Hyppää pääsisältöön

"Tuskin millään muulla alalla ylpeillään huonolla projektijohtamisella"

Kuva sarjasta Bitwisards, peliä testataan.
Bitwisards-sarja kertoo kuvitteellisesta 90-luvun pelifirmasta, jossa tehdään töitä ilman vapaapäiviä tai palkkaa. Kuva sarjasta Bitwisards, peliä testataan. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu bitwisards

Kansainvälisyys, kasvu ja kehittyvä teknologia - suomalainen peliala on käynyt läpi monta muutosta. Pelisuunnittelija Karoliina Korppoo toivoo, että seuraavaksi on aika huomioida alan tärkein voimavara - hyvinvoivat työntekijät.

Yle Areenassa julkaistu Bitwisards - nuoret gurut kyberavaruudesta -komediasarja kertoo riipaisevan parodian keinoin tarinaa Suomalaisen pelialan alkuvuosista. Sarja perustuu Miha Rinteen pelipiireissä kulttimainetta nauttivaan sarjakuvaan Matkailua pelialalla (2013).

Bitwisards seuraa pienen peliyhtiön työntekijöitä 90-luvulla. Töitä pusketaan yötä päivää ilman palkkaa, työsopimuksia, ruokaa tai edes kontaktia ulkomaailmaan. Kaapista ilmestyy unohtuneita pelintekijöitä, joista on kuultu vain legendoja, ja yksityiskohtia hiotaan pikseli kerrallaan kohti paljon odotettua pelin julkaisua.

Nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, suomalaisen pelialan julkisuuskuva on hyvin toisenlainen. Pelifirmoja on satoja ja uusia pelejä Suomessa julkaistaan reilun sadan pelin vuositahtia. Alalle koulutetaan ja rekrytoidaan uutta väkeä, sen yhteenlaskettu liikevaihto on viime vuosina ollut miljardin euron luokkaa ja Suomessa tuotetaan kansainvälisiä menestyspelejä.

Tuskin muilla aloilla kehutaan huonolla projektijohtamisella. Pelialalla se on vielä semmoinen ylpeä talvisotatarina― Karoliina Korppoo

Silti pelialalla elää vieläkin stereotypia energiajuoman ja ylitöiden voimalla työskentelevistä pelintekijöistä. Viime hetken muutokset ja ylityöpaineet ennen pelin julkaisua ovat alalla niin yleisiä, että sille on jopa oma terminsä - crunch. Tamperelaisen Colossal Order -pelifirman pääsunnittelija Karoliina Korppoo tunnistaa mielikuvan.

Karoliina Korppoo
Pelisuunnittelija Karoliina Korppoo Karoliina Korppoo Kuva: Yle / Marco Hyvärinen tekijänä

“En usko, että esimerkiksi paperitehtaalla ylpeiltäisiin sillä, että meidän aikataulut menivät aivan päin seiniä ja tuotteesta tuli jotain muuta kuin alunperin piti, mutta pelialalla se on edelleen vähän semmoinen ylpeä talvisotatarina.”

Korppoo itse työskentelee yrityksessä, jossa arvostetaan säännöllisiä työaikoja, lomia ja työntekijöiden hyvinvointia. Korppoo kollegoineen on onnistunut todistamaan, että hyvällä työsuunnittelulla on mahdollista saada aikaan yhtä hyviä pelejä ja ilman työntekijöiden loppuunpalamista. Colossal Orderin vuonna 2015 julkaistu peli Cities: Skylines on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Pelialan alkuaikoina firmat olivat yleensä pieniä, eikä projektijohtamista tunnettu. Moni projekti sai alkunsa siitä, että joku tekijöistä sai loistavan peli-idean ja sitä lähdettiin kokeillen toteuttamaan. Alalla on ollut paljon nuoria perheettömiä miehiä, jotka ovat tehneet pelejä itsensä kaltaisille pelaajille.

Enää ei ole sellaista kohderyhmää kuin pelaajat. Asiakkaiden mieltymykset pitää tuntea paljon tarkemmin― Karoliina Korppoo
Kuva sarjasta Bitwisards, tiimi suunnittelee pelejä.
Kuva sarjasta Bitwisards, tiimi suunnittelee pelejä. bitwisards - nuoret gurut kyberavaruudesta
Kuva sarjasta Bitwisards, Ice Hair visioi.
Kuva sarjasta Bitwisards, Ice Hair visioi. bitwisards - nuoret gurut kyberavaruudesta
Kuva sarjasta Bitwisards, CAI tietokoneen äärellä.
Kuva sarjasta Bitwisards, CAI tietokoneen äärellä. bitwisards - nuoret gurut kyberavaruudesta

Pelimarkkinat ovat kuitenkin viime vuosina muuttuneet. Pelaajien määrä on kasvanut merkittävästi ja sitä mukaa on tullut kysyntää myös erilaisille pelityypeille. Tekijöiden täytyy nykyään tuntea monia kohderyhmiä ja ottaa huomioon erilaiset ihmiset ja näiden mieltymykset.

“Enää ei ole mikään kohderyhmä se, että peli on tehty pelaajille. Nyt on tärkeää tietää hyvin tarkasti, kuka asiakas on. On turha tehdä vain paperinukkepelejä ja luulla, että sitä ne kaikki tytöt kuitenkin haluaa pelata”, Korppoo sanoo.

Korppoo on vakuuttunut, että ilman säännöllisiä työaikoja ja työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtimista alalta karkaa paljon tärkeää osaamista ja nykyisen pelimaailman kaipaamaa monipuolista näkemystä. Harva pystyy tekemään vuosikausia luovaa työtä paineen alla.

Colossal Orderissa on ymmärretty, että kokemuksen avulla projektit on mahdollista aikatauluttaa realistisesti ja välttää turhaa ylityötä ja tyypillisiä virheitä. Sen ansiosta Korppookin viihtyy pelialalla hyvin ja toivoo, että alalla ymmärrettäisiin yleisesti ylläpitää hyviä työolosuhteita.

“Haluan tehdä pelejä vielä vuosikausia, mutta haluan että elämässäni on muutakin.”

Bitwisards - nuoret gurut kyberavaruudesta Yle Areenassa 4.9. asti!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua