Hyppää pääsisältöön

Poliisi käytti pippurisumutetta anarkistitapahtumassa – silminnäkijä YleX:lle: “Kaikki tuntui ylimitoitetulta”

Musta Kallio -tapahtumassa Helsingin Dallapénpuistossa tapahtui keskiviikkona 10. elokuuta välikohtaus poliisien ja anarkistien välillä.

Poliisi. // Kuva: Yle / Juha-Pekka Inkinen

Musta Kallio on anarkistien viikko, joka sisältää monenlaista ohjelmaa, kuten keikkoja, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia.

Poliisi saapui puistoon 10. elokuuta usean partion voimin pääesiintyjä Julma H:n setin jälkeen, vaati musiikin keskeyttämistä ja käytti voimakeinoja. Anarkistit puolestaan huutelivat haukkumasanoja poliiseille.

Poliisi käytti OC-sumutetta eli paprikasumutetta, joka tunnetaan kansankielellä nimellä pippurisumute.

Somessa leviää monta kertomusta Musta Kallio -tapahtumasta, joissa kritisoidaan poliisin toimintaa. Mitä tapahtui, ylikomisario Seppo Kujala?

- Siellä on yöllä ollut kovaäänistä musiikkia, eikä sitä ole vaimennettu, kun poliisi on pyytänyt, ja sitten asiaa on ruvettu hoitamaan, että se loppuu.

- Näyttää siltä, että sinne on mennyt partio kello 23:30 yöllä ja puoli tuntia koittanut hoitaa asiaa muilla keinoin eli puhumalla. Sitten sinne on tullut lisää poliiseja ja musiikkia on ruvettu hiljentämään. Sitä on pyritty estämään ja siinä yhteydessä poliisi on käyttänyt jonkin verran voimakeinoja, Kujala kommentoi YleX:lle.

Meluvalituksista alkanut tapahtumaketju päättyi voimakeinojen käyttöön. Vaikuttaako se poliisin toimintaan, että kyseessä on anarkistien tapahtuma?

- Riippumatta siitä, kenestä on kyse, meluvalituksiin täytyy reagoida.

Anarkistit huutelivat haukkumasanoja poliiseille. Vaikuttiko se poliisin toimintaan?

- Ei käytännössä vaikuta. Tässä työssä kuulee monenlaista huutelua. Meillä on ollut partio tilanteessa, josta oli tullut useita ilmoituksia kovasta metelistä arkiyönä. Sitä ei saatu hoidettua näillä normaaleilla keinoilla, jotka onnistuvat yleensä ihmisten kanssa, kun keskustellaan ja pyydetään hiljentämään, niin ymmärretään se asia.  Puoleen tuntiin ei tapahtunut mitään, niin jotainhan poliisin on tehtävä, että voidaan taata jonkinlainen yörauha alueen asukkaille. Poliisi hoiti asian loppuun niin kuin poliisilain mukaan kuuluu.

Millaisia keinoja poliisi käytti?

- Keino on yksinkertaisesti se, että jos järjestäjä ei halua lopettaa musiikkia, niin jossakin kohtaa sammutetaan ne musiikkivehkeet. Sitä ruvettiin fyysisesti estämään, niin poliisi joutuu tietysti käyttämään voimaa ja suojaamaan omaa koskemattomuuttaan.

Somessa leviää useita silminnäkijäkertomuksia ja Youtube-video, jolla vaikuttaa siltä, että jo kertaalleen sumutettua ihmistä on sumutettu uudelleen. Pitääkö tämä paikkaansa?

- En lähde kommentoimaan yksittäisiä väitteitä.

Video illan tapahtumista, jolta kuulee itkua ja haukkumasanoja.

Silminnäkijä näkee asian toisin

Tapahtumaa seuraamassa olleen Tuukka Topparin mukaansa alkuilta oli rauhallinen. Topparin mukaan poliisit kävivät noin kello 22:00 puiston laidalla kääntymässä, mutta eivät edes nousseet autostaan tai jutelleet kenenkään kanssa.

- Puolen yön aikaan, kun pääesiintyjä Julma H oli lopettanut keikkansa, tuli kaksi partiota paikalle. Poliisit tulivat puhumaan ihmisille, jotka olivat musiikkilaitteiden lähistöllä, tilannetta sivusta seurannut Toppari kommentoi YleX:lle.

- En tiedä, mitä siellä keskusteltiin. Noin kymmenen minuutin päästä puistoon tuli lisää poliiseja. Silloin yksi poliisi käveli samaan porukkaan ja ilman mitään poistumiskäskyä alkoi sumuttaa pippurisumutetta ihmisten päälle. Ihmiset hajaantuivat, laittoivat musiikin pois ja keräilivät kamojaan. Yksi henkilö oli saanut niin paljon pippurisumutetta kasvoihin, että hän itki ja hänelle tilattiin ambulanssi.

Silminnäkijän mukaan tilanne eskaloitui noin vartissa.

- Koko ajan sanottiin, että ainoa ongelma on se musiikki. Musiikki oli jo laitettu pois, joten kaikki tuntui ylimitoitetulta tilanteeseen nähden. Kun lopulta poliisilta tuli poistumiskäsky, niin se tuli samaan aikaan pippurisumutteen ja etälamauttimien kanssa ja ihmisiä pamputettiin.