Hyppää pääsisältöön

Kato terve, sehän on itse Pulkkinen!

Jari Salmi ja Antti Virmavirta näyttelivät Pulkkinen-sarjassa.
Jari Salmi Pulkkisen roolissa, Antti Virmavirta esittää naapuria. Jari Salmi ja Antti Virmavirta näyttelivät Pulkkinen-sarjassa. Kuva: Rike Jokela Pulkkinen

Radiotoimittaja Osmo, konserninjohtaja, porilainen taparikollinen, kopiovastaava ja itse Pulkkinen. 2000-luvun alun komediaklassikko Pulkkinen on jättänyt katsojien mieleen monta legendaarista sketsihahmoa. Näyttelijä ja käsikirjoittaja Jari Salmi kertoo, että sarjan huumori luotiin vakavalta pohjalta.

Komediasarja Pulkkisen ensiesityksestä on pian seitsemäntoista vuotta aikaa, mutta näyttelijä Jari Salmi saa edelleen kuulla lähes päivittäin kommentteja sarjaan ja sen hahmoihin liittyen. Salmelle itselleen päällimmäinen muisto Pulkkisen tekemisestä näin vuosia myöhemmin on valtava määrä työtä, joka sarjan parissa tehtiin hyvin tiiviissä ajassa.

Pulkkisesta piti alunperin tulla kuunnelmasarja. Jari Salmi ja käsikirjoittaja Juha Jokela olivat esitelleet Neloselle toista ohjelmaideaa kun ajatus sketsisarjasta nousi esiin. Pulkkisen esitys alkoi syksyllä 1999 ja lopulta työryhmä teki kaikki kolme tuotantokautta vain reilussa vuodessa.

“Mulla oli heti sellainen kutina, että kyllä tämä sarja jää elämään, oltiin me siihen niin paljon laitettu töitä, kaikki voimavarat oikeastaan”, Salmi kertoo.

Pulkkinen keräsi innokkaan vastaanoton ja palkittiin Venla-palkinnoilla. Suosiota enemmän Salmelle kuitenkin merkitsi sketsien ja sarjaan luodun maailman saaminen julki.

Kokeiltiin ottaa paita pois, koska se naurattaisi ainakin

Vaikka Pulkkinen on komediasarja, Salmi kertoo hänen ja Juha Jokelan suhtautuneen huumorin tekoon äärimmäisen vakavasti. Käsikirjoittajakaksikolle oli tärkeä luoda hahmoja niistä teemoista, jotka ovat itselle tärkeitä, jopa kipeitäkin. Jokela ja Salmi alkoivat usein puhua jostain vakavasta aiheesta ja ihmisten ristiriitaisista haluista ja tarpeista. Tilanteita alettiin rakentaa asioista, jotka askarruttivat tai joista ei haluaisi edes puhua. Sitten Salmi muutti hieman ääntään ja alkoi syöttää Juhalle materiaalia.

“Juhalla on hirveän hyvä rakenteen taju. Minä usein loin sen hahmon ja dialogin, Juha ymmärsi hakea hahmolle vastaparin ja lähtökohdan, miksi nämä henkilöt kohtaavat. Minun oli lopulta helppo tuoda kohtaukseen koko ajan lisää tavaraa, koska se rakenne oli aika tiukka”, Salmi kertoo.

Pulkkinen-hahmoa luodessa Salmi antoi kaiken röyhkeyden nousta pintaan. Hahmon suvereenius ja intohimoinen ryöpytys sai viimeisen silauksen kun ohjaaja Rike Jokela ehdotti, että Salmi ottaisi paidan pois, koska se naurattaisi ainakin.

Salmen sketsihahmojen vastapariksi löytyi koekuvausten kautta näyttelijä Antti Virmavirta. Näyttelijöiden välinen kemia oli heti selvää. Sketsit rakentuivat usein kahden erilaisen henkilön kohtaamisesta ja näiden maailmojen ristiriidoista.

“Minä toin usein niihin kohtauksiin sen kumman ja hauskan, Antti toi ikään kuin katsojan näkökulman ja sen, mihin normaali ihminen pyrkii, kun keskustelukumppani on omassa oudossa maailmassaan.”

Mietin, uskallanko olla tällainen ryöpyttäjä

Pulkkisen myötä jäi elämään myös iso kasa hokemia. Monien työpaikkojen arkipäivään on epäilemättä pysyvästi pesiytynyt sellaisia fraaseja kuin “Näin se homma etenee”, “Tässä on pikapalaverin paikka” tai “Nyt sä alat olla asian ytimessä”. Jari Salmi uskoo, että tehokas ja puhekieleen tarttuva hokema on sellainen, joka syntyy hahmon tarpeeseen. Se paaluttaa hahmon omaa maailmaa, auttaa siinä tilanteessa eteenpäin ja antaa samalla näyttelijälle tilaa.

“Päälleliimattu hokema elää ehkä hetken, mutta on paljon mehukkaampaa, kun lause muodostuu hahmon tarpeiden sisältä. Jos hahmo oli hyvin paketissa, niin niitä syntyi yllättävän hyvin”, Salmi muistelee.

Kun Jari Salmelta kysyy nyt, mikä sarjan hahmoista jäi rakkaimpana mieleen, on vastaus pienen harkinnan jälkeen selvä.

“Kyllä se Pulkkinen on. Sitä pelotti välillä tehdä ja mietin, uskallanko olla tällainen ryöpyttäjä. Siinä oli enemmän voimaa kuin meikäläisessä tai ehkä sain oman voimani siinä todella käyttöön. Pulkkisen tekeminen jäi elävästi mieleen, se on ollut ehtymätön hahmo, joka tuottaa minulle edelleen koko ajan materiaalia.”

