Hyppää pääsisältöön

Suomalainen Faye Njie kilpailee Gambian olympiajoukkueessa – ”Koen edustavani myös Suomea”

Faye Njielle kansalaisuus ei ole olympialaisissa pääasia. Hänestä on silti tärkeää, että mukana ovat eri maiden joukkueet, eivät vain itsenäiset urheilijat.

Faye Njie treeneissä Helsingin Herttoniemessä. // Kuva: Jussi Latvala

Suomen olympiajoukkueessa kilpailee Rio de Janeirossa virallisesti 54 urheilijaa – mutta ihan oikeasti suomalaisia edustaa olympialaisissa 54,5 urheilijaa.

Syy erikoiseen lukuun on suomalainen judoka Faye Njie, joka kilpailee Riossa Gambian joukkueessa judon 73-kiloisten sarjassa. Njie on syntynyt Suomessa ja treenannut pitkään judosalilla Helsingin Herttoniemessä.

Puolitoista vuotta sitten hän sai kuitenkin länsiafrikkalaisen Gambian passin. Jo ennen sitä oli ollut pohdinnassa, lähtisikö hän edustamaan urheilijana Gambiaa.

- Isäni on gambialainen, minulla on paljon sukulaisia Gambiassa ja ystäviäkin sieltä, Njie kertoo.

Toukokuun lopulla uutisoitiin, että Njie on saanut paikan Rion olympialaisiin Gambian edustajana. Taustalla on erimielisyyksiä Njien judoseuran ja Suomen maajoukkueen välillä.

Uutinen herätti kahdenlaisia reaktioita: Monet olivat iloisia siitä, että Afrikan kiintiön kautta Rioon lähtee yksi suomalainen lisää. Toiset taas kokivat ratkaisun keplotteluksi, ja jotkut kirjoittivat netissä rasistisia kommentteja Njiestä.

Hän sanoo, etteivät nettikirjoittelijoiden kommentit kiinnosta.

- Antaa ihmisten puhua, ja minä teen omat ratkaisuni. Kaikenlaisia kommentteja on tullut, mutta en mä ole antanut sen yhtään haitata valmistautumistani, enkä muutenkaan ole pahoittanut mieltäni kommenteista.

Suomi ja Gambia ovat 50/50

Faye Njie sanoo, ettei hänelle itselleen ole niin suurta merkitystä, kumman maan edustajana hän lähtee olympialaisiin. Urheilijalle pääasia on se, että pääsee kilpailemaan maailman suurimpiin ja arvokkaimpiin kisoihin. Tilaisuutta ei kovin montaa kertaa elämän aikana tule vastaan.

Ja vaikka Njie marssii olympialaisten avajaisissa osana Gambian joukkuetta, ei hän Suomeakaan unohda kisoissa. Kun häneltä kysyy, edustaako hän Riossa myös Suomen kansaa, vastaus tulee nopeasti:

- Kyllä.

Entä miten Njie kokee kaksi kotimaataan? Tuntuuko jompikumpi enemmän omalta maalta?

- Mulle ne on kyllä yhtä paljon kotimaita. Ehkä ennen tätä siirtymistä Suomi oli enemmän, mutta nyt kun edustan Gambiaa, olen oppinut sieltä tosi paljon kaikenlaista uutta, kun olen saanut tutustua ihmisiin. Nyt sanoisin, että se on puolet ja puolet, että edustan molempia yhtä paljon.

Faye Njien kahteen kotimaahan ja Gambian edustamiseen liittyy kuitenkin paljon mielenkiintoa. Itse asiassa suomalaiset toimittajatkin ovat tänä keväänä lähinnä kirjoittaneet Njien suhteesta Suomeen ja Gambiaan – ja sitä aihettahan tämäkin juttu käsittelee.

Njie sanoo, että hänelle itselleen kansalaisuus ei ole niin tärkeä asia urheilussa. Hän kuitenkin pitää tärkeänä sitä, että esimerkiksi olympialaisissa kilpaillaan maittain ja urheilijat kuuluvat pääsääntöisesti jonkin maan joukkueeseen.

- Olympialaisiin kuuluvat valtiot ja kansalaisuudet, se on kaikkien maailman ihmisten kohtaamista ja eri kulttuurien kohtaamista. Se on tosi tärkeä juttu olympialaisissa.

Lue myös:

Etusivu kysyy: Katsoisitko olympialaisia, joissa maat eivät kilpaile keskenään?