Hyppää pääsisältöön

Ruotsalaisnäyttelijän lopullinen läpimurto ja neljä muuta syytä nähdä Suicide Squad -leffa

Jos ei ole perehtynyt DC Comicsin supersankarisarjakuviin, ei hätää. Niitä ei tarvitse lukea, jotta pysyisi kärryillä Suicide Squad -leffan juonessa.

Ruotsalais-amerikkalainen Joel Kinnamanin hahmo Suicide Squadissa on ammattisotilas Rick Flag. // Kuva: Warner Bros. Pictures / TM & DC Comics

Suicide Squad eli vapaasti suomennettuna itsemurhajengi. Se on oiva nimi DC Comicsin sarjakuviin ja niiden supersankarihahmoihin – tai siis antisupersankarihahmoihin – pohjautuvalle elokuvalle.

Jos joku supersankareista epäonnistuu Yhdysvaltojen hallituksen heille määräämässä tehtävässä, hän kuolee.

Mutta se juonesta.

Suicide Squad on elokuva, joka palvelee sarjakuva- ja supersankarifanien lisäksi perinteisten toimintaelokuvien ystäviä. Tärkeimmät hahmot esitellään lyhyesti, joten tarvetta hahmoista kertovien elokuvien ja tv-sarjojen katsomiselle tai sarjakuvien lukemiselle ei ole.

Suicide Squad tullaan muistamaan etenkin siitä, että se on ensimmäinen elokuva, joka kokoaa yhteen DC Comicsin antisankarit. Alla viisi muuta asiaa, jotka voi nostaa leffaan liittyvissä keskusteluissa pöydälle.

1. Ruotsalainen House of Cards -tähti on matkalla huipulle

36-vuotias Joel Kinnaman on näyttelijänimi, joka kannattaa painaa mieleen viimeistään nyt. Tukholmassa syntynyt ruotsalais-amerikkalainen näyttelijä on aiemmin esiintynyt muun muassa RoboCopina vuoden 2014 RoboCop-elokuvan versiossa sekä Jälkiä jättämättä- ja House of Cards -tv-sarjoissa.

Etenkin House of Cardsissa Kinnamanin taidot pääsivät hyvin esille. Hän esitti republikaanien hieman koppavaa presidenttiehdokasta, joka hurmasi äänestäjiään sekä nuoruudellaan että etenkin karismallaan.

Suicide Squadissa Kinnaman esittämä hahmo on ammattisotilas Rick Flag. Hän on se, jonka tulisi johtaa sotilaista ja antisupersankareista koostuvaa joukkoa, jotta maan hallituksen asettama tehtävä saataisiin suoritettua.

Tällaisen porukan johtaminen vaatii karismaa ja johtajuutta. Näitä elementtejä Rick Flag sekä Kinnaman ovat pullollaan. Haastatteluissa iloiselta velikullalta vaikuttava Kinnaman on Rick Flagin roolissa vakava kivikasvo, joka osoittaa hallitsevansa tilanteen kuin tilanteen.

Alun perin Rick Flagin rooliin kaavailtiin Oscar-ehdokkaana ollutta Tom Hardya. Hyvä, että hän ei kiireiltään voinut ottaa pestiä vastaan.

2. Jokerin rooli on yllättävän pieni – miksi?

Jared Leto esittää Suicide Squadin yhtä haastavimmista rooleista, Jokeria. Vuoden 1989 Batman-elokuvassa Jokeria esitti Jack Nicholson, vuonna 2008 ilmestyneessä Yön ritari -leffassa Jokerin roolissa oli samana vuonna menehtynyt Heath Ledger.

Aikamoiset saappaat täytettävinä siis.

Leton valmistautuminen roolia varten ja käyttäytyminen kuvausten aikana kielii siitä, että Leto on ymmärtänyt roolinsa haastavuuden. Leto on halunnut tehdä kaikkensa, jotta hän olisi täydellisen skitsofreninen Jokeri.

Jared Leto on äärimmäisen kova Jokerina. // Kuva: Warner Bros. Pictures / TM & DC Comics

Ennen kuvauksia Leto vietti aikaa muun muassa sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat tehneet kauhistuttavia rikoksia ja jotka ovat joutuneet tekojensa seurauksina hoitolaitokseen pitkiksi ajoiksi. Lisäksi Leto tapasi asiantuntijoita, lääkäreitä ja psykiatreja, jotta hän pääsisi sisälle hahmon mielenmaisemaan.

Kuvausten aikana Leto ei näyttelijäkollegoidensa Will Smithin ja Jai Courtneyn mukaan poistunut roolistaan silloinkaan, kun kamera ei käynyt. Kun otto oli purkissa, Leto ei sanonut sanaakaan kollegoilleen.

- Työskentelimme yhdessä kuuden kuukauden ajan. Hän puhui minulle vain Jokerina ja minä hänelle Deadshot-hahmona, Will Smith kertoo Cheatsheet-verkkosivun mukaan.

