Hyppää pääsisältöön

9.8. Teeman Elävä arkisto: Sisävesilaivat Suomen suvessa

Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan.
Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan. Kuva: Yle/Seija De Rybel järvimaisema

Suomalaisen suvipäivän vehmas sulous ei ole ainoastaan fraasi, jonka tulee elää kesäjuhlien juhlapuheissa. Se on elävää totuutta, katselipa tuollaista suvista hehkeyttä missä suomalaisessa maakunnassa tahansa.

Näin ylväästi alkaa ensimmäinen vesistöjämme ja sisävesilaivoja esittelevä ohjelmamme. Suvipäivä välkkyvillä vesillä – lyhytfilmissä pääsemme päiväksi höyrylaiva Tarjanteen matkaan. Filmi on valmistunut jatkosodan päättymisvuonna 1945 ja sitä on esitetty elokuvateattereissa alkukuvina.

Tarjanne seilaa runoilijan tiellä

Sitten siirrymme kymmenisen vuotta eteenpäin 50-luvulle, mutta olemme edelleen samoissa maisemissa. Aikaa on kulunut, mutta kovin suurta silminnähtävää muutosta ei ole havaittavissa.
Höyrylaiva Tarjannekin on edelleen voimissaan ja Tarjannehan seilaa sisävesillämme vielä tänäkin päivänä.
1953 valmistunut Runoilijan tie pienoiselokuva kuljettaa meidät Ruoveden ja Visuveden maisemissa ja selostaja pitää katsojan ajan tasalla kertoen taiteilijoista, jotka ovat vesireitin varrella vaikuttaneet.

Vuoksen latvoilta Venäjän rajalle

Viimeisenä siirrymme taas 10 vuotta eteenpäin 60-luvulle ja vesistöksi vaihtuu Saimaa.
9,3 prosenttia vettä -niminen ohjelma kuljettaa meidät Vuoksen eli Saimaan vesistön latvoilta aina Saimaan kanavaan ja lopulta valtakunnan rajalle asti.

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema