Hyppää pääsisältöön

Tiësto on hallinnut DJ-skeneä jo vuosia – mutta nuoremman sukupolven stara Martin Garrix järjestää paremmat bileet

Kärjistetysti voi sanoa, että Martin Garrix piti Weekend Festival -keikallaan hauskaa, Tiësto kävi duunissa.

Sekä Martin Garrix (vas.) että Tiësto ovat kotoisin Hollannista. // Kuva: YleX / Annika Miettinen

Välillä tuntuu siltä, että Tiësto on ollut täällä aina. Nuorempien DJ-fanien kohdalla tuntuma on oikea: Tiësto on ollut yksi maailman johtavimmista ja tunnetuimmista DJ-nimistä 1990-luvun lopulta lähtien. 2000-luvun alussa hän oli kolmena perättäisenä vuotena arvosttun DJ Magazinen listauksen ykkös-DJ.

Vuonna 2004 Tiësto esiintyi Ateenan olympialaisten avajaisseremoniassa. Hänestä tuli ensimmäinen DJ, joka on saanut kyseisen kunnian.

Tiëston merkittävin ominaisuus on hänen kameleonttimaisuutensa: Tiësto tuli pinnalle hardstyle-DJ:nä, mutta on vaihtanut vuosien aikana tyyliään tranceen ja EDM:ään. Nykyään hänen keikoillaan kuullaan trancea vain harvoin: sen roolin on vienyt elektroninen, houseen perustuva indiepop – eli juuri sellainen musiikki, joka on nyt in.

- Teen sitä, mitä sydämeni sanoo. Niinpä voin soittaa juuri sellaista musiikkia kuin haluan. Näköjään se toimii, Tiësto sanoi YleX:n haastattelussa Weekend Festivalilla.

Tiësto Weekend Festivalilla. // Kuva: YleX/Annika Miettinen

Se on aivan oikein. Mutta samalla tämä kaikkien aikojen elektronisen musiikin tähti Tiësto ei enää erotu musiikkityylillään muista huippu-DJ:stä toisin kuin vaikka koko uransa ajan tranceen keskittynyt Armin van Buuren, vaan hän tekee sitä samaa – tosin korkeatasoista – musiikkia kuin valtaosa isoista nimistä.

Esimerkiksi sellaisista kuin vasta 20-vuotias Martin Garrix.

Vuonna 2013 tuolloin vielä alaikäisen hollantilaisteini Martin Garrixin elämä muuttui. Hän julkaisi Animals-biisin, josta tuli Britannian sinkkulistan ensimmäinen ykkössijalle yltänyt instrumentaalikappale sitten vuoden 1999 Mr. Oizon Flat Beat -kappaleen.

Yhtäkkiä Garrix oli se DJ-nimi, josta kaikki puhuivat.

Martin Garrix Weekend Festivalilla. // Kuva: YleX/Annika Miettinen

Garrix on ylivoimaisesti nuorin DJ Magazinen listauksen kärkinimistä, tällä hetkellä sijalla kolme. Samalla hän on yksi Weekend Festivalin ainoista DJ:stä, joka edustaa samaa ikäluokkaa kuin festarikansa.

Kokemus tuo varmuutta, mutta onko se vain hyvä asia?

Tiësto sanoi Yle Uutisten haastattelussa vuonna 2012, että 5 000−10 000 hengelle esiintymiseen ei koskaan voi olla liian vanha.

Jossain se raja kyllä tulee vastaan, mutta ei ainakaan vielä. 47-vuotiaana, Tiësto ei vaikuta keikan aikana menneen talven lumelta. Hän miksailee suvereenisti Jack Ü:n ja Justin Bieberin Where Are Ü -kappaletta, ja lisää basson vahvuutta oikeilla hetkillä juuri sopivasti.

Silti ei voi välttyä ajatukselta, että hän kaiken rutiinilla. Se ei ole mikään huono juttu, niinhän kaikki oman työnsä ammattilaiset tekevät.

Yleisöä Tiëston keikalla. // Kuva: YleX/Annika Miettinen

Tiësto on yli kaksi kertaa vanhempi kuin Weekend Festivalin keskimääräinen kävijä. Hän on äärimmäisen kokenut esiintyjä: reilussa kahdessakymmenessä vuodessa mittariin on kertynyt tuhansia keikkoja.