Aikamoista omistautumista – mutta ei todellakaan turhaan. Leto on hurmaavan ällöttävä ja ällöttävän hurmaava Jokeri, jonka tekemisiä on samalla pelottavaa ja ihastuttavaa seurata. Se johtuu sekä Leton kyvyistä näytellä sekä hänen maskeerauksestaan. Leton Jokeri on aiempia Jokereita sekopäisemmän näköinen reikäpää.

Suicide Squadissa Jokerilla on merkittävä, mutta verrattain pieni rooli. Se on harmi, sillä Leton suoritusta olisi mielellään seurannut huomattavasti enemmänkin. Oliko tämä ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun Leto on Jokeri? Toivottavasti ei.

3. Kliseiset musiikkivalinnat toimivat

Onhan se nyt kliseistä ja kornia, että kun Suicide Squadin antisupersankarit saavat taisteluvarusteensa, taustalla soi The White Stripesin Seven Nation Army. Kun he ovat saaneet varusteensa, biisi muuttuu Eminemin Without Me -kappaleeksi – ja tarkemmin juuri siksi kohdaksi kappaletta, jossa lauletaan guess who's back, back again.

Mutta kun se toimii, kliseydellä ja korniudella ei ole niin väliä.

Muutenkin elokuvan soundtrack toimii hyvin tunnelman ylläpitäjänä ja nostattajana. Tyylikkäimpänä kappaleena kuullaan Panic! At The Discon komea coverointi QueeninBohemian Rapsody -klassikosta. Ei mikään helppo kappale coverointiin, muuten.

4. Katana debytoi valkokankaalla

Suicide Squadia on hehkutettu kovasta näyttelijäkaartistaan. Ja miksipä ei hehkutettaisi: Jared Leton, Joel Kinnamanin, Will Smithin ja Jai Courtneyn lisäksi leffassa nähdään esimerkiksi Margot Robbie ja Cara Delevigne.

Eri hahmoista suurimman hypen alla ovat olleet Jokerin lisäksi ainakin Smithin esittämä Deadshot ja Robbien esittämä Harley Quinn.

Vain harvat puhuivat Karen Fukuharan esittämästä Katana-nimisestä hahmosta, vaikka syytä olisi ollut.

Katana on kuulunut sekä Justice Leagueen että Outsiderseihin. Hän on samuraisoturiksi ja taistelulajien asiantuntijaksi koulutettu hahmo, jonka aviomies on kuollut. Hänen miehensä sielu asuu hänen miekassaan – kuten kaikkien muidenkin miekkaan henkensä menettäneiden hahmojen sielut.

Suicide Squadissa Katana on Rick Flagin suojelija. Sellaista Flag tarvitsee, sillä lähtökohtaisesti kaikki Suicide Squadin antisupersankarit haluavat Flagin hengiltä. Katanalla on kuitenkin etulyöntiasema kaikkiin muihin elokuvan hahmoihin nähden: hän ei taistele itsensä, vaan kuolleen miehensä vuoksi. Siksi Katanaa tuskin kiinnostaa mitä hänelle itselleen tapahtuu. Se tekee hänestä vaarallinen – mutta onneksi hän on hyvien puolella.

Katana on kenties yllättävin valinta Suicide Squad -leffaan, sillä häntä ei ole aiemmin nähty valkokankaalla animaatioita lukuun ottamatta.

5. Harley Quinn ja Jokeri

On ihanaa, kun kaksi ihmistä löytää toisensa. Paitsi jos ne ovat Harley Quinn ja Jokeri.

Margot Robbie esittää pähkähullua Harley Quinnia. // Kuva: Warner Bros. Pictures / TM & © DC Comics

Harley Quinnin ja Jokerin suhde on monimutkainen ja kiero: Quinn – tuolloin vielä nimeltään Harleen Quinzel – työskenteli aiemmin mielisairaalassa, jossa Jokeri oli yksi hänen potilaistaan. Potilassuhde muuttui hiljalleen ihastumiseksi – ainakin Quinnin puolelta. On ainakin osittain Jokerin syy, että Quinnista tuli rikollinen ja hän menetti mielenterveytensä.

Suicide Squadissa näytetään ajoittain otoksia kaksikon yhteiselosta. Kuinka ihanaa heillä onkaan – he kun ovat aivan yhtä sekopäitä molemmat. Esimerkiksi ihmisten tappaminen on vain kiva yhteinen harrastus, jolla voi kruunata mukavan ravintolaillan.

Eihän mikään voi mennä vikaan, jos ihmiset ovat kuin luotuja toisilleen?

Suicide Squadin Suomen ensi-ilta on 5. elokuuta.

Lue myös:

Odotettu Suicide Squad sai kriitikoilta murska-arviot, mutta ohjaaja seisoo elokuvansa takana: "Kuolen mieluummin seisten"

The Walking Dead, Wonder Woman, Justice League ja monta muuta – katso tärkeimmät Comic Conissa julkaistut trailerit

Suicide Squadin tuoreimman trailerin pääosassa on Jared Leton esittämä Jokeri – katso tästä

Ennennäkemätön sarjakuvaleffa – miksi Suicide Squadia odotetaan niin innolla?

Edit 10.07: Tom Hardy ei ole voittanut Oscaria, vaan hän on ollut Oscar-ehdokkaana.