Hyppää pääsisältöön

"Suomen vanhin teini" Kalenterikarju haluaa tehdä tubettamisesta myös aikuisten jutun

Kalenterikarju haluaa tuoda suomalaiseen tubekulttuuriin uusia tuulia, jotta tubettamisen teini-imago karisisi.

Kalenterikarju nousi Snapchatista YouTubeen. // Kuva: YleX/Jani Nivala

Maailmalla aikuiset tubettajat ovat jo valtavan suosittuja. Yhdysvaltalaisella Casey Neistatilla on YouTube-kanavallaan yli 4 miljoonaa tilaajaa, ja hän on 35-vuotias. Good Mythical Morning -kanavan pitäjät Rhett ja Link ovat 38-vuotiaita, ja heillä seuraajia on jopa 11 miljoonaa.

Suomessa aikuisia tubettajia on vielä kourallinen, mutta trendi on muuttumassa. Tätä mieltä on ainakin tubettaja Kalenterikarju, nimittää itseään Suomen vanhimmaksi teiniksi.

Nimimerkin takana on 26-vuotias Mikko Toiviainen, joka tekee tiedottajan töitä kirjakustantamossa ja levy-yhtiössä. Hän on perustanut myös somekampanjan, joka kannustaa poikia lukemaan.

Mutta miksi Toiviainen on edelleen teini?

Läppä juontaa Toiviaisen aktiivisuudesta somessa, etenkin Snapchatissa. Miehen työkaveri nimitti snäppäävää Toiviaista Suomen vanhimmaksi teiniksi, pidetäänhän Snapchatia Suomessa usein teinien juttuna.

Snapchatin jälkeen Toiviainen otti haltuun myös tubettamisen, toisen teinijutun.

Eroon teini-imagosta

Toiviainen on siitä erilainen tubettaja, että hän haluaa avoimesti luoda videoita, joita Suomessa ei vielä juurikaan ole. 26-vuotias someaktiivi haluaa viedä suomalaista tubekulttuuria aihe- ja asiavetoisempaan suuntaan.

Niille, jotka eivät tunne tubettamisen maailmaa, mielikuva tubettajasta on usein teini, joka kertoo päivänsä tapahtumista. YouTube on kuitenkin täynnä jos jonkinlaisia videokanavia, Toiviainen muistuttaa.

Suomessa tube ei vain vielä ole lyönyt voimakkaasti läpi muissa ikäryhmissä kuin teineissä.

- Tubella on Suomessa teini-imago. Haluan tuottaa sisältöä itseni ikäisille asioista mun elämässä. Ne voivat olla kaikkea asuntolainasta perheen perustamiseen, Toiviainen sanoo.

Toiviainen haluaa myös antaa hyvän esimerkin nuorille someseuraajilleen. Hänestä on tullut eräänlainen isovelihahmo monelle nuorelle etenkin snäpissä, jossa miehen seuraajamäärä pyörii noin 3000:n paikkeilla. Jotkut ovat avautuneet Toiviaiselle esimerkiksi masennuksestaan.

- Tiedän, että vaikutan joidenkin nuorten elämään, ja haluankin vaikuttaa. Olen mielestäni hyvä esimerkki: en kiroile juurikaan, enkä käytä alkoholia.

Ei mikään yhden yön villitys

Monet ovat pohtineet, että tubettaminen on villitys, joka kestää aikansa. Suomen suosituimmat youtubaajat ovat kuitenkin tehneet videoita jo useampia vuosia, eikä trendi Toiviaisen mukaan ole laskussa. Itse asiassa hän painottaa, että Suomen tubeskene on vasta nousussa.

Toiviaisen sanoissa on perää, sillä monet tubettajat ovat laajentaneet osaamistaan YouTuben ulkopuolelle. Pelitubaajat Lakko ja Herbalisti vetävät omaa ohjelmaansa tv:ssä, SAARA luo kansainvälistä viihdyttäjän uraa ja Arttu Lindeman hyppäsi sinkullaan Spotifyn listakärkeen.

- Nyt mediatkin huomaavat tubettajat. Musabisnes on herännyt siihen, että nuoret todella fanittavat tubettajia. Nyt vasta tubettaminen alkaa olla Suomessa iso ilmiö, Toiviainen summaa.

Toiviaisen mukaan Suomessa vielä äimistellään, että videobloggaaminen voi olla oikea työ. Suomessakin isoimmat nimet tekevät videoita, juontokeikkoja ja fanitapaamisia työkseen, joka vie yleensä paljon enemmän aikaa kuin normaali työviikko.

Toiviainen on YouTubessa vielä aloittelija, sillä tilaajia on 1 300. Seuraajamäärää tärkeämpää on tehdä kiinnostavaa sisältöä.

- Mulla on kasoittain aiheita, joita haluaisin käsitellä. Kuolemanpelko, uskonnot, miksei politiikkakin, Toiviainen sanoo.

Tubecon järjestetään 12.–13. elokuuta Helsingin Hartwall Arenalla. Luvassa on muun muassa paneelikeskustelu siitä, miksi aikuisena halutaan youtubaajaksi. Myös Kalenterikarju ja MiskaMH ovat tapahtumassa mukana. YleX seuraa Tubeconia paikan päällä, netissä ja radiossa. Kiinnostavimmat Tubecon-uutiset voit lukea täältä!

Lue myös:

YouTube-idolit tekivät tunnusbiisin Tubeconille: "En ymmärrä, miksi tubettajien musiikista valitetaan niin paljon"

Tubecon lähestyy: Ovatko tässä suomalaisten tubettajien huikeimmat urat?

YleX on mukana Tubeconissa: Lyömättömiltä luvassa timanttista räppiä, Meet & Greetissä muun muassa Niko Saarinen