Hyppää pääsisältöön

Poldark – komea sukusaaga 1700-luvun Britanniasta

Poldark jatkuu toisen tuotantokauden uusinnoilla.
Ross Poldark (Aidan Turner) palaa sodasta kotiin Cornwalliin. Poldark jatkuu toisen tuotantokauden uusinnoilla. Yle TV1,Aidan Turner,Poldark

TV1 lauantaisin 29.9. - 17.11.2018 klo 15.45 - 16.45 (1. kausi) ja 24.11.2018 - 26.1.2019 (2. kausi)
Areenassa 10 päivää

BBC:n menestyssarja Poldark (12) on komea sukusaaga 1700-luvun lopun Britanniasta. Ross Poldark (Aidan Turner) palaa kotiinsa Cornwalliin Yhdysvaltain vapaussodasta, mutta moni asia on muuttunut: Hänen isänsä on kuollut, kotitalo on raunioina ja hänen rakastettunsa on kihlautunut toisen miehen kanssa.

Ykkönen esittää uusintana Poldarkin kaksi ensimmäistä tuotantokautta. Sarjan kolmas ja neljäs kausi uusitaan myöhemmin. Poldarkiin on tulossa viideskin kausi!

Ross Poldark (Aidan Turner) ja Elizabeth (Heida Reed)
Elizabeth ja Ross olivat lupautuneet toisilleen, mutta sota tuli väliin. Ross Poldark (Aidan Turner) ja Elizabeth (Heida Reed) Kuva: Yle Kuvapalvelu Poldark

Kotiinpaluun järkytyksiä

Brittisotilaiden partio joutuu väijytykseen ja tappiot ovat raskaat. Ross Poldark julistetaan kadonneeksi, ja elämä kotikonnuilla ajautuu hyvin erilaisiin uomiin. Monien järkytykseksi pari vuotta myöhemmin, vuonna 1783, Ross palaa kotiin.

Paluu ei ole helppo miehelle itselleenkään. Poissaolon aikana Rossin isä on kuollut ja rakastettuaan takaisin sodasta odottanut Elizabeth (Heida Reed) on ehtinyt kihlautua miehen serkun Francis Poldarkin (Kyle Soller) kanssa.

Delmelza (Eleanor Tomlinson) koiransa kanssa
Demelza (Eleanor Tomlinson) Delmelza (Eleanor Tomlinson) koiransa kanssa Kuva: Yle Kuvapalvelu Poldark

Raunioita ja uusi alku

Poldarkin suvun kahden veljeksen tilukset ovat sijainneet rinta rinnan. Nuoremman Poldarkin talo on raunioina, peltomaa kasvaa pelkkää kiveä ja leivän taannut kaivostoiminta on loppunut tyystin. Rossin perintönä on vain velkaa ja kaksi patalaiskaa palvelijaa. Naapuritilalla elämä on paljon paremmalla mallilla.

Ross Poldarkilla on kuitenkin uskollisten ystävien tuki. Vaikka sydän on särkynyt ja kaikki kilvan vakuuttavat, ettei täällä ole häntä varten enää mitään, nuorukainen valitsee itse oman tiensä. Kaiken keskellä häntä auttaa myös nuori Demelza (Eleanor Tomlinson), jonka Ross pelastaa pahoinpitelyltä.

Toisen kauden alussa vuoden 1790 parlamenttivaalit kuumentavat tunteita myös Cornwallissa. Köyhälistön kapinamieli nostaa päätään. Ross Poldark on pahemmassa kiipelissä kuin koskaan aikaisemmin. Hänen elämänsä naisia ajaa epätoivoinen toive pelastaa miehen henki.

Ross Poldark (Aidan Turner)
Poldark sijoittuu Cornwallin kauniisiin maisemiin Ross Poldark (Aidan Turner) Kuva: Yle Kuvapalvelu Poldark

Sarjan suosio yllätti

Kirjailija Winston Grahamin romaaniin perustuvan tarinan uusi tuleminen oli tv-tapaus Britanniassa ja kautta maailman. Sarjan käsikirjoittaja ja tuottaja Debbie Horsfield kertoi yllättyneensä Poldarkin suuresta suosiosta. Sarjaa on hehkutettu uudeksi Downton Abbeyksi ja nimiosaa näyttelevää Aidan Turneria on verrattu muun muassa Colin Firthin herra Darcyyn.

Radio Timesin mukaan irlantilainen Turner oli ainoa, jota Poldarkin tuottajat kaavailivat Ross Poldarkin rooliin. Kun roolitus oli valmis, miehellä oli kolme kuukautta aikaa kehittää oma tulkintansa Poldarkin hahmosta. Hän luki Winston Grahamin romaanin ja sarjan käsikirjoitusta, työsti Poldarkin puhetyyliä, kuntoili ja otti ratsastustunteja.

Sarjan pääosissa nähdään myös Jack Farthing pankkiiri George Warlegganina ja Warren Clarke Charles Poldarkina.

Poldark. Tuotanto: BBC/Mammoth Screen/Masterpiece, Britannia 2015-16. Poldarkin ensimmäinen ja toinen kausi on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016-2017.

Kommentit