Hyppää pääsisältöön

Niko Saarisen tie "roskajulkkiksesta” somepersoonaksi: Haluaisin olla nevahööd

Hahmo, jota joko rakastaa tai vihaa.

Nikon matkassa suuret tunteet ovat läsnä, ja tilanteisiin heittäydytään täysillä. Somessa annetaan 120 prosenttia, eikä pyydellä anteeksi.

-Terve, mä olen Saarisen Niko. Teen julmetun määrä duunia elääkseni... Tai siis mitä v**tua - en mä tollee esittelisi itseäni kenellekään, joka ei tietäisi mua! Yritetään uusiksi: Terve, mä oon Niko, ja seuraavan viiden minuutin aikana sä joko rakastat mua tai vihaat mua. Katsotaan miten käy.

Pöydän ääressä istuu 29-vuotias Niko Saarinen lippis syvälle päähän vedettynä. Totisen oloinen mies vilkuilee ympärilleen. Tupakka palaa toisessa kädessä, ja puhelin lepää toisessa. Kirosanat viuhuvat ilmassa ja välillä hymykin eksyy kasvoille. Hetkinen – tässäkö on se Niko, jonka ristiinnaulitsemisesta, tappamisesta ja hakkaamisesta monet ovat fantasioineet uhkailuviesteissään?

Viinilasia viskova BB-Niko, vun homo, roskajulkkis. Haukkujen kohde pyörittää silmiään ja nauraa. Hän on kuullut tätä omien sanojensa mukaan kyllästymiseen asti. Ja kyllähän nämä kuulostavat todella kuluneilta aiheilta. Itse asiassa, onko koko Niko Saarinen vähän kulunut aihe, joka on vain revitty jostain vanhasta tv-realitystä?** No ei todellakaan, jos pohtii tämän hetken Suomen seuratuimpia somepersoonia.

Päivä alkaa sillä, että Snapchattiin toivotetaan huomenet ja snäppäystä jatkuu ihan hyvän yön toivotuksiin asti. YouTubeen julkaistaan vaikkapa Q&A video, ja Instagramiin julkaistaan kuva esimerkiksi festareilta. Niko somettaa 24/7 viikon jokaisena päivänä. Ja tätä seuraavat tiiviisti kymmenet ