Hyppää pääsisältöön

Presidentti Koivisto pelasi lentistä pallon ympäri

Lentopallo oli presidentti Mauno Koiviston suosikkiharrastuksia. Hän pelasi mielilajiaan myös monilla ulkomaanmatkoillaan – virkatehtävissä sekä lomalla. Artikkeliin on koottu lyhyitä ohjelmavälähdyksiä näistä pelituokioista presidentin ensimmäisen virkakauden ajalta.

Artikkelin ensimmäinen video on tallennettu Texasissa presidentin Yhdysvaltain-vierailun jälkilöylyissä. Vierailun virallisen osuuden jo päätyttyä Koivisto vieraili houstonilaisella karjatilalla ja pääsi mittelemään lentopallokuntoaan paikallisten liikemiesten kanssa.

Seuraavana talvena tasavallan presidentti lomaili puolisoineen Kanarian saarilla. Kanarialla järjestettiin samanaikaisesti kaupallinen seminaari. Lomallaan presidentti pelasi lentopallon lisäksi myös mm. tennistä. Valitettavasti Kanarian saarilta tallennetun filmiotteen esitysääni on kadonnut.

Huhtikuussa 1985 presidentti Koivisto suuntasi Bulgariaan. Artikkeliin valikoitu uutsiote on vierailun toiselta päivältä, jolloin Koivisto tapasi maan presidentin Todor Zhivkovin. Matkan neuvotteluiden aiheina olivat maiden kahdenväliset suhteet ja kansainvälinen tilanne. Neuvotteluissa puhuttiin erityisesti idän ja lännen välisistä suhteista sekä ETYKin 10-vuotisjuhlasta.

Kiireisen päivän iltapäivällä Koivisto ehti kuitenkin pelaamaan lentopalloa paikallisen urheiluseuran kanssa.

Kesällä 1985 presidentti Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto saapuivat viralliselle vierailulle Romaniaan. Koivisto tapasi maan presidentti Nicolae Ceausescun. He keskustelivat maiden energiapoliittisista näkemyksistä. Lentopallokentällä Koiviston nähtiin viilettävän isäntämaan väreissä.

Presidentin pelikumppanit ovat entisiä mestaripelaajia.― Ylen kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä Azerbaidžanissa

Syyskuussa 1985 presidentti lomaili viikon ajan Neuvostoliitossa Azerbaidžanissa. Lentopallon ohessa presidenttipari tutustui kattavasti alueen talous- ja kulttuurielämään.

Kahden viimeisen ohjelmaotteen alkuperä on epäselvä. Ensimmäisessä tallenteessa presidentti pelaa Suomessa ja ulkokentällä. Jälkimmäinen klipeistä taas on esitetty televisiossa vuonna 1986 osana Yleisradion 60-vuotisjuhlaohjelmaa.

Myöhemmin Koivisto pelasi osana Sikariporras-nimistä lentopalloseuraa ja voitti veteraanisarjan Suomen mestaruuksiakin. Suomen presidenttinä Koivisto toimi vuodet 1982–1994.

Lue lisää:

Kekkonen hiihtää, Kekkonen kalastaa...

Presidentti Kekkonen oli urheilumiehiä. Hän voitti 23-vuotiaana Suomen mestaruuden korkeushypyssä tuloksella 185 ja oli koko elämänsä aktiivinen liikkuja ja harrastaja.