Hyppää pääsisältöön

9.8. Teeman Elävä arkisto: Sisävesilaivat Suomen suvessa

Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan.
Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan. Kuva: Yle/Seija De Rybel järvimaisema

Suomalaisen suvipäivän vehmas sulous ei ole ainoastaan fraasi, jonka tulee elää kesäjuhlien juhlapuheissa. Se on elävää totuutta, katselipa tuollaista suvista hehkeyttä missä suomalaisessa maakunnassa tahansa.

Näin ylväästi alkaa ensimmäinen vesistöjämme ja sisävesilaivoja esittelevä ohjelmamme. Suvipäivä välkkyvillä vesillä – lyhytfilmissä pääsemme päiväksi höyrylaiva Tarjanteen matkaan. Filmi on valmistunut jatkosodan päättymisvuonna 1945 ja sitä on esitetty elokuvateattereissa alkukuvina.

Tarjanne seilaa runoilijan tiellä

Sitten siirrymme kymmenisen vuotta eteenpäin 50-luvulle, mutta olemme edelleen samoissa maisemissa. Aikaa on kulunut, mutta kovin suurta silminnähtävää muutosta ei ole havaittavissa.
Höyrylaiva Tarjannekin on edelleen voimissaan ja Tarjannehan seilaa sisävesillämme vielä tänäkin päivänä.
1953 valmistunut Runoilijan tie pienoiselokuva kuljettaa meidät Ruoveden ja Visuveden maisemissa ja selostaja pitää katsojan ajan tasalla kertoen taiteilijoista, jotka ovat vesireitin varrella vaikuttaneet.

Vuoksen latvoilta Venäjän rajalle

Viimeisenä siirrymme taas 10 vuotta eteenpäin 60-luvulle ja vesistöksi vaihtuu Saimaa.
9,3 prosenttia vettä -niminen ohjelma kuljettaa meidät Vuoksen eli Saimaan vesistön latvoilta aina Saimaan kanavaan ja lopulta valtakunnan rajalle asti.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa