Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen elokuvan tuhti syksy: Cannes-voittajasta Bodom-murhiin ja Ahvenanmaan noitavainoihin

Kaksi miestä nojaa palavaan autoon lähiössä.
Viljami Nojonen ja Juno Korhonen Antti J. Jokisen elokuvassa Pahan kukat. Kaksi miestä nojaa palavaan autoon lähiössä. Kuva: Alvi Pakarinen/ Solar Films. juno korhonen,Antti Jokinen

Tänä syksynä suomalainen elokuva näyttää monipuoliselta kuin ruotsinlaivan buffetpöytä. Cannes-voittaja Hymyilevä mies on vihdoin kaikkien nähtävillä. Lyhytelokuvallaan Oscar-kisaan päässeen Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä fiktio saapuu valkokankaille. Lisäksi tarjolle kannetaan kauhua, noitavainoja, apulantaa, lasten suursuosikkeja, lähiörähinää, kirjapunkkareita ja avaruuden valo-olentoja.

Bodom, ensi-ilta 19.8.

Kauhuelokuva Amerikan malliin. Bodominjärven kuuluisaan telttamurhaan viittaava ja siitä inspiroituva leffa täyttää kansainvälisen viihde-elokuvan standardit, synnyttää tehokasta uhkaa pimeässä metsässä, mutta notkahtaa epäuskottavaan käänteeseen. Ohjaaja Taneli Mustosen edellinen elokuva oli yleisön suursuosikki Luokkakokous.

Hymyilevä mies, ensi-ilta 2.9.

Kaunis ja hauska Cannes-voittaja. Juho Kuosmasen ensimmäinen pitkä elokuva palkittiin toukokuussa Cannesin elokuvajuhlien kakkossarjassa. Se kertoo nyrkkeilijä Olli Mäen valmistautumisesta MM-otteluun vuonna 1962, mutta fokusoi lempeästi Mäen ja hänen tulevan vaimonsa rakkaustarinaan. Elokuva on mustavalkoinen, sen maailmankuva lämmin ja toivorikas.

Teit meistä kauniin, ensi-ilta 7.9.

Punkbändi Apulannan alkuvaiheet. Presidentintekijät-dokumenttielokuva Sauli Niinistön vuoden 2012 presidentinvaalikampanjasta rikkoi ohjaaja Tuukka Temosen ja kokoomuksen välit. Nyt Temonen on tehnyt ensimmäisen pitkän näytelmäelokuvansa, joka sekin ammentaa todellisista tapahtumista. Teit meistä kauniin kertoo heinolalaisen Apulannan tarinan 90-luvun laman keskellä. Temonen soitti yhtyeessä bassoa kymmenisen vuotta.

Tulen morsian, ensi-ilta 9.9.

Epätoivoista rakkautta ja noitavainoja. Saara Cantellin elokuva kertoo nuoresta naisesta, joka tulee käynnistäneeksi Pohjoismaiden ensimmäiset järjestelmälliset noitavainot Ahvenanmaalla vuonna 1666. Vahva mutta ristiriitainen naispäähenkilö ei innostanut kaikkia käsikirjoituksen kommentoijia, on ohjaaja todennut.

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus, ensi-ilta 16.9.

Digihahmoin rikastettu viides Rölli-elokuva. Taavi Vartia jatkaa Rölli-ohjaajana ja kertoo tarinaa, jossa selvitetään, mistä kaikki on saanut alkunsa. Elokuvassa madot, siilit ja dinosaurukset juttelevat näyttelijöille. On kiinnostavaa nähdä, miten sulavasti animaatio solahtaa ihmisten sekaan.

Tyttö nimeltä Varpu, ensi-ilta 23.9.

Oscarehdokasohjaajan esikoispitkä. Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa -lyhytelokuva oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2014. Nyt Vilhunen on ohjannut ensimmäisen pitkän fiktionsa, jossa maailmaa katsotaan 12-vuotiaan tytön silmin. Katse on tarkka ja rehellinen. Pääroolin nuori Linnea Skog osaa koskettaa katsojaa. Hapuilevaa äitiä esittävä Paula Vesala on myös säveltänyt elokuvan musiikin.

Pahan kukat, ensi-ilta 30.9.

Lähiö palaa hiphopin tahtiin. Antti J. Jokisen elokuvassa Itä-Helsinki on taistelutanner, jossa autoja poltetaan ja poliisien kanssa tapellaan. Syrjäytymistä ja turhautumista käsittelevä elokuva palkittiin parhaasta ohjauksesta Shanghain elokuvajuhlilla kesäkuussa.

Syysprinssi, ensi-ilta 14.10.

Kirjailijoiden hullu rakkaus punk-Helsingissä. Alli Haapasalon esikoisohjaus perustuu Anja Snellmanin (silloin Kaurasen) Syysprinssi-romaaniin vuodelta 1996. Päähenkilöiden esikuvina ovat Snellman ja edesmennyt kirjailija Harri Sirola. Tapahtumat sijoittuvat 1980-luvun alkuun, jolloin punk ja uusi aalto tuulettivat suomalaista kulttuuria.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!, ensi-ilta 19.10.

Putous-tähdet lastenelokuvan kuulapäinä. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomat Tatu ja Patu ovat tämän hetken suosituimpia lastenkirjasankareita. Pian heidät nähdään myös valkokankaalla, mutta ei suinkaan animaationa, vaan näyttelijöiden esittäminä. Rooleissa ovat Putous-tv-ohjelmasta koomikkotähdiksi ponnistaneet Riku Nieminen ja Antti Holma. Tämä on ohjaaja Rike Jokelan ensimmäinen pitkä elokuva.

Isäni tähtien takaa, ensi-ilta 11.11.

Perheessäni on avaruusolentojen sanansaattaja! Einari Paakkasen dokumenttielokuva kertoo hänen isästään, joka uskoo avaruuden valo-olentoihin ja omiin kykyihinsä ihmeparantajana. Koulupoikana Paakkanen oli innoissaan isänsä kyvyistä, mutta aikuisena hän lähestyy perheensä salaisuutta epäillen.