Hyppää pääsisältöön

Kap Verden saarien 1980-luvun syntikkapop muljahtaa elokuun World Music –radiolistan ykköseksi

Space Echo - The Mystery Behind the Cosmic Sound of Cabo Verde Finally Revealed -levyn kansi
Space Echo - The Mystery Behind the Cosmic Sound of Cabo Verde Finally Revealed -levyn kansi Kuva: Analog Africa levynkansi,CD-levyt

Listaykköslevyn mysteerinen nimi perustuu tarinaan, jonka mukaan rahtilaiva lähti USA:n Baltimoresta kohti Rio de Janeiroa vuonna 1968 täynnä uusimpia syntetisaattoreja, mutta ajautui myrskyssä lähelle Afrikkaa Kap Verden saarille ilman miehistöä. Siellä omituiset soittimet jaettiin kouluihin - niissä kun oli sähköä - ja oppilaat kehittelivät niillä oman syntikka-poppinsa. Olisivatkin kaikki levy-yhtiöiden mainospuheet näin hauskoja, vaikka kuinka keksittyjä!

Peräti seitsemän uutuutta värittää elokuun listaa, Brasiliasta Turkkiin ja Haitista Ghanaan. Harri Tuominen esittelee Euroopan radioiden maailmanmusiikkiohjelmissaan eniten soittamien albumien Top 10 -listan videoina.

1. Space Echo – The Mystery Behind The Cosmic Sound of Cabo Verde Finally Revealed, Kap Verde

(Edellinen sijoitus listalla: 6)

Listan uutena ykkösenä on todellinen kraaterinkaivuun malliesimerkki kun puhutaan vanhasta, unohtuneesta ja länsimaissa aiemmin kuulumattomasta musiikista. Saksalaisen Analog Africa-levy-yhtiön tiedustelija tonki Kap Verden saariston 1970-80-lukujen taitteen syntetisaattori-popin levyvarastoja ja valitsi yli 1000 äänitteestä tälle kokoelmalle 15 raitaa. Levyllä kuuluu Kap Verden historia, monen kulttuurin tienristeyksenä toimiminen. Siinä kuulee Portugalin, Afrikan ja uuden maailman Amerikan, jonne Länsi-Afrikasta lähdettäessä usein vielä poikettiin Kap Verdellä. Videoita näistä laukkavalla funaná-rytmillä kulkevista kappaleista ei ole, joten audiona kuullaan José Casimiron laulama Morti Sta Bidjâcu.

2. Mulher do Fim do Mundo (The Woman at the End of the World) - Elza Soares, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Rujossa Rio de Janeiron favelassa joskus 80 vuotta sitten syntynyt Brasilian kiisteillyin sambalaulaja on nyttemmin ikoniseen asemaan noussut Elza Soares. Uuden levynsä hän on tehnyt Sao Pauolon kokeellisen samban nuorten sanansaattajien kanssa. Säröistä rockia ja jazzia kuullaan lauluissa, joiden aiheet ovat niin rankkoja kuin 12-vuotiaana naimisiin myydyn naisen tieltä voi löytää:on perheväkivaltaa, rasismia ja heroiiniriippuvainen transvestiitti. Turistisambaa tästä on turha hakea. Konserttivideolla kuullaan albumin nimikappale Nainen maailman lopussa.

3. This Is Kologo Power!, Ghana

(Edellinen sijoitus listalla: 20)

Länsi-Afrikassa yleisestä kielisoittimesta tulee tämän levyn nimi. Uudella ghanalaisella kokoelma-albumilla This Is Kologo Power! esitellään Koillis-Ghanan kologo-bändejä. Soitin on kaksikielinen luuttu, kalebassin eli pullokurpitsan tyhjän kovan kuoren päälle rakennettu. Senegalissa soittimen nimi on xalam. Alkuvuodesta tälläkin levyllä esiintyvä King Ayisoba -niminen muusikko järjesti Ghanassa ison kologo-festivaalin. Tällä videolla hänet nähdään esiintymässä paikallisella radioasemalla koko yön kestäneessä luutunsoitto-ohjelmassa promotoimassa tapahtumaa.

4. Sakli Nefes (Hidden Breath) - Burak Malcok, Turkki

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Listaneloseksi on noussut on turkkilaisen nay-huilun soittajan Burak Malcok’in ensialbumi Sakli Nefes, Piilotettu hengitys. Elektroniikan avulla mies tuo tämän sufi-dervissi-kulttuurin perinnesoittimen tähän päivään. Kansainvälisesti tunnetun kollegan Mercan Dede’n kanssa Burak Malcok on ollut kimpassa toistakymmentä vuotta. Melankolisen luomu-triphopin tai new agen ystäville uppoaa albumin avausraita Aşk Çıplak (Alaston rakkaus).

