Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Inarin ja Sodankylän kohteet

Jokivene ajaa Lemmenjoella.
Jokivene ajaa Lemmenjoella. Kuva: EPA/ Antti Huttunen lappi

Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Ukonsaari

Ukko on pyhä seitasaari, joka kohoaa ylväänä näkynä Inarijärven keskellä. Saarta on palvottu ja sinne on tuotu uhrilahjoina muun muassa poronsarvia, kolikoita ja kuparia. Ennen sen laelle ei kiivetty, vaan uhri jätettiin nöyrästi rannan lähelle. Nykyisin saari on yksi Inarin kuuluisimmista nähtävyyksistä, eikä ihme; sen tunnelmassa on jotain ikiaikaisen kiehtovaa.

Ravadasköngäs

Ravadasköngäs on yksi Suomen näyttävimmistä vesiputouksista ja Lemmenjoen kansallispuiston helmistä. Kirkas vesi kuohuu ensin syvän ja kapean rotkon pohjalla, syöksyäkseen lopulta alas varsinaisena pääputouksena liittyäkseen Lemmenjokeen. Paikalle pääsee joko merkittyä reittiä patikoimalla tai venekyydillä.

Pyhä-Nattanen

Tunturi on näkemisen arvoinen jo huipun maiseman takia, mutta sen kiehtovin nähtävyys ovat huipun omituiset tor-muodostelmat. Laella on myös pieni mökki, entinen palovartijan tupa, joka toimii nyt päivätupana. Pyhä-Nattaselle pääsee parhaiten Sompiojärven metsäautotieltä joko luonnonpuiston rajalta tai noin kilometrin päästä rajasta.

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.