Hyppää pääsisältöön

Bitwisards - nuoret gurut kyberavaruudesta: ohjaaja Jarno Elosen blogi

Bitwisards - nuoret gurut kyberavaruduesta-sarjan kuvauksissa. Keskellä Jarno Elonen
Sarjan kuvauksissa ohjaaja Jarno Elonen (toinen oik.) tarkistaa kuvatun otoksen. Bitwisards - nuoret gurut kyberavaruduesta-sarjan kuvauksissa. Keskellä Jarno Elonen Kuva: Yle jarno elonen

Bitwisardsin pohjana toimineen sarjakuvan, Matkailua pelialalla, piirtäjä Miha Rinne toteaa kirjansa esipuheessa: "Tarkoitus ei ole kertoa siitä, mitä minä pelialasta tai sen ihmisistä oikeasti TIEDÄN. [Tarkoituksena] on kertoa, miltä minusta TUNTUU, työskenneltyäni siinä vuosikaudet". Oma suhteeni tämän sarjan tekemiseen oli hyvin samanlainen. Tulin vuonna 1996 Helsinkiin tekemään pelejä, ja olen siitä asti ollut jatkuvasti enemmän tai vähemmän tekemisissä pelien kanssa. Olemme Mihan kanssa olleet monta kertaa samoissa projekteissakin. Henkilökohtaisesti tutusta aiheesta oli hauska lähteä tekemään roiskahtelevaa komediasarjaa. Sarja on lunastettu ja esitetään Yle Areenassa 4.10.2018 alkaen.

Vakavasti otettavaa, luotettavaa kronikointiakin on Suomen suhteellisen nuoresta pelialasta jo ehditty tehdä (esim. Juho Kuorikosken keräämä Sinivalkoinen pelikirja), mutta Bitwisardia ei sellaisena kannata katsoa. Se on puhdasta komediaa, joka on keitetty kokoon Mihan kieroutuneista muistikuvista alan alkuvuosilta, pelintekijöiden myyttisistä arkkityypeistä ja vanhojen partojen epäilyttävimmistä kalajutuista. Yritimme kuvatessa koko ajan ylläpitää ja mahdollisuuksien mukaan vahvistaakin alkuteoksen tervanmustaa, hahmojensa kärsimyksistä ja epätoivosta revittyä huumoria.

Sarjalle oli suunnitteluvaiheessa yllättävän vaikeaa löytää hyviä referenssejä, joiden avulla keskustella tyylikysymyksistä työryhmän ja näyttelijöiden kanssa. Sarjakuvasovituksia on periaatteessa näkynyt paljonkin, kun amerikkalaiset ovat koko 2000-luvun tuottaneet supersankaritarinoita, mutta ne ovat hyvin eri tavaraa kuin tällainen absurdi, satiirinen lyhyen muodon sitcom. Japanissa taas on harrastettu suosittujen mangojen sovittamista ensin animaatioiksi ja sitten live action -muotoon melko paljonkin, mutta Suomessa vain harva on nähnyt niitä, ja itsekään en ole pienimuotoisen harrastamisen yhteydessä törmännyt moneen erityisen onnistuneeseen sarjaan. Länsimaisista suosikkisarjoistani lähimmäksi osunee Spaced (Avaruuden tuntua). Sen toinen päähenkilö Tim (Simon Peg) on muuten sarjakuvapiirtäjä, mikä tuskin on sattumaa. Spacedin jaksot ovat melko lyhyitä, ja niissä saatetaan yllättäen siirtyä draamasta hahmojen mielikuviin, tai keskeyttää meno muilla täysin epärealistisilla elementeillä, samoin kuin Bitwisardsissakin. Sarja luokitellaan ilmeisesti useimmiten "alternative comedy" -genreen, jonka kuuluisimpia edustajia TV:n puolella on vanhempi brittiläinen sarja, The Young Ones, joka taas oli Mihan suosikkeja.

Myös visuaalisesti Bitwisards lainaa paljon alkuteoksestaan. Animaatio-osuuksissa tietysti varsinkin, mutta myös lavasteissa, rekvisiitassa jne. Yksi rekvisiitan johtoajatuksistä esimerkiksi oli, että kuvissa näkyvät teksit ja erilaiset painotuotteet (lehdet, julisteet yms) olisivat Mihan käsin piirtämiä aina kun mahdollista. Lavastaja Santtu Toivola korosti kaaosta ja hämmennystä rakentamalla likimain kahdeksankulmaisen, roinalla, liikuteltavilla hyllyillä ja pöydillä täytetyn setin, joka ei suoraan vastaa minkäänlaista ajatusta toimiston pohjakuvasta. Itse asiassa mitään pohjakaavaa ei ikinä edes tehty, vaan aina uuden kohtauksen aluksi päätimme kuvaaja Hans Barckin kanssa mihin päin halusimme kuvata, ja sitten hyllyjä, pöytiä ja seiniä vain siirreltiin ympäriinsä niin, että asetelma näytti kuvassa hyvältä. Tarina tapahtuu siis jonkinlaisessa epätilassa ja -ajassa, jossa asiat siirtyilevät mielivaltaisesti ja kuukaudet ja vuodet kuluvat huomaamatta.