Hyppää pääsisältöön

Maisteri heittäytyy galantiksi

Benjamin Franklin
Benjamin Franklin Benjamin Franklin,Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Galantti tyyli kukoisti 1700-luvun puolivälissä, kun barokin mahtipontisuus ja ylenmääräinen koristelu olivat alkaneet tympiä, eikä Joseph Haydn ollut päässyt vielä alkua pidemmälle valtavassa tuotannossaan, josta sittemmin muodostui klassismin ajan musiikin kivijalka.

Galantti tyyli näkyi ja kuului sekä musiikissa että siinä, miten miesten oli soveliasta kohdella naisia. Jalous, ylväys, arvokkuus, hyvä maku, aistikkuus ja tyylitaju olivat korkeassa kurssissa. Pieni, sievä, yksinkertainen ja miellyttävä olivat puolestaan hyveitä, joita uuden ajan sävellyksissä suosittiin kaikenlaisten raskaiden fuugien ja kontrapunktien sijaan.

Oopperan puolella galantin tyylin suunnannäyttäjänä toimi Christoph Willibald Gluck, jonka Orfeus ja Eurydike -oopperassa itse draama nousi viimein tärkeämmäksi kuin laulajien virtuoositaitojen esittely. Mutta mitä tekemistä Yhdysvaltain yhdellä perustajaisällä Benjamin Franklinilla (kuvassa) oli tämän kaiken kanssa?

Se selviää kuuntelemalla Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä Yle Radio 1:ssä keskiviikkona 3.8. klo 11. Ohjelman musiikkinäytteet ovat tässä kuultavissa kokonaisuudessaan.

"16 kirjainta, mikä mainio hirsipuusana, matkalaukkuaaria. Se on laulajan salkustaan kaivama aivan toiseen yhteyteen kirjoitettu aaria, jonka hän laulaa mieluummin kuin sen, jonka joku paikallistunari on hänelle uuteen teokseen varta vasten säveltänyt."

"Francesco Algarottin kirjan ilmestymisestä laskemme alkavaksi oopperan uuden kauden. Kukaan ei enää kuvitellut, että olisi eletty barokin aikakaudella. Ehei, barokki oli jotain pystyyn puutunutta, mahtipontista, seremoniallista ja auttamatta siis niin eilistä, niin eilistä että camoon hei. Uutta aikakautta kutsuttiin galantiksi."

"Jos rakas kuuntelija on mies ja pohtii yhä yksinään, kuinka viihdyttää naisia, voin kertoa: se on vallan yksinkertaista. Tarvitaan vain huilu, viulu, sello, cembalo ja Giuseppe Antonio Paganellin nuotit."

"Autuaat sielut ne karkeloivat onnea tavoitellen Elysionin kentillä kaukana lännessä Christoph Willibald Gluckin oopperassa Orfeus ja Eurydike."

"Jospa rakas kuuntelija muistelee ensin hetken Mozartin Yön kuningattaren raivotilaa oopperassa Taikahuilu vuodelta 1791 – noin, siellä se on teidän mielessänne nyt, tuo raivotar – ja sitten antaudutte kuuntelemaan Gluckin Orfeuksesta Eurydiken aariaa vuodelta 1774."

"Ifigeneia Tauriissa on Gluckin viimeinen ooppera vuodelta 1779, ja se on totisesti täynnä dramaattisia tehoja. Esimerkiksi tällaisia."

"Otetaan tähän samaan syssyyn myös esimerkki Gluckin kohtauksista. Siis siitä, miten musiikki virtaa eteenpäin ilman muodon vaatimuksia draaman riepoteltavana. Edelleen Ifigeneia on Tauriissa, ja tähän kohtaukseen tuovat lisätehoa kuoro ja tanssijat, vaikka ette heitä näekään."

"Musiikki oli Benjamin Franklinille tärkeä asia, joten olen varma, että hän Lontoon vuosinaan kuuli loputtomien Händelin oopperoiden lisäksi Johann Christian Bachin galanttia musiikkia – ja ihastui siihen."

"Hän kehitti teorian vesien suolaisuudesta ja sitten, ennen kaikkea, hän keksi tämän laitteen, sillä hän oli galantti mies ja ymmärsi, että miehen on syytä miellyttää naisia. Hyvät naiset ja herrat, pyydän, nauttikaa Benjamin Franklinin keksimästä lasiharmonista."

"Vielä niinkin myöhään kuin 1835 Gaetano Donizetti käytti lasiharmonia oopperassaan Lucia di Lammermoor. Kun Lucian suuri mielipuolisuuskohtaus koittaa tyttöparan omissa häissä, tilanteen kammottavuutta korostaa säveltäjän valitsema lasiharmoni, joka ainoana kykenee kommunikoimaan psykoottisen sopraanon kanssa."

"Näin Orfeus suree saatuaan tietää, että käärme on purrut Eurydikeä varpaaseen ja tämä on kuollut. Ei liioittelua, ei paisuttelua, ei ulkokohtaista taiturointia, vain Orfeus yksin surunsa kanssa."

"Niinhän se on, että jos sanat ja musiikki ovat ristiriidassa, sanat valehtelevat, ja musiikki kertoo totuuden. Yksinkertaista ja tehokasta – galanttia oopperaa parhaimmillaan."


 • Lawson lähestyy paikoin hissimusiikkia - mutta onnistuu silti liikuttamaan

  Lawson lähestyy paikoin hissimusiikkia - mutta onnistuu silt

  Pianisti-säveltäjä Chad Lawson julkaisi ensimmäisen soololevynsä reilu kymmenen vuotta sitten. Vuosien varrella yhdysvaltalaispianisti on etsiskellyt omaa ilmaisuaan monin tavoin akustisen pianon soundimaailmaa elektronisesti laajentaen. Samalla hän on julkaissut tasaisen ahkerasti ja varmasti uutta musiikkia.

 • Uuno Klami etsi jo varhain tuotannossaan ranskalaisia sointivärejä

  Uuno Klami etsi jo varhain ranskalaisia sointivärejä

  Uuno Klami (1900-1961) oli venäläis-ranskalaisen orkesterityylin taitaja, jolla oli hyvä vainu aikansa kansainvälisistä tyylisuuntauksista. Liian usein ei nykyisin kuitenkaan Klamin musiikkiin äänitemarkkinoilla törmää. Klamin tuotannon esittämiseen ja taltioimiseen keskittyvä Uuno Klami -ensemblen tuorein äänite ilmestyy sopivasti kunnioittamaan säveltäjän syntymän 120-vuotisjuhlaa.

 • Gouin sujuva Bizet-paketti

  Gouin sujuva Bizet-paketti

  Vaikka George Bizet tunnetaan etenkin orkesteriteoksistaan ja oopperoistaan, on myös lauluilla ja pianomusiikilla tärkeä paikka tekijän tuotannossa. Pianisti Nathanaël Gouin koostaa tuoreella julkaisullaan yhteen Bizet'n pianolle kirjoittamia kappaleita sekä sovituksia muiden teoksista. Vain 36-vuotiaana kuolleena Bizet'tä jäi luova työ pahasti kesken.