Hyppää pääsisältöön

Poldark

Komea sukusaaga 1700-luvun lopun Britanniasta.
Ross Poldark (Aidan Turner) palaa sodasta kotiin Cornwalliin, mutta koti ei ole enää entisensä. Komea sukusaaga 1700-luvun lopun Britanniasta. Poldark,yle tv1

TV1 tiistaisin 4.10. - 22.11.2016 klo 21.30 - 22.30 (1. tuotantokausi)
TV1 tiistaisin 29.11.2016 - 7.2.2017 klo 21.30 - 22.30 (2. tuotantokausi) Huom! Ti 27.12. ja 3.1. jo klo 21.00. Jaksoa ei esitetä itsenäisyyspäivänä 6.12.
Yle Areenassa 20 päivää

BBC:n menestyssarja Poldark (12) on komea sukusaaga 1700-luvun lopun Britanniasta. Ross Poldark (Aidan Turner) palaa kotiinsa Cornwalliin Yhdysvaltain vapaussodasta, mutta moni asia on muuttunut: Hänen isänsä on kuollut, kotitalo on raunioina ja hänen rakastettunsa on kihlautunut toisen miehen kanssa.

Winston Grahamin romaaniin perustuvan tarinan uusi tuleminen on viime aikojen tv-tapaus Britanniassa ja kautta maailman. Briteissä sarjan toinen kausi nähdään tänä syksynä, mutta jo ennen kauden alkua uutisoitiin, että sarjasta tehdään myös kolmas kausi.

Ykkönen esittää tänä syksynä Poldarkin kaksi ensimmäistä tuotantokautta.

Kotiinpaluun järkytyksiä

Brittisotilaiden partio joutuu väijytykseen ja tappiot ovat raskaat. Ross Poldark julistetaan kadonneeksi, ja elämä kotikonnuilla ajautuu hyvin erilaisiin uomiin. Monien järkytykseksi pari vuotta myöhemmin, vuonna 1783, Ross kuitenkin palaa kotiin.

Paluu ei ole helppo miehelle itselleenkään. Poissaolon aikana Rossin isä on kuollut ja Rossia takaisin sodasta odottanut rakastettu Elizabeth (Heida Reed) on ehtinyt kihlautua miehen serkun Francis Poldarkin (Kyle Soller) kanssa.

Raunioita ja uusi alku

Poldarkin suvun kahden veljeksen tilukset ovat sijainneet rinta rinnan. Nuoremman Poldarkin talo on raunioina, peltomaa kasvaa pelkkää kiveä ja leivän taannut kaivostoiminta loppunut tyystin. Rossin perintönä on vain velkaa ja kaksi patalaiskaa palvelijaa. Naapuritilalla elämä on paljon paremmalla mallilla.

Ross Poldarkilla on kuitenkin uskollisten ystävien tuki. Vaikka sydän on särkynyt ja kaikki kilvan vakuuttavat, ettei täällä ole häntä varten enää mitään, nuorukainen valitsee itse oman tiensä. Kaiken keskellä häntä auttaa myös nuori Demelza (Eleanor Tomlinson), jonka Ross pelastaa pahoinpitelyltä.

Toisen kauden alussa vuoden 1790 parlamenttivaalit kuumentavat tunteita myös Cornwallissa. Köyhälistön kapinamieli nostaa päätään. Ross Poldark on pahemmassa kiipelissä kuin koskaan aikaisemmin. Hänen elämänsä naisia ajaa epätoivoinen toive pelastaa miehen henki.

Ross Poldark (Aidan Turner) ja Elizabeth (Heida Reed)
Elizabeth ja Ross olivat lupautuneet toisilleen, mutta sota tuli väliin. Ross Poldark (Aidan Turner) ja Elizabeth (Heida Reed) Kuva: Yle Kuvapalvelu Poldark
Delmelza (Eleanor Tomlinson) koiransa kanssa
Demelza (Eleanor Tomlinson) Delmelza (Eleanor Tomlinson) koiransa kanssa Kuva: Yle Kuvapalvelu Poldark
Ross Poldark (Aidan Turner)
Poldark sijoittuu Cornwallin kauniisiin maisemiin Ross Poldark (Aidan Turner) Kuva: Yle Kuvapalvelu Poldark

Vahvistaessaan tiedon kolmannesta kaudesta sarjan käsikirjoittaja ja tuottaja Debbie Horsfield kertoi yllättyneensä Poldarkin suuresta suosiosta niin fanien kuin median parissa. Sarjaa on hehkutettu uudeksi Downton Abbeyksi ja nimiosaa näyttelevä Nimiosaa näyttelevää Aidan Turneria on verrattu muun muassa Colin Firthin herra Darcyyn.

Radio Timesin mukaan irlantilainen Turner oli ainoa, jota Poldarkin tuottajat kaavailivat Ross Poldarkin rooliin. Roolituksen oltua selvä, miehellä oli kolme kuukautta aikaa kehittää oma tulkintansa Poldarkin hahmosta. Hän luki Winston Grahamin kirjoja ja sarjan käsikirjoitusta, työsti Poldarkin puhetyyliä, kuntoili ja otti ratsastustunteja.

Sarjan pääosissa nähdään myös Jack Farthing pankkiiri George Warlegganina ja Warren Clarke Charles Poldarkina.

Poldark. Britannia 2015-16. Tuotanto: BBC/Mammoth Screen/Masterpiece. Käsikirjoitus: Graham Winstonin romaaneista tv-sarjaksi sovittanut Debbie Horsfield.