Hyppää pääsisältöön

Ylen ehkä noloin sarja palaa pitkältä tauolta kertomaan: Ovatko menkat, deitit tai selfiet noloja?

Onks noloo -sarjan juontajat Ronja Salmi ja Robert Sundman nolaavat itsensä julkisesti, jotta totuus noloudesta selviäisi.

Ronja Salmi ja Robert Sundman Onks noloo -sarjan kuvauksissa. // Kuva: Yle

Onks noloo on vähän epätavallinen hittituote.

Se syntyi lastenohjelma Galaxissa vuosia sitten ja päätyi kaikkine jaksoineen Yle Areenaan suomalaisten katsottavaksi käytännössä ikuisella katseluajalla. Keväällä 2016 tuotantotiimi tajusi, että sarjalle on jossain välissä kertynyt 2,4 miljoonaa katselukertaa.

Juuri siksi, kahden vuoden tauon jälkeen, Onks noloo palaa ruutuun.

Uudella kaudella aiheet ovat aikuistuneet – tai ainakin varttuneet. Nyt puhutaan menkoista, selfieistä, varastamisesta ja treffailusta.

Sarjan kasvot Ronja Salmi ja Robert Sundman ovat hekin kasvaneet Galaxin teini-ikäisistä juontajista. Salmi on media-alan yrittäjä ja Sundman tuore Ylioppilaslehden päätoimittaja. Jotkut YleX:n kuuntelijat saattavat muistaa Sundmanin myös kanavan uutistenlukijana kesältä 2015.

Päätimme kysyä Ronjalta ja Robertilta muutaman, no, nolon kysymyksen.

YleX: Mikä on nolointa, mitä teille on tapahtunut?

Ronja Salmi: Olen todella huono muistamaan ihmisten nimiä ja kasvoja. Olenkin jatkuvasti siinä tilanteessa, että ihmiset muistaa mut jostain, kyselee kuulumisia ja itse yritän vaan miettiä, että kuka ihme toi tyyppi on. Noloa, että sitä tapahtuu koko ajan.

Robert Sundman: Kyllä oman elämän noloimmat hetket liittyy sellaisiin samanlaisiin keisseihin, mitä sarjassakin testattiin. Tarjottimen pudottaminen koulun ruokalassa, tuntemattomien ihmisten halailu ja moikkailu vahingossa ja sitä rataa. Lisäksi mieleen nousee se, kun teitittelin Aamu-tv:ssä tasavallan presidenttiä väärin. Olihan se nyt noloa.

X: Sarjaa on ehdittiin tehdä jo monta tuotantokautta, kun olitte nuorempia. Oliko jaksojen tekeminen helpompaa nyt, kun ikää ja kokemusta on enemmän?

Ronja: Nolojen juttujen tekeminen tuntui kyllä tänä kesänä kaikkein vaikeimmalta. Ehkä sen takia, että aikaa edellisistä kuvauksista oli kulunut jo kaksi vuotta. Nolouden tunteen käsittelyyn ei ollut enää mitään rutiinia. Varmaan sekin vaikuttaa, että molemmat ollaan tässä välissä tehty jo kaiken maailman muita töitä. Ne on aika erilaisia työrooleja verrattuna siihen, että hilluu kaupungilla varastamassa huulipunia.

Robert: Musta se on ehkä jollain tavalla helpottunut, kun oma pipo on löystynyt ja ruvennut ajattelemaan, että no, tämä on vaan elämää.

X: Robert, olet nyt Ylkkärin päätoimittaja. Pelottaako, että itsensä nolaamisella menee maine?

Robert: Kyllä mä joskus sitä mietin. Sitten olen tajunnut, että jos joku ajattelee, ettei vakavasti otettava toimittaja voi noloilla lastenohjelmissa, vika on kyllä ehkä enemmän hänessä kuin minussa.

X: Ronja, sä puolestasi kirjoitit noloutta käsittelevän romaanin viime keväänä. Mikä noloudessa kiinnostaa sua niin paljon?

Ronja: Nolous on aika loputon teema. Se on tuttu tunne meille kaikille. Mummo liukastuu ja sen eka kela on, että näkikö kukaan. Itse toivoisin, että ihmiset ei ottaisi noloutta niin vakavasti. Että siitäkin voi selvitä. Kukaan ei ole koskaan kuollut nolouteen. Silti moni jättää asioita kokonaan tekemättä, ettei vain olisi nolo. Olen itsekin lopettanut harrastuksia sen takia, että olin niissä huono ja se nolotti. Se on tosi typerää. Nolous on kuitenkin lopulta vain meidän omassa päässä. Se on kuvitelma siitä, mitä muut ajattelee.

X: Millä auktoriteetillä te päätätte, mikä maailmassa on noloa ja mikä ei?

Robert: Hyvä kysymys. Varmaan meidän auktoriteetti perustuu toisaalta siihen, että me pyritään testaamaan näitä asioita ja sitä kautta ihan oikeasti näkemään, miten vaikkapa ihmiset reagoi noloina pidettyihin asioihin. Siinähän näkee just sen, että vaikka joku asia itsestä tuntuu aivan maailmanlopulta, ei se olekaan niin kauheaa. Eikä välttämättä nolota hirveän pitkään.

Ronja: Kun on koko elämänsä noloillut, osaa jo erottaa vähän nolon ja tosi nolon. Sitten totta kai ihan sillä käytännön kokeilulla, sehän on koko ohjelmankin ytimessä. Kokeillaan, ja sitten keskustellaan, että nolottiko. Yhteistuumin siis päätetään.

Tältä Onks noloo näytti muutama vuosi sitten:

Uudet jaksot Yle Areenassa elokuusta 2016 alkaen.

Lue myös:

Vanhemmat valtaavat Snapchatin – miten siitä selviää?

Tämä suomalaisnainen selvitti väitöskirjaansa varten Nickelbackin vihaamisen syyt – ja se ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen

Mikä on pahin tv-mokasi, meteorologi Pekka Pouta?