Hyppää pääsisältöön

Suomalaiskampaajan hyväntahtoinen tempaus aiheutti suuren somesuosion – näin sinäkin voit auttaa

Parturi-kampaaja Linda Jäntti aikoo leikata vähävaraisten perheiden lapsien hiuksia, koska tietää, kuinka jännittävää koulun alku on. Moni muukin tekee tuntemattomille hyvää.

Kuvakaappaus Style Workshop -kampaamon Facebook-sivuilta.

Alkuviikosta somessa on levinnyt päivitys, jossa helsinkiläinen kampaamo Style Worksohp lupaa tarjota vähävaraisten perheiden lapsille veloituksettoman hiustenleikkauksen huomenna keskiviikkona 10. elokuuta.

Päivitystä on jaettu yli 3000 kertaa, ja kampaamon kalenteri on buukattu lähes täyteen, kertoo idean keksinyt parturi-kampaaja Linda Jäntti.

Mikä motivoi tekemään ilmaiseksi töitä muiden hyväksi?

Yksinkertaisesti se, että toisten auttamisesta tulee hyvä mieli, uskovat Linda Jäntti ja yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Sampo Keuramo. He ovat hyviä esimerkkejä siitä, että toisia voi ilahduttaa jo pienillä teoilla.

Alla onkin neljä syytä siihen, miksi auttaminen kannattaa.

1. Voit ilahduttaa sillä, minkä osaat parhaiten

Kun parturi-kampaaja Linda Jäntti pohti, miten voisi auttaa muita, mieleen tuli oma pikkuveli. Tällä viikolla yläkoulun aloittavan veljen koulunkäyntiä seuranneena Jäntti nimittäin tietää, että koulun alku voi olla aika jännittävää.

Katso kuva tästä
http://giphy.com/gifs/s-galore-meekakitty-nanakitty-UzoQfut3uFfyg via GIPHY Katso kuva tästä

- Tiedän, että on tosi tärkeää, että on siisti tukka, jolla mennä kouluun.

Siksi Jäntti päätti yhdistää osaamisensa muiden auttamiseen. Idea vähävaraisten lasten auttamisesta syntyi, kun Jäntti näki Facebookissa ryhmän, jossa etsitään apua pääkaupunkiseudun vähävaraisille perheille. Jäntti ehdotti hiustenleikkuupäivää pomolleen, ja niin homma lähti leviämään somessa.

- En ole mitenkään hirveän rikas, eikä minulla ole esimerkiksi mahdollisuutta lahjoittaa vaatteita tai rahaa. Hiusten leikkaaminen on sellainen tapa, jolla minä pystyn auttamaan.

Jäntin mukaan neljä parturi-kampaajaa leikkaa huomenna keskiviikkona lasten hiuksia kello 10 ja 19:n välillä. Jäntti kuitenkin vinkkaa, että avustajajoukkoon mahtuu vielä muutama parturi-kampaaja, jos intoa riittää. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua täältä.

2. Voit tehdä auttamisesta harrastuksen

Hyvän mielen voi luoda myös olemalla toiselle kaveri.

Katso kuva tästä
http://giphy.com/gifs/reaction-boy-meets-world-cory-matthews-uSkxZabxFozx6 via GIPHY Katso kuva tästä

Tämän tietää tamperelainen yhteiskuntatutkimuksen opiskelija Sampo Keuramo, joka päätti pari vuotta sitten alkaa yläkouluikäisen pojan tukihenkilöksi.

- Etsin itselleni uutta harrastusta, ja bongasin ainejärjestön sähköpostilistalla ilmoituksen tukihenkilötoiminnasta. Sitten vielä yksi kaveri vinkkasi toimintaan liittyvästä koulutuksesta, ja päätin kokeilla.

Keuramolle valikoitui viikonlopun kestäneen koulutuksen jälkeen yläkouluikäinen nuori, jota hän tapasi kerran pari kuussa noin vuoden verran. Toiminnan tarkoitus on muun muassa ennaltaehkäistä nuorten syrjäytymistä.

Treffit nuoren kanssa olivat Keuramon mukaan mukava tapa viettää vapaa-aikaa. Kaverukset kävivät yhdessä esimerkiksi elokuvissa ja pelaamassa sulkapalloa.

- Kivointa oli huomata se, kuinka vähällä vaivalla voi antaa itselle ja toiselle hyvän mielen. Itselleni oli myös suuri oivallus se, että vapaaehtoistoiminta voi olla harrastus siinä missä mikä tahansa muukin.

Tukihenkilötoimintaan voi osallistua muun muassa täältä , täältä ja täältä.

3. Kun teet itse, muut seuraavat perässä

Kevään ja kesän aikana on myös kohistu Brother Christmasista, joka on ollut mediassa ja somessa siitä lähtien, kun hän jakoi ilmaista grillimakkaraa Myllypuron leipäjonossa odottaville. Sittemmin hän on auttanut kymmeniä tavallisia ihmisiä.

Nimettömänä pysyttelevä hyväntekijä on muun muassa lahjoittanut vähävaraisille perheille ruokaa, puhelimia ja pääsiäismunia. Vienyt päihteistä kuiville päässeitä futismatsiin ja hankkinut syöpäsairaille lapsille lippuja heidän lempibändiensä keikoille.

Jouluveli kertoi YleX:n haastattelussa ,että hän toivoo innostavansa mahdollisimman monia yrityksiä mukaan auttamaan.

- Kun minä hoidan homman, firmojen ei tarvitse itse toteuttaa hyväntekeväisyyskampanjoita. Riittää, että ne lähtevät mukaan toimintaani parhaimmaksi katsomallaan tavalla. Apua tarvitsevat ihmiset ottavat yhteyttä minuun, ja minä välitän heidän toiveensa eteenpäin.

4. Ilahduttamisen keinoilla ei ole rajoja

Niinkin yksinkertainen asia kuin kukat voivat tehdä monet hyvin iloisiksi.

Katso kuva tästä
http://giphy.com/gifs/flowers-corgi-spring-q4YpWTDb6xEha via GIPHY Katso kuva tästä

Nottingham Post -lehti uutisoi hiljattain mysteerinaisesta, joka istuttaa kauniita kukkia tienvierustan kukkapenkkiin Englannin Nottinghamissa.

Kukaan ei tiedä istuttajan henkilöllisyyttä, mutta lehden mukaan naishenkilö on nähty useaan otteeseen hääräämässä kukkapenkin läheisyydessä.

Saattaa kuulostaa vaatimattomalta, mutta monet alueen asukaat ovat iloinneet siitä, että rähjäinen ja hoitamaton kukkapenkki on tänä kesänä herännyt eloon.

- Jos olet juuttunut aamuruhkaan työmatkalla, värikäs kukkapenkki piristää heti, alueen asukas Karen Dalley kommentoi.

Lue myös:

Anonyymi hyväntekijä Brother Christmas järjesti asunnottomille juhlat, koska auttaminen on niin helppoa