Pulkkisen jälkeen Salmi halusi kuitenkin keskittyä näyttelijänä ja käsikirjoittajana toisenlaisiin töihin. Hän myöntää, että Pulkkisen parissa vietetty intensiivinen aika vei voimia ja kiinnostusta sketsimaailmaa kohtaan. Ainakin joksikin aikaa.

“Nykyään jaksan taas tehdä hauskoja juttuja. Nyt voisi olla taas oikea aika tehdä uusia hahmoja.”

Pulkkisen kaikki kolme kautta julkaistaan Yle Areenassa 25.8. Sarjaa esitetään samasta päivästä alkaen myös Yle TV2:ssa torstaisin klo 20.30.

Muistatko vielä nämä hahmot ja hokemat?

“Nyt mä näkisin, että sä alat olla asian ytimessä”

Sarjan nimihahmo Pulkkinen on paidaton, mahakas kaveri, joka järjestää naapurilleen Saulille toinen toistaan erikoisempia yllätyksiä. Rappukäytävässä kaikuu ”Älä häslää”, ”Nyt olet asian ytimessä” ja "Sen on menoks, sano Annie Lennox" kun Pulkkinen suvereenisti selittää, mitä tuli Koposen kanssa tehtyä.

Jari Salmi ja Antti Virmavirta näyttelivät Pulkkinen-sarjassa.
Pulkkinen Jari Salmi ja Antti Virmavirta näyttelivät Pulkkinen-sarjassa. Kuva: Rike Jokela Pulkkinen

"Kyllä sä oot ihme epeli"

Firman luottopakki kopiovastaava haluaa pitää kaikki langat käsissään. Ihan kaikki.

Jari Salmen sketsihahmo kopiovastaava komediasarjassa Pulkkinen. Taustalla Antti Virmavirta.
Kopiovastaava Jari Salmen sketsihahmo kopiovastaava komediasarjassa Pulkkinen. Taustalla Antti Virmavirta. Kuva: Rike Jokela Pulkkinen

“Anna tulla Elvistä tähän”

Hyvät kuulijat! Vanhanliiton radiotoimittaja Osmo tuntee maailmantuskan, hyvin usein omansakin ja jakaa sen yleisönsä kanssa. Perään soitetaan Elvistä ja kovaa.

Jari salmen sketsihahmo radiotoimittaja Osmo komediasarjassa Pulkkinen.
Radiotoimittaja Osmo Jari salmen sketsihahmo radiotoimittaja Osmo komediasarjassa Pulkkinen. Kuva: Rike Jokela Pulkkinen

“Wittu hei”

Äänimies Esko kuuluu ohjelmien Riemua sienistä, Kokkiohjelma ja Jäljet Helsingin iholla tuotantoryhmään. Esko yrittää suhtautua ammattitaidolla ja pieteetillä työhönsä, mutta äänitysolosuhteet eivät useimmiten ole hänen puolellaan.

Jari Salmi ja Antti Virmavirta näyttelivät Pulkkinen-sarjassa.
Äänimies Esko Jari Salmi ja Antti Virmavirta näyttelivät Pulkkinen-sarjassa. Kuva: Rike Jokela Pulkkinen

“Eikö tässä olisi nyt pikapalaverin paikka”

Mauri pitää toimistossa huolen, että kukaan ei tee mitään harkitsematonta. Työkavereiden viattomat ideat eskaloituvat Maurin mielessä nopeasti pelottaviin uhkakuviin, ellei asioista sovita etukäteen aamupalaverissa.

Antti Virmavirran sketsihahmo Mauri komediasarjassa Pulkkinen.
Mauri Antti Virmavirran sketsihahmo Mauri komediasarjassa Pulkkinen. Kuva: Rike Jokela Pulkkinen

“Näin se homma etenee”

Konserninjohtajalle selviää joka päivä uutta tietoa yrityksestään ja työn teosta ylipäätänsä.

Antti Virmavirran sketsihahmo konsernijohtaja komediasarjassa Pulkkinen.
Konserninjohtaja Antti Virmavirran sketsihahmo konsernijohtaja komediasarjassa Pulkkinen. Kuva: Rike Jokela Pulkkinen

“Nimenomaan”

Edes likainen työ ja raskaat huvit eivät estä paska-autoromantikon runosuonta pulppuamasta toinen toistaan kauniimpia kielikuvia.

Antti Virmavirran sketsihahmo paska-autoromantikko komediasarjassa Pulkkinen.
Paska-autoromantikko Antti Virmavirran sketsihahmo paska-autoromantikko komediasarjassa Pulkkinen. Kuva: Rike Jokela Pulkkinen

“Hyvä kun saitte mut kiinn ny”

Riipaisen rehellinen porilainen taparikollinen, joka ei poliisikuulusteluissa oikein itsekään ymmärrä, mitä kaikkea tuli hölmöiltyä ja varsinkaan miksi.

Antti Virmavirran sketsihahmo porilainen taparikollinen komediasarjassa Pulkkinen.
Porilainen taparikollinen Antti Virmavirran sketsihahmo porilainen taparikollinen komediasarjassa Pulkkinen. Kuva: Rike Jokela Pulkkinen

Pulkkinen (12)

Käsikirjoitus: Jari Salmi ja Juha Jokela
Ohjaus: Rike Jokela
Rooleissa: Jari Salmi ja Antti Virmavirta
Tuotanto: Production House, 1999-2002
Tuotantokaudet 1-3, yhteensä 35 osaa.

Venla-palkinnot: Paras komediasarja 1999, Yleisövenla 2000

Yle TV2 torstaisin klo 20.30 alkaen 25.8.
Kaikki jaksot julkaistaan Yle Areenassa 25.8.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle TV2