Hyppää pääsisältöön

2.8. Teeman Elävä arkisto: Eppu Normaali 40 vuotta

Saimaa-ilmiön konkkaronkka koolla. (Mikkelin Urheilupuisto 1.6.1981) Juice Leskinen Slam vahvistettuna Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen jäsenillä.
Saimaa-ilmiön kiertueella, Martti Syrjä keskellä ilman paitaa Saimaa-ilmiön konkkaronkka koolla. (Mikkelin Urheilupuisto 1.6.1981) Juice Leskinen Slam vahvistettuna Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen jäsenillä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Saimaa-ilmiö,Aki Kaurismäki,Mika Kaurismäki,Eppu Normaali,Hassisen Kone,Juice Leskinen Slam,Mikkeli,Tuuliajolla (rock-kiertue)

Yksi Suomen ensimmäisistä ja kuuluisimmista punk-bändeistä on edelleen toiminnassa oleva 40-vuotias Eppu Normaali.

Punk-rokin syntymästä tulee tänä vuonna maailmanlaajuisesti kuluneeksi 40-vuotta. Suomalaiset nuoret olivat erinomaisen hyvin ajan hermolla ja ensimmäiset punkbändimme perustettiin 70-luvun puolivälissä. Näin siis myös Suomipunk täyttää 40 vuotta. Eppu Normaali kuuluu ensimmäisten punk-bändien aaltoon ja on edelleen toiminnassa, tosin musiikillisesti Eput ovat punkista jo hyvin kaukana.
Mutta vaikka musiikki olisikin "aikuisempaa" niin ajatuksellisesti Eppu Normaalin keulahahmo Martti Syrjä peräänkuuluttaa luovaa lapsenomaista asennetta elämään.

"En pysty ymmärtämään miksi suomalainen nuori haluaa tulla keski-ikäiseksi täyettyään 20 ja päästessään kapakkaan. Miksi täytyy omaksua aikuisten mielipiteet ja heikompien, tai ainakin lapsellisempien ihmisten halveksiminen”, sanoo Martti Syrjä Peter von Baghin haastattelussa.

Keksittiin popsikahyppely, eli päätön ylös alas hyppely, se oli äärimmäisen hauskaa!

”Itseäni tarkkailemalla olen huomannut sen, että Ihminen joka ei ole äärimmäisen vahva henkisesti, menee yleensä pilalle jos tulee kuuluisaksi. Todellisuuden taju katoaa, siitä täytyy pitää kynsin hampain kiinni, jos meinaa mielenterveytensä säilyttää.”
Näin toteaa Martti Syrjä Peter von Baghin toimittamassa ja ohjaamassa Lähikuvassa.

Kapinaa kaikkea vastaan

Martti Syrjän henkilökuvan jälkeen näemme Suomi-ilmiö ohjelman vuodelta 1988. Siinä yritetään pohtia mistä nuorisokapinassa on ollut kysymys. Hyvää vastausta ei tosin saada, kun pohtijoina ja vastaajina ovat pääasiassa aikuiset. Mutta hyviä kommentteja tulee yleisöltä ja muusikoilta, muiden muassa Epuilta. Ja hyvää musiikkia tietenkin!
Marjaana Mykkäsen ohjaama Musta Aukko, Suomi-ilmiö alkaa Siilinjärven hiihtoseuran lavalta, jossa Eput käy keikalla viitisen kertaa vuodessa ja vetää joka kertaa salin täyteen.

Yle Teema