Kokemus voi olla valttia: Tiësto osaa lukea yleisöä ja tietää, milloin syöttää rauhallisia melodisia henkäyksiä ja milloin nostaa tempoa. Samalla äärimmäinen kokemus on myös rasite. Tiësto on tehnyt tämän kaiken useammin kuin kukaan muu. Kuinka konkari jaksaa pysyä uuden sukupolven martingarrixmaisten energiapakkausten vauhdissa?

Weekendissä Tiësto luotti punaisiin kuulokkeihin. // Kuva: YleX/Annika Miettinen

Tiëston keikan mielenkiintoisin hetki nähtiin sen lopussa. Tiësto kasvoi nykyisiin mittoihinsa hardstyle-DJ:nä. Ennen setin viimeistä biisiä Tiësto kysyi, onko yleisö valmis hardstyleen.

Kyllähän yleisö oli − ja niin oli Tiëstokin. Viimeisen biisin aikana hänen hymynsä leveni. Se oli ainoa hetki, jolloin hän ei ollut töissä, vaan vapaalla, elementissään.

Garrix bailaa yhdessä yleisön kanssa

Martin Garrixin on oltava erittäin kovassa fyysisessä kunnossa. Kuluvan viikonlopun aikana hän heittää neljä keikkaa neljässä eri maassa.

Jos jokaisella keikalla on samanlainen meininki kuin Weekend Festivalilla, Garrixin kannattaa yhteys palautusravinteita myyviin urheiluliikkeisiin: niin kovalla sykkeellä hän poukkoili lähes koko tunnin mittaisen keikan ajan.

Tältä näytti Martin Garrixin keikalla. // Kuva: YleX/Annika Miettinen

- Ennen keikkaa jännittää, mutta keikan aikana se muuttuu adrenaliiniksi, Garrix sanoi YleX:n haastattelussa ennen keikkaa.

Ja tämä adrenaliini, sen määrä pursusi esiintymislavasta pitkälle yleisöön. Harvassa ovat ne artistit, jotka let's jump -huudon jälkeen hyppivät korkeammalle kuin kukaan yleisöstä.

Mutta Martin Garrix hyppi. Lisäksi hän tanssi, huitoi käsillään ja fiilisteli musaansa täysillä − ja yhdessä yleisön kanssa.

Tällaisen kaverin kanssa on mukavaa ja helppoa bailata. Ei pelkästään siksi, että hän esiintyi törkeän hyvin, mutta koska hän voisi olla ikänsä puolesta lähes jokaisen Weekend Festival -vieraan kaveri, parikymppinen nuori mies

Martin Garrix oli yleisön suosikki. // Kuva: YleX/Annika Miettinen

Mutta tekeekö Garrix näin enää silloin, kun hän on 47-vuotias, Tiëston ikäinen konkari? Onko se enää silloin relevanttia?

Garrixin keikka oli musiikillisesti hyvin samanlainen kuin Tiëston: setissä kuultiin miksauksia Major Lazerin Lean Onista The Weeknd'in I Can't Feel My Faceen. Rauhallisia melodia- ja lauluosuuksia seurasi nostatus ja jäätävä bassotykitys, jonka tahdissa nyt vaan oli pakko pomppia.

Martin Garrix Weekendissä. // Kuva: YleX/Annika Miettinen

Garrixin ja Tiëston suurin ero onkin ainakin Weekend Festivalin keikoilla oli siinä, että Tiësto piipahti töissä − Garrix kävi bailaamassa.

Weekend Festivalia juhlitaan 5.–6. elokuuta Helsingin Kyläsaaressa. YleX on vahvasti mukana festareilla. Mielenkiintoisimmat uutiset, upeat kuvat ja tunnelmat voit lukea täältä.

Lue myös:

Tungevaag & Raabanin megayllätys: Isac Elliot hyppäsi lavalle ja veti uuden biisin

Eläinasut, emojit ja totta kai ne leit − pieni hulluus kuuluu Weekend Festival -pukeutumiseen

Steve Aoki kakutti kreisin shown

Antti Tuisku oli Weekend Festivalin vihatuin artisti − silti kaikki rakastivat hänen keikkaansa

Dimitri Vegas & Like Mike on maailman suosituin DJ – eikö heidän siis olisi pitänyt loistaa Weekend Festivalilla?