Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Ylen olympiatiimi ei ole suuri

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä on Aamulehteen lähetetty vastaus, joka on julkaistu 4.8.

Tuula Helariutta pohti mielipidekirjoituksessaan (AL 3.8.) mihin Yle tarvitsee sataa henkilöä paikan päällä Riossa. Kysymyshän on hyvä, sillä kustannustehokkuus on meille Ylessä kunnia-asia. Tärkeää on arvioida kokonaishenkilömäärän sijaan mitä olympialaisissa tehdään ja tehdä myös hieman vertailua.

Riossa työskennellään kuukausi kahdessa vuorossa ja seitsemänä päivänä viikossa. Ohjelmaa välitetään yli 4000 tuntia. Sisältöä tehdään moneen välineeseen: televisioon, radioon ja verkkoon kahdella kielellä (suomi ja ruotsi). Yleläisiä on siis Riossa sekä tuottamassa sisältöä (kuva, ääni, teksti) että varmistamassa teknisesti suorien lähetyksien onnistumisen.

En pidä tiimimme kokoa tästä näkökulmasta tarkasteltuna suurena, ennemminkin päinvastoin. Varsinkin kun itse kisatapahtumat ovat jakautuneet neljälle pääalueelle, joiden välillä liikkuminen voi viedä jopa tunteja. Kisapaikkojen lisäksi Ylellä on Riossa myös studio, joka sijaitsee kisapaikkojen ulkopuolella kaupungin keskustassa.

Ylen Rio-tiimiin kokoa voi arvioida toisestakin näkökulmasta. Teemme esimerkiksi televisioon 50 prosenttia enemmän lähetysminuutteja kuin Lontoon olympialaisista. Rion tiimimme on kuitenkin kymmenen prosenttia pienempi kuin Lontoossa.

Keskieurooppalaisilla yleisradioyhtiöillä on vastaavan tai pienemmän sisältömäärän tekemiseen jopa moninkertaisesti suuremmat tiimit. Olen huomannut, että kansainvälisesti suuri ihmetyksen aihe on, kuinka Yle pystyy tuottamaan varsin pienellä henkilömäärällä paljon ohjelmaa ja hyvää laatua. Siitä on syytä olla ylpeä.

Olympialaiset ovat suomalaisille tärkeä ja ihmisiä yhdistävä asia. Kisoista tehtävät lähetykset ovat tärkeä osa julkista palvelua ja ne keräävät miljoonayleisöt. Suomessa on nykyään vain vähän koko kansaa yhdistäviä mediatapahtumia. Yle välittää näistä kaksi suurinta: olympialaiset ja itsenäisyyspäivän vastaanoton.

Panu Pokkinen
päällikkö, Yle Urheilu