5. Heritage - Richard Bona & Mandekan Cubano, Kamerun/USA/Kuuba

(Edellinen sijoitus listalla: 40)

Kamerunista muusikkojen maailmankartalle on ponkaissut virtuoosi-basisti-laulaja Richard Bona. Tämän Afrikan Stingin yhteistyöluettelo on aivan mairitteleva: Chick Corea, Herbie Hancock, Pat Metheny, Bobby McFerrin, Joe Zawinul, Paul Simon, Stevie Wonder, John Legend - ja latinokunkku Tito Puente. Richard Bonan seitsemäs oma albumi Heritage (Perintö) on miehen ensimmäinen afro-kuubalainen levy. Siinä tutkitaan alkuperäisten 1400-luvun afrikkalaisten rytmien alkemiaa Kuubassa. Mandekan Cubano –yhtye koostuu New Yorkin latino-ässä-veteraanisoittajista. Studiosessiossa on kuvattu kappale Jokoh Jokoh.

6. Azel - Bombino, Niger

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Viime kuukausien tärkeimpiä maailmanmusiikkievyjä on ollut Sahara-bluesin johtohahmon, autiomaan alkuperäisasukkaisiin tuaregeihin kuuluvan kitaristi-laulajan Bombinon viides levy Azel. Bombino, oikealta nimeltään Omar Moctar on noussut uudeksi kitarasankariksi, ylistää Rolling Stone –lehti. Toukokuun lopussa Bombino hurmasi Helsingin Kaivopuistossa Maailma kylässä -festivaaleilla. Siellä on kuvattu tämä video kappaleesta Iyat Ninhay/Jaguar (Näin ison autiomaan).

7. Leyenda - Ana Alcaide, Espanja

(Edellinen sijoitus listalla: 7)

Espanjan Toledosta tulevan Ana Alcaide’n eteerisestä laulutyylista tulee helposti mieleen Irlannin Enya. Ana Alcaiden viidennen albumin Leyenda (Legenda) inspiraatioina ovat olleet vahvat, myytinomaisiin mittasuhteisiin kohonneet naiset kautta historian. Ana Alcaide soittaa ruotsalaista 1300-luvulta peräisi olevaa nyckelharppaa eli avainviulua. Hänellä on laajat yhteydet Ruotsiin ja hän onkin pioneeri nyckelharpan tuomisessa Espanjaan. Tällä videolla hän esittelee historiaansa ja työtapojaan. Sen loppupuolella käydään vielä konsertissa.

8. Elektro Hafiz - Elektro Hafiz, Turkki/Saksa

(Edellinen sijoitus listalla: 104)

Listan toinen turkkilainen levy tulee Istanbulista Saksan Kölniin muuttaneelta pitkän linjan muusikko-tuottajalta nimeltä Elektro Hafiz. Ensimmäisen soololevyn tyyli on tekijän mukaan anatolialainen psykedeelinen musiikki. (Anatolia käsittää suurimman osan nykyisen Turkin Aasiaan kuuluvaa osaa. Vähä-Aasiaksikin Anatoliaa sanotaan.) Vanhat turkkilaiset soittimet, sellaiset kuin saz-luuttu sähköistettynä, darbuka ja sormisymbaalit pääsevät esille. Myös albumin dub-versio on juuri julkaistu. Videolla levyn ainoan saksankielisen kappaleen Deutsche Freunde Elektro Hafiz esittää intiimillä klubilla.

9. A.H.E.O. - Afro-Haitian Experimental Orchestra, Haiti/Nigeria/Ranska/UK

(Edellinen sijoitus listalla: 12)

Listan yhdeksänneksi on noussut hyvin epätavallinen ja epäonnen kautta voittoon päätynyt levy. Nimittäin legendaarinennigerialainen rumpali Tony Allen matkusti esiintymään Karibian meren saarelle, Haitiin vierailevaksi tähdeksi festivaaleille, joissa juhlittiin Haitin musiikkia ja sen syviä afrikkalaisia juuria. Tony Allen ja kolme luottosoittajaa harjoittelivat ja sävelsivät viisi päivää Haitin ykkös-lyömäsoittajien ja laulajien kanssa. Festivaalikonsertin äänittäminen kuitenkin kaatui teknisiin ongelmiin, mutta onneksi treenit taltioitiin. Niiden pohjalle on nyt kasattu tämä levy: raa’an spontaani, mutta samalla eloisa ja energinen. Laulut on äänitetty jälkikäteen. Materiaali on pitkälti Haitin voodoota, mutta välillä Tony Allen pääsee paukuttamaan myös ominta afrobeatiaan. Video on tehty kappaleesta Bade Zile.

10. Velesu - Tomáš Kočko & Orchestr, Tšekki

(Edellinen sijoitus listalla: 19)

Listan sijalle 10 on noussut tšekkiläinen pitkän linjan arvostettu etno-metalli-mies Tomáš Kočko. Hänen musiikissaan ikiaikaiset jumalat vilistävät Määrin, siis Tšekin historiallisen maakunnan folkloren, polyfonian ja rock-kitaroiden keskellä. Ja välillä mennään jo ihan progen suuntaan. Levyllä soittava Orchestr on akustinen ja kaikki sävellykset ovat bändin johtajan Tomáš Kočkon. Hirttoköysi kaulassa hän laulaa albumin avauskappaleen Do Návu.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen soittaa raidan jokaiselta Top 10 -albumilta aina kuukauden ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena