Hyppää pääsisältöön

Maisteri heittäytyy galantiksi

Benjamin Franklin
Benjamin Franklin Benjamin Franklin,Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Galantti tyyli kukoisti 1700-luvun puolivälissä, kun barokin mahtipontisuus ja ylenmääräinen koristelu olivat alkaneet tympiä, eikä Joseph Haydn ollut päässyt vielä alkua pidemmälle valtavassa tuotannossaan, josta sittemmin muodostui klassismin ajan musiikin kivijalka.

Galantti tyyli näkyi ja kuului sekä musiikissa että siinä, miten miesten oli soveliasta kohdella naisia. Jalous, ylväys, arvokkuus, hyvä maku, aistikkuus ja tyylitaju olivat korkeassa kurssissa. Pieni, sievä, yksinkertainen ja miellyttävä olivat puolestaan hyveitä, joita uuden ajan sävellyksissä suosittiin kaikenlaisten raskaiden fuugien ja kontrapunktien sijaan.

Oopperan puolella galantin tyylin suunnannäyttäjänä toimi Christoph Willibald Gluck, jonka Orfeus ja Eurydike -oopperassa itse draama nousi viimein tärkeämmäksi kuin laulajien virtuoositaitojen esittely. Mutta mitä tekemistä Yhdysvaltain yhdellä perustajaisällä Benjamin Franklinilla (kuvassa) oli tämän kaiken kanssa?

Se selviää kuuntelemalla Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä Yle Radio 1:ssä keskiviikkona 3.8. klo 11. Ohjelman musiikkinäytteet ovat tässä kuultavissa kokonaisuudessaan.

"16 kirjainta, mikä mainio hirsipuusana, matkalaukkuaaria. Se on laulajan salkustaan kaivama aivan toiseen yhteyteen kirjoitettu aaria, jonka hän laulaa mieluummin kuin sen, jonka joku paikallistunari on hänelle uuteen teokseen varta vasten säveltänyt."

"Francesco Algarottin kirjan ilmestymisestä laskemme alkavaksi oopperan uuden kauden. Kukaan ei enää kuvitellut, että olisi eletty barokin aikakaudella. Ehei, barokki oli jotain pystyyn puutunutta, mahtipontista, seremoniallista ja auttamatta siis niin eilistä, niin eilistä että camoon hei. Uutta aikakautta kutsuttiin galantiksi."

"Jos rakas kuuntelija on mies ja pohtii yhä yksinään, kuinka viihdyttää naisia, voin kertoa: se on vallan yksinkertaista. Tarvitaan vain huilu, viulu, sello, cembalo ja Giuseppe Antonio Paganellin nuotit."

"Autuaat sielut ne karkeloivat onnea tavoitellen Elysionin kentillä kaukana lännessä Christoph Willibald Gluckin oopperassa Orfeus ja Eurydike."

"Jospa rakas kuuntelija muistelee ensin hetken Mozartin Yön kuningattaren raivotilaa oopperassa Taikahuilu vuodelta 1791 – noin, siellä se on teidän mielessänne nyt, tuo raivotar – ja sitten antaudutte kuuntelemaan Gluckin Orfeuksesta Eurydiken aariaa vuodelta 1774."

"Ifigeneia Tauriissa on Gluckin viimeinen ooppera vuodelta 1779, ja se on totisesti täynnä dramaattisia tehoja. Esimerkiksi tällaisia."

"Otetaan tähän samaan syssyyn myös esimerkki Gluckin kohtauksista. Siis siitä, miten musiikki virtaa eteenpäin ilman muodon vaatimuksia draaman riepoteltavana. Edelleen Ifigeneia on Tauriissa, ja tähän kohtaukseen tuovat lisätehoa kuoro ja tanssijat, vaikka ette heitä näekään."

"Musiikki oli Benjamin Franklinille tärkeä asia, joten olen varma, että hän Lontoon vuosinaan kuuli loputtomien Händelin oopperoiden lisäksi Johann Christian Bachin galanttia musiikkia – ja ihastui siihen."

