Hyppää pääsisältöön

Esa Latva-Äijö on Korpelan kujanjuoksun levollinen sankari

Näyttelijät Esa Latva-Äijö ja Karoliina Vanne
Anssi (Esa Latva-Äijö) ja Miisa (Karoliina Vanne). Näyttelijät Esa Latva-Äijö ja Karoliina Vanne Kuva: Yle Kuvapalvelu korpelan kujanjuoksu,Esa Latva-Äijö,Karoliina Vanne

Pukukopissa poseeraa rauhallisen oloinen mies. Esa Latva-Äijö on juuri kokeillut roolihahmonsa Anssi Korpelan vaatteeet, jotka jäävät vielä hetkeksi rekkiin odottamaan Korpelan kujanjuoksun tulevan kauden kuvauksia. Aiemmin kokeiltu oma aktiivisuusranneke on myös poissa, se stressasi ja loi turhia suorituspaineita.
- Kokeilin ranneketta Pyynikin kesäteatterin Taivaan tulet-esityksen ensi-illan aikoihin ja sain tietää että yöunestani vain 40% on levollista. Luovuin rannekkeesta, Esa naurahtaa.

Turha hötkyillä

On turha hötkyillä. Asiat tulevat kohti, kun on avoin. Tätä mieltä ovat sekä Esa että Korpelan Anssi.
- Tietenkin on ilmaistava omat intressit ja mielenkiinto, mutta puskea ei tarvitse. Anssi reagoi, kuuntelee ja pohtii kuulemaansa eikä niinkään vie oma-aloitteisesti tarinaa eteenpäin. Hän on valpas ja toimii sitten kun on aihetta, Esa analysoi roolihahmoaan.
Pohdinnan tuloksena myös Esa jätti pitkälle viedyn suunnitelmansa kajakin hankinnasta lopulta toteuttamatta.
- Ajattelin että hankin kajakin ja melon työmatkat Pyynikille tänä kesänä. Sitten aloin puntaroida, miten paljon lisäaikaa se minulta veisi ja miten vähän ehtisin nähdä lapsiani.
Kun päätin luopua kajakista ja varasin meille yhteisen lomamatkan syksyllä, tuntui ratkaisu heti oikealta.

Välitilassa

Anssi Korpela on maalaissielu, autokorjaamoyrittäjä joka haaveilee luomuviljelystä.
- Anssi on välitilassa, Esa sanoo. Pinnan alla kytee koko ajan, sekä ihmissuhteissa että työelämässä. Samanlaisessa mielentilassa on myös Karoliina Vanteen näyttelemä Miisa, paluumuuttaja ja Hangaslahden kunnan tuleva maaseutuasiamies.
- Anssi ja Miisa eivät katso maailmaa ruusunpunaisten lasien läpi. He ovat molemmat haavoittuneita ja etenevät hitaasti, ollen jotenkin viehättävän vaivautuneita toistensa seurassa.
Janne Katajan näyttelemä Jaska, Anssin vanha kaveri, on taas toiminnan mies jolle sattuu ja tapahtuu joka rintamalla. Näiden seuraksi Heikki Luoma ja Jukka Mäkinen ovat luoneet tyylilleen uskollisen runsaan henkilögallerian. Sarjaa tehdään yhteensä 18 osaa, ensimmäiset kuusi osaa nähdään TV1 Kotikatsomossa sunnuntaisin 4.9. alkaen.
- Näistä hahmoista kasvaa katsojalle naapureita, uskoo Esa.

Sarjan maailmassa koko maaseudun voisi sanoa olevan välitilassa. Korpelan kujanjuoksun päänäyttämö on autokorjaamo. Perttulan nuori sukupolvi remontoi vanhaa tilaa maatilamatkailukäyttöön. Kunta hakee elinvoimaa kyseenalaisista ratkaisuista. Yhteisöllisyys on hukassa.
- Tässä tarinassa ei varsinaisesti ole sosiaalista kohtaamispaikkaa, Esa huomioi. Lähimpänä sellaista on Korpelan autokorjaamo, mutta sinnekään ei tulla muuten vain turisemaan kuten kylän baariin, vaan asian kanssa. Näin se tuppaa olemaan elävässä elämässäkin nykyään. Sosiaalisuus tilataan netistä.

Vaikka on kiire, aina on aikaa

Kuvauspaikalla sosiaalisuus on onneksi käsin kosketeltavaa. Vaikka jokainen keskittyy omaan työhönsä, paras lopputulos on tiiviin kommunikoinnin ansiota. Vaikka välillä on kiire, aina on aikaa tarkistaa repliikit, asemointi ja vaikkapa työkalujen toimintaperiaatteet.
- Perunanistutuslaite oli minulle uusi tuttavuus, kertoo Esa. Tuotantojärjestäjä Ville Juvonen opetti sen käytön, ja toivottavasti homma näyttää ruudussa aidolta. Sen voi katsoja tarkistaa syksyllä!

Näyttelijä Esa Latva-Äijö
Näyttelijä Esa Latva-Äijö Kuva: Yle Kuvapalvelu kotikatsomo: korpelan kujanjuoksu,Esa Latva-Äijö
Kommentit