Hyppää pääsisältöön

Keskenkasvuisen Robertinon laulu lumosi myös Suomessa

Italolaulaja Roberto Loreti nousi 1960-luvun alussa Pohjoismaiden suursuosikiksi alle murrosikäisenä. Kirkasääninen tenavatähti hullaannutti suomalaisyleisöäkin moneen otteeseen.

"Robertino" Loretin (s. 1946) läpimurto Skandinaviassa tapahtui syksyllä 1960 Tanskan TV:n välityksellä. Mainos-TV:n ohjelma Aikamme huiput sai hänet vieraakseen jo samana syksynä joulun alla.

Tanskassa levyjä tehtaillut Robertino kävi Suomessa seuraavana vuonna kolme kertaa ja esiintyi tuolloin muun muassa Linnanmäellä. Huvipuiston ohjelmapäällikkö Sara Ekelund muistaa hänet kilttinä, "aivan ihanana" lapsena. Esiintymispalkkiokaan ei ollut vielä kohonnut päätähuimaavan korkeaksi.

Elokuussa 1961 Robertino vieraili Turun Messuilla, joille hän palasi uudelleen 50 vuotta myöhemmin. Puolen vuosisadan takaisesta keikasta oli mieleen jäänyt "pieni paniikkitilanne", josta hän pääsi turvaan poliisin saattelemana.

Ulos polvihousuista

Lapsitähteyden aikaa kesti vain muutaman vuoden, ja saapuessaan Suomeen joulukuussa 1964 (viidettä tai kuudetta kertaa) hän oli ehtinyt jo 18-vuotiaaksi. Kuten toimittaja Sinikka Tuomola toteaa ohjelmassaan, "polvihousuja käyttävä pikkupoika" oli kasvanut nuorukaiseksi.

Ylen haastattelussa Loretilta kyseltiin haastattelussa mielipiteitä suomalaisista tytöistä, suomalaisesta ruuasta sekä hiljattain uudeksi ja vielä suuremmaksi nuorisoidoliksi kohonneesta Beatles-yhtyeestä. Hän kertoo myös joululahjatoiveistaan ja urheiluharrastuksistaan, kuten ratsastuksesta ja hiihdosta. "Ihmeellistä kyllä, Italiassakin voidaan hiihtää", toimittaja kertoo kuulijoille.

Robertino kertoo levyttäneensä paljon perinteisiä italialaisia lauluja lähinnä yleisön odotuksia ajatellen. San Remon festivaaleille hän oli kuitenkin menossa esittämään hieman vauhdikkaampaa ja nuorekkaampaa popmusiikkia. Hän aikoi levyttää myös saksaksi ja suunnitteli englannin opiskelua.

Robertino saavutti suosiota myös muualla Euroopassa, etenkin Neuvostoliitossa sekä Amerikassa, Japanissa ja Australiassa. Aikuisiässä hän jatkoi uraansa all-round-laulajana, jonka repertoaari ulottui kevyestä musiikista oopperaan.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto