Hyppää pääsisältöön

Kimasen Kuhmo on muistoja täynnä

Seppo Kimanen Salakamarilla 2016.
Seppo Kimanen muistelemassa Salakamarilla 2016. Seppo Kimanen Salakamarilla 2016. Kuva: Stefan Bremer Seppo Kimanen,Kuhmon Kamarimusiikki,salakamari

Sellotaiteilija ja Kuhmon Kamarimusiikin perustaja Seppo Kimanen muusikkoystävineen palasi konsertoimaan Kuhmoon seitsemän vuoden tauon jälkeen. Kuhmon muistoihin heittäydyttiin jo konserttipäivän aamuna, kun Seppo Kimanen kertoi illan ohjelmasta Kamarimusiikkikeskuksen Salakamarilla.

Salakamarihan on taiteilijoiden ja yleisön kohtaamispaikka aina arkiaamupäivisin. Musiikin ytimessä -tapaamiset kasvattivat suosiotaan koko festivaalin ajan. Aitta, johon mahtui noin sata kuulijaa, täyttyi yleensä vaivattomasti.

Sinä aamuna, kun oli Seppo Kimasen vuoro esitellä Kuhmon muistoille -konsertin ohjelmaa, Kamarimusiikkikeskuksen pihalla oli pitkä jono jo puoli kymmeneltä! Vaan ei hätää: järjestäjät olivat ennakoineet tilanteen, kantaneet penkkejä pihanurmelle sekä viritelleet äänentoiston valmiiksi niin, että Kimasen tarinat kuultiin sekä vanhassa aitassa että pihalla. Kun sääkin oli taiteilijatapaamiselle suosiollinen, lyötiin samalla aamupäiväesittelyjen yleisöennätys. Torstaina heinäkuun 21. päivänä paikalla oli 230 kuuntelijaa.

Salakamarin yleisöä Kuhmon kamarimusiikissa 21.7.2016.
Salakamarin yleisöä 21.7.2016. Salakamarin yleisöä Kuhmon kamarimusiikissa 21.7.2016. Kuva: Stefan Bremer Kuhmon Kamarimusiikki,salakamari

Seppo Kimanen vei kuuntelijansa festivaalin alkuvuosikymmenille, 1970- ja 80-luvuille. Olivier Messiaenin ajatusten innoittamana hän nosti esiin niitä taiteilijoita, jotka olivat olleet tekemässä näkymättömästä näkyvää ja rytmittämässä ajattomuutta - taiteilijoita, joiden tulkinnat muun muassa illan konsertissa kuultavista teoksista olivat puhutelleet sekä älyä että sydäntä ja siten syöpyneet lähtemättömästi paikalla olleiden mieliin.

Kuhmon Kamarimusiikin henkiselle olemukselle täysin korvaamattomaksi Kimanen nimesi sellisti William Pleethin, jonka suosituksesta Kuhmoon saatiin myös hieno muusikko ja viulisti Eli Goren. Kimanen kertoi oivat esimerkit myös molempien huumorintajusta.

Samaten oman hetkensä Kimasen muistelussa saivat oboisti Radu Chisu - se iltamissa hullunhauskasti kuolevan joutsenen roolin tanssinut monitaituri - sekä viulisti Oleg Kagan. Molemmat kuolivat 43-vuotiaina vuonna 1990, jonka Kimanen totesi olleen elämänsä “karmein vuosi”.

Tätä nelikkoa Kimanen täydensi vielä käyrätorvensoittaja Ifor Jamesilla ja kontrabasisti Frantisek Postalla. Ifor James tuli Kuhmoon todellakin “aus Liebe zur Kunst und Kuhmo”: Beatles-levytysten ansiosta rikastunut muusikko ei Kuhmon palkkiota kaivannut. Frantisek Posta oli paitsi uskomaton muusikko myös oiva keskikenttäpelaaja, jonka ansiosta opettajat yleensä voittivat oppilaat festivaalin futismatsissa.

Vaikka festivaalit kukoistavat taiteilijoiden varassa, muisti Kimanen lyhyesti myös tapahtumaorganisaation avainhenkilöitä. Kuhmon tapauksessa tämä tarkoitti tietenkin Tuulikki Karjalaista ja Eila Sofia Kemppaista mutta myös keittäjä Helvi Määttää, joka festivaalin alkuvuosina taikoi vähillä varoilla ihmeen hyvää ruokaa. Tosin aivan ensimmäisenä vuonna Kuhmon kamarimusiikin keittäjänä oli liftarityttö!

Salakamarin yleisö kuunteli Kimasen haikeanhauskoja muistoja vahvasti eläytyen. Lisääkin olisi kuultu mielellään, mutta Kuhmon Kamarimusiikin päiväohjelma konsertteineen ja harjoituksineen odotti.

Kuuntele Seppo Kimasen puhe Yle Areenasta

Kuhmon muistoille -konsertti kamarimusiikkijuhlilla 2016 veti Kontion koulun salin täyteen.
Kuhmon muistoille -konsertti kamarimusiikkijuhlilla 2016 veti Kontion koulun salin täyteen. Kuhmon muistoille -konsertti kamarimusiikkijuhlilla 2016 veti Kontion koulun salin täyteen. Kuva: Stefan Bremer Kuhmon Kamarimusiikki
"Kuhmon konkarit" kiittävät (Vladimir Mendelssohn, Seppo Kimanen, Yoshiko Arai, Konstantin Bogino ja Pavel Vernikov, 2016).
"Kuhmon konkarit" kiittävät. "Kuhmon konkarit" kiittävät (Vladimir Mendelssohn, Seppo Kimanen, Yoshiko Arai, Konstantin Bogino ja Pavel Vernikov, 2016). Kuva: Stefan Bremer Vladimir Mendelssohn,Seppo Kimanen,Yoshiko Arai,Konstantin Bogino,Pavel Vernikov
Konstantin Bogino, Seppo Kimanen, Vladimir Mendelssohn, Yoshiko Arai ja Pavel Vernikov konsertin jälkeen Lammasjärven rannassa Kuhmossa 2016.
Konstantin Bogino, Seppo Kimanen, Vladimir Mendelssohn, Yoshiko Arai ja Pavel Vernikov konsertin jälkeen Lammasjärven rannassa. Konstantin Bogino, Seppo Kimanen, Vladimir Mendelssohn, Yoshiko Arai ja Pavel Vernikov konsertin jälkeen Lammasjärven rannassa Kuhmossa 2016. Kuva: Stefan Bremer Konstantin Bogino,Seppo Kimanen,Vladimir Mendelssohn,Yoshiko Arai,Pavel Vernikov
 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.

 • Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Hienostuneita sointivärejä, vivahteikasta orkestrointia sekä perinteistä virtuoosisuutta. Ainakin näitä voi kuulla tuoreelta Seattlen sinfoniaorkesterin omalta julkaisulta, joka sisältää orkesterin entisen nimikkosäveltäjän Marc-André Dalbavien (s. 1961) pääosin solisteille ja orkesterille laatimaa musiikkia.