"Hän kehitti teorian vesien suolaisuudesta ja sitten, ennen kaikkea, hän keksi tämän laitteen, sillä hän oli galantti mies ja ymmärsi, että miehen on syytä miellyttää naisia. Hyvät naiset ja herrat, pyydän, nauttikaa Benjamin Franklinin keksimästä lasiharmonista."

"Vielä niinkin myöhään kuin 1835 Gaetano Donizetti käytti lasiharmonia oopperassaan Lucia di Lammermoor. Kun Lucian suuri mielipuolisuuskohtaus koittaa tyttöparan omissa häissä, tilanteen kammottavuutta korostaa säveltäjän valitsema lasiharmoni, joka ainoana kykenee kommunikoimaan psykoottisen sopraanon kanssa."

"Näin Orfeus suree saatuaan tietää, että käärme on purrut Eurydikeä varpaaseen ja tämä on kuollut. Ei liioittelua, ei paisuttelua, ei ulkokohtaista taiturointia, vain Orfeus yksin surunsa kanssa."

"Niinhän se on, että jos sanat ja musiikki ovat ristiriidassa, sanat valehtelevat, ja musiikki kertoo totuuden. Yksinkertaista ja tehokasta – galanttia oopperaa parhaimmillaan."

 • Baritoni Samuli Takkula: "Toivon että minusta tulee isona oopperalaulaja."

  Tutustu baritoni Samuli Takkulaan.

  Baritoni Samuli Takkula on jo valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikiosastolta. Oopperalaulajan ammatti on kuitenkin vielä tavoitteena tällä kolmen lapsen isällä, jonka vaimo on myös kanttori sekä laulupedagogi. Kuka? Olen Samuli Takkula ja olen syntynyt Tampereella 1983.

 • Mari Mäntylä jatkaa erikoistumisen varassa

  Levyarvostelu

  On kulunut yhdeksän vuotta siitä, kun decacordeen eli kymmenkieliseen kitaraan erikoistunut Mari Mäntylä julkaisi ensimmäisen soololevynsä Alba-yhtiöllä. Yksi Mäntylän työskentelykohteista on kotimainen decacorde-bandoneon-duo Duo Dryades. Yleisestikin hänet kutsutaan paikalle, kun tarve vaatii tätä kitaransoiton erikoislajia.

 • Tee se minkä Faurélle voit

  Levyarvostelu

  Gabriel Faurén musiikkia on kenties maailman helpointa esittää. Ranskalaisen suurmiehen makea pursote osuu juuri siihen lokeroon, jossa reilumpikin unenomainen pöpperöiminen saattaa saada sekä esittäjän että yleisön puolihuolimattoman hyväksynnän. Helpompaa musiikkia on tietenkin olemassa faktisesti, mutta sudenkuoppaklasarin metsästä ainakin puoli hehtaaria on varattu jättiläisten vanavedessä aina tulevalle nimelle Fauré. Kolmekymppinen sellisti Andreas Brantelid ja pianisti Bengt Forsberg eivät lukeudu kuitenkaan Faurén alisuorittajiin.

 • Ranskan-kierros nostaa kuoropojille jo liikaa kierroksia

  Levyarvostelu

  Koska Seattlen sinfoniaorkesteri on ollut levyttäjänä koko historiansa ajan ahmatti, se on loogisena tulemana saapunut myös Ranskan viime vuosisadan musiikin tontille. Vauhtia tälle antaa myös se, että seitsemättä kauttaan taiteellisena johtajana aloittava Ludovic Morlot on ranskalainen. Orkesteri perusti vuonna 2014 oman levymerkin, minkä jälkeen ensin oli kolminkertaisesti Henri Dutilleux’n vuoro, ja nyt seattlelaiset sukeltavat Olivier Messiaenin vahvasti uskonnolliseen väriloistoon.