Hyppää pääsisältöön

Tuottajalegenda Maki Kolehmainen arvosteli kesän hittibiisit: Almalle täysi kymppi, ysäripianoa ja päivitettyä Olavi Virtaa

Suomalaisen musiikin elävä legenda Maki Kolehmainen setvi kolme hittibiisiä ja avasi sanaisen arkkunsa.

Maki Kolehmainen ja YleX Kesäaamu

Maki Kolehmainen nousi pinnalle erityisesti ysärillä Aikakoneen myötä, ja on sen jälkeen toiminut hittinikkarina muun muassa Robinille, Anna Abreulle ja Antti Tuiskulle. Pääasiassa sävellys ja tuottaminen ovat Makin erityisalaa.

Mutta mitä mahtaa musiikin ”dinosaurus”, kuten hän itseään leikkisästi nimittää, tuumata tämän hetken YleX Himotuimmat TOP3:sta? No ei ainakaan mitään pahaa. Maki kävi tiistaina vieraana YleX Aamussa, ja antoi arvosanat asteikolla 1–10.

1. Chilii, Raappana feat. Sini Yasemin

- Tämähän on siis päivitettyä Olavi Virtaa ihan selvästi. Melodiakulku on tuollainen mollimelodia. Siihen on vain laitettu paljon hunajaa päälle, Maki tuumaa.

Arvosana: 9

- Toimii. Kyllähän tällainen aina kesään sopii hyvin.

2. Intiaanikesä, Kauriinmetsästäjät

- Vähän tuollaista Coldplay-henkeä ja sitten ysäristä toi house-piano. Hyvä biisi, eihän siinä mitään. Kyllä mä voisin tota kuunnella.

Arvosana: 8

- Mä olisin voinut nostaa laulua vähän ylemmäksi.

3. Karma - Alma

- Loistava kappale, loistava artisti. Hieno juttu, että Suomestakin tulee näin kovaa kansanvälistä tasoa.

Arvosana: 10

- Hyvä Alma!

Radiohaastattelun jälkeen Suomi-musan hahmo ehti istahtaa hetkeksi haastatteluun. Mitä mahtaa elävä legenda pohtia nykyajan meiningistä, mitä tulee tuottamiseen ja ylipäänsä musiikkiin?

- Siitä on tullut mun mielestä aika teollista toimintaa. Sellainen monimuotoisuus pikkuhiljaa kapenee, ja tulee enemmän sellaista harkittua. Eikä se välttämättä mikään huono asia ole. Tuottajien osaamisen tasohan on noussut todella paljon Suomessa.

Millä mielin ylipäänsä Maki seuraa nykyajan meininkiä, kun ysäriltä asti on kuitenkin tullut nähtyä varmasti kaikenlaista?

- Mä oon ihan dinosaurus. Eka asia yleensä, kun menen johonkin biisintekosessioon on ”Ai, vieläks sä elät?” Maki naureskelee.

Vitsailulla on kuitenkin vakavampi pohdinta taustalla:

- Tietynlainen ikärasismi – se on huono asia. En mä ole sitä kokenut mutta välillä sitä aistii, hän pohtii.

- Maailmalla se on enemmän sellaista, että eri ikäpolvet tekee duunia keskenään, niin sitä mä kaipaan Suomeen. Siitä (yhteistyöstä) voi kuitenkin saada kaikki paljon. Vähän kuin tehdään puuroa, niin on kiva laittaa vähän jotain luomusokeria sekaan, Maki naurahtaa.

Mitä sitten Maki on ihmetellyt nykyajan musiikissa?

- Kyllähän aluksi Draken tuotannossa se, kun on tekstejä joista ei saa mitään selvää. Tein itse asiassa yhden kappaleen, missä itse räppään ja laulan silleen ilman selkeetä suomen kieltä.

Siis onko jossain Draken innoittama Makin räppibiisi?

- Kyllä se on aiheuttanut naurua ja hämmennystä, kun jengi on kuullut sen. En julkaise sitä varmaan ikinä. Ei, en mä kehtaa julkaista, mies hohottaa.

No kuvaile vähän miltä se kuulostaa?

-Ihan sellaista siansaksaa. Joku sanoi, et mä kuulostan ihan Remulta joka räppää.

Ja mikä on omituisin paikka, missä Maki on kuullut Aikakoneen Odota-biisin? Tai miksi pohtii Mozartia? Ja mistä biisistä Maki on ylpein? Kaikkeen tähän saa vastauksen, kun kuuntelee koko haastattelun alta: