Hyppää pääsisältöön

Rehun matka hevosen ruoansulatuksessa

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Jotta hevosta voi ruokkia oikein, on hyvä olla perillä siitä, miten hevosen ruoansulatus toimii. Rehun matka hevosen ruoansulatuselimistössä kestää kahdesta neljään vuorokautta. Siinä ajassa elimistössä ehtii tapahtua monenlaisia asioita.

Syljellä on tärkeä tehtävä mahalaukun toiminnassa

Hevosen syödessä suussa erittyy runsaasti sylkeä. Syljen tehtävä on neutralisoida mahalaukun ja suoliston happamuutta. Luonnossa hevonen on tottunut syömään hiljalleen lähes koko ajan, käyttäen syömiseen noin 16 tuntia vuorokaudesta. Mahalaukku ei siis missään vaiheessa ole kokonaan tyhjä. Mitä karkeampaa rehu on, sitä enemmän hevonen pureskelee ja erittää sylkeä.

Jos hevonen on syömättä pitkän aikaa, mahalaukun happamuus kohoaa, koska syljen neutraloiva vaikutus lakkaa. Jos hevonen syö pari kolme kertaa päivässä nopeasti, se ei ole ruoansulatukselle millään lailla luonnollinen olotila.

– Jos hevonen ahmii, se pureskelee huomattavasti vähemmän, eikä sylkeä ei erity tarpeeksi. Näin koko ruoansulatus alkaa jo suussa mennä pieleen. Mahalaukun tyhjyys taas altistaa mahahaavalle, mikä on yleinen ongelma tänä päivänä, kertoo eläinlääkäri Liisa Harmo.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Rehun sulaminen tapahtuu ohutsuolessa ja paksusuolessa

Ruonasulatuskanavan keskeisin osa ravintoaineiden imeytymisen kannalta on ohutsuoli jossa suurin osa ravintoaineista imeytyy. Ohutsuolen seinämät liikkuvat kaiken aikaa kuljettaen rehua mukanaan. Kova stressi voi hidastaa suolen liikettä, mikä voi aiheuttaa ummetusta. Jotta rehu liikkuu hyvin ohutsuolessa, sen tulee sisältää myös runsaasti kuituja.

Paksusuolessa hajoavat ne rehun osat, joita ohutsuoli ei ole sulattanut. Rehun sulatus paksusuolessa perustuu pieneliöiden eli bakteerien toimintaan. Paksusuolen bakteereilla on monta tehtävää. Ne pilkkovat kuituja ja valmistavat itsenäisesti C- ja K-vitamiineja, sekä B-ryhmän vitamiineja.

Pieneliöt ovat herkkiä sokeri- ja valkuaisainemuutoksille. Siksi ruokinnan muutokset tulee tehdä hitaasti ja asteittain. Pieneliöt häiriintyvät myös liiasta happamuudesta, jota suuri tärkkelysmäärä voi aiheuttaa. Esimerkiksi ohran ja maissin tärkkelyspitoisuudet ovat korkeammat kuin kauran. Oireena on usein ripuli, ähky, karvapeitteen huononeminen sekä yleisen vireystilan lasku.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen


Minkälainen olisi ihanteellinen ruokinta?

– Usein kahteen kolmeen ruoka-annokseen sisältyy koko päivän energiamäärä ja se on iso ongelma. Siihen pitäisi vielä keksiä joku hyvä ratkaisu. Ehkä tulevaisuudessa jonkinlainen ruokinta-automaatti annostelee vain hieman ruokaa kerrallaan, Liisa Harmo pohtii.

Suuren heinämäärän antaminen ei auta, sillä hevonen yleensä vain ahmii senkin kerralla. Sen sijaan esimerkiksi oljen käyttö alusena tarjoaa hevoselle puuhaa karsinassa, hevosen etsiessä syötäviksi sopivia korsia. Toinen ratkaisuyritys Liisa Harmon mukaan ovat slow feeding –säkit, joista hevonen saa syötäväkseen vain vähän heinää kerrallaan.

– Hevosen pitäisi aina tehdä vähän töitä ruokansa eteen. Luonnossa ne kävelevät kaiken aikaa ja syövät muutaman korren kerrallaan. Ruokinnan muuttaminen kolmesta neljään kertaan päivässä ei vielä ole mikään ratkaisu, Liisa Harmo muistuttaa.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.