Hyppää pääsisältöön

YouTube-idolit tekivät tunnusbiisin Tubeconille: "En ymmärrä, miksi tubettajien musiikista valitetaan niin paljon"

Seuraa mua -kappale kertoo vuorovaikutuksesta somessa. Biisillä on myös syvempi merkitys.

MiskaMH ja Kalenterikarju ovat mukana Tubecon-biisillä. // Kuva: YleX/Jani Nivala

Tubettaja MiskaMH on valmis tiukkaankin palautteeseen. Nuori mies on mukana tubettajien yhteisbiisillä Seuraa mua, joka tehtiin Tubeconia varten. Tapahtumassa kohtaavat sekä tubettajat että heidän faninsa.

Seuraa mua -kappaleessa ovat mukana myös Kalenterikarju, Annika, Mikirotta ja Boheemi. Biisi kuultiin ensimmäistä kertaa tiistaina YleX Aamussa, ja se julkaistaan keskiyöllä Spotifyssa.

- En vois vähempää välittää, jos biisistä tulee kriittistä palautetta. On hauskaa herättää ristiriitaa, MiskaMH sanoo.

Idea Tubeconin teemakappaleeseen lähti Kalenterikarjulta, joka alkoi pohtia, onko vastaavaa tehty aiemmin. Pienen kaivelun jälkeen selvisi, että Tubecon on vielä vailla omaa biisiä.

- Laitoimme yhdessä Tubeconin kanssa viestiä, että kuka tahansa halukkaista tubettajista pääsee mukaan. Hyvät tyypit löytyivät lopulta luonnollisesti, Kalenterikarju ja MiskaMH kertovat.

Tubettajien musiikilla on jo satojatuhansia kuuntelijoita

Suomalaiset ovat päässeet tänä vuonna kuulemaan myös muiden tubettajien musiikkia. Arttu Lindemanin Läikkyy julkaistiin kesäkuussa, ja se pompahti heti listakärkeen. Lisäksi pelitubettajina tutut Lakko ja Herbalisti tekivät myös oman biisin. Justimus sekä Nost3 & Protro sen sijaan ovat tehneet omaa huumoripitoista musiikkiaan jo pidempään.

Moni on suhtautunut hieman epäilevästi tubettajien julkaisemaan musiikkiin. Yleisin argumentti tuntuu olevan, että tubettajien musiikkia kuunnellaan vain siksi, että heillä on jo valmiiksi niin paljon seuraajia. MiskaMH ja Kalenterikarju eivät täysin sulata ennakkoluuloja.

- En ymmärrä, miksi tubettajien musiikista valitetaan niin paljon, MiskaMH sanoo.

Kalenterikarjun mukaan Suomessa on kehittymässä ilmiö, kun yhä useampi tubettaja nousee myös musiikkimaailmaan. Pojatkin lukee -kampanjasta tutun miehen mukaan musiikkibisnes on nyt herännyt siihen, että nuoret todella fanittavat tubettajia. Kalenterikarju näkee tubettajien artistiuden laajempana asiana, jonka suuri yleisö toivottavasti oppii ymmärtämään.

- Eivätkö tubettajat muka ole myös artisteja? Itse näen sen niin, että tubettajat ilmentävät artistiutta omalla tavallaan. Eivät he tietysti ole pelkkiä musiikkiartisteja.

Seuraa mua on tekijöidensä mukaan erilainen biisi kuin vaikkapa Lindemanin Läikkyy. Kappale on tehty tubettajilta koko tubeyhteisölle. Biisin päällimmäiseksi merkitykseksi tunnistaa helposti somessa viestimisen ja vuorovaikuttamisen, mutta siinä on kyse muustakin.

- Siinä on myös eräänlainen parisuhdeviesti. Seuraaminen on välittämistä: sitä, että on kiinnostunut toisesta, Kalenterikarju sanoo.

Sekä MiskaMH että Kalenterikarju ovat mukana viikonloppuna järjestettävässä Tubeconissa. Kummatkin odottavat erityisesti omia Meet & Greet -tapaamisiaan.

- Tubeconiin kannattaa tulla rennolla asenteella nauttimaan, MiskaMH kehottaa.

Kalenterikarjun ja MiskaMH:n vierailun YleX Aamussa ja Seuraa mua -biisin pääset kuulemaan alta. Kaksikon haastattelu alkaa kohdasta 2:37:10.

Tubecon järjestetään 12.–13. elokuuta Helsingin Hartwall Arenalla. YleX on tapahtumassa mukana. YleX.fi seuraa Tubeconin kiinnostavimpia uutisia ja paikan päällä voit osallistua Meet & Greeteihin YleX:n pisteellä.

Lue myös:

Ovatko someartistit vain levy-yhtiöiden luomia tähdenlentoja? Neljä väitettä uusista listamenestyjistä 

Tubecon lähestyy: Ovatko tässä suomalaisten tubettajien huikeimmat urat?

YleX on mukana Tubeconissa: Lyömättömiltä luvassa timanttista räppiä, Meet & Greetissä muun muassa Niko Saarinen

Tubettaja voi vaikuttaa myös elokuvilla – Katja "Mara Katti" Reposen uutta leffaa odotetaan somessa innolla