla on paljon erilaisia ihmisiä ja yleisin asu on ihan musta t-paita ja farkut.

Kokemuspiste

Voit olla ihan aloittelija, tai vaikka larppaaja joka ei ole koskaan kokeillut korttipelejä – ihan kuka vain. Täällä voit hakea uusia kokemuksia ja paikalla päivystää henkilökunta, joka suosittelee ja neuvoo juuri aloittelijoille ohjelmia ja esityksiä. Tulet vaan paikalle, eikä tarvitse olla mitään esitietoja mistään pelistä.

Luvassa on esimerkiksi Magic: The Gathering ja Pathfinder Society -pelien opettelua sekä pelaamista.

Missä ja milloin: Koko viikonlopun ajan tapahtuman Talvipuutarhassa.

Astraterra

Tämän roolipelin esittely sopii juuri aloittelijoille ja perheen pienimmille. Tässä  lapset voivat pelata – ja miksei aikuisetkin. Suosittelen lämpimästi.

Missä ja milloin: Peliesittely Kokemuspisteellä lauantaina kello 10-21 ja peli sunnuntaina salissa 203a kello 12-16.

Figuurien maalausta

Täällä voit kokeilla pienien figuurien maalausta. Paikalla on valmiina maalit ja figuurit, joita voi itse oman maun mukaan maalata ja ottaa vaikka osaa Warhammer-sotapeliin. Figuuriarmeijoille on rakennettu sotatanteretta pöytäkaupalla.

Missä ja milloin: Kokemuspisteellä joka päivä, löytyy oppaasta nimellä Drop-in maalauspiste. Tarkemmat ajat voi katsoa tästä.

Ropecon-vakkareille jotakin uutta

CrossGames-ohjelmakokonaisuus

Ideana on yhdistellä digipelaamista ja roolipelejä. Paikalla on pelialan ammattilaisia puhumassa monista eri aiheista – sillä monella tunnetulla pelifirmalla on taustansa myös roolipeleissä. Nykyään esimerkiksi monet nuoret haluaisivat kehittää tietokonepelejä, mutta eivät ehkä ihan tiedä mitä kaikkea siihen liittyy ja mitä tehdä, että pääsee mukaan. Asiantuntijoiden vinkeillä pääsee alkuun.

Esimerkiksi kansainvälisesti Cities: Skylines –pelistä tunnettu Karoliina Korppoo kertoo, miten pelaajaa ohjataan niin, että pelistä syntyy hyvä kokemus.

Kokonaisuuteen kuuluu myös huippupaneeli, jossa on paikalla esimerkiksi yhdysvaltalainen kunniavieraamme Ross Watson. Paneelissa keskustellaan pelialan työkulttuurista ja siitä, miten kukin on muuttanut pelit ja pelaamisen päivätyöksi.

Missä ja milloin: Ohjelmakokonaisuuteen kuuluu esitelmiä, paneeleja ja työpajoja koko viikonlopun ajan. Tarkempi aikataulu tästä.

Muita vinkkejä tai hullujakin juttuja?

Pehmo-olio

Kansainvälistä mainetta niittänyt pop-taiteilija Mari Kasurinen vetää Massasta Uniikkiin –työpajaa, jossa groteskisti pannaan pehmolelut osiin. Ja sitten niistä kootaan uudelleen ennennäkemättömiä pehmo-olioita

Kasurinen käsittelee myös lauantaina esimerkiksi sitä, että miksi juuri My Little Pony -lelusta tuli Batman ja eikö poni sula uunissa?

Missä ja milloin: Perjantaina kello 18-20 ja sunnuntaina 10-13, sali 210.

Velhokoulu

Claus Raasted keksi College of Wizardy –larppauksen, joka nousi niin suosituksi että päätyi ihan uutisiin asti rapakon takana. Miten ihmeessä näin kävi, ja miten pienen piirin larppaus päätyi valtavirtaan? Muun muassa näitä asioita pohditaan englanniksi perjantaina.

Missä ja milloin: Perjantaina klo 19-20, Sali 208

Painia!

Perjantaina lavalla nähdään showpainia, jossa yhdistellään urheilua, draamaa ja improvisaatiota. Elämää suuremmat hahmot mittelevät ja samalla faktan ja fiktion raja häilyy.

Missä ja milloin: Wrestling Show ohjelmalavalla perjantaina hallissa 5 klo 18-20. Jos et ehdi paikalle, suora lähetys livestreamina tästä.

Kivi-paperi-sakset-turnaus

Oletko aivan haka tässä perinteisessä pelissä? No nyt olisi mahdollisuus hankkia mainetta ja kunniaa. Meillä on joka vuosi iso kivi-paperi-sakset-turnaus, joka on mieleenpainuva ja ominainen meidän tapahtumalle. Paikalla on karnevalistinen tunnelma, kun kummallisilla taiteilijanimillä varustetut hahmot mittelevät voitosta. Yksi vuosi voittajana oli Pienet Hobitit. Lopputurnaus kestää pari tuntia.

Missä ja milloin: Turnaus on lauantaina Ohjelmalavalla kello 14-16.

Pokémon-musikaali Valitsen sinut!

Sunnuntaina nähdään Valitsen sinut! –musikaali, jolla juhlistetaan Pokémonin 20. juhlavuotta. Monella saattaa arki nykyään olla yhtä poketusta ja Pikachua, joten miksi ei syventäisi kiinnostustaan musikaalin puolelle?

Missä ja milloin: Sunnuntaina kello 13-15 salilla 101.

Avaa Instagram postaus

Koko Ropecon-ohjelmaoppaan voi katsoa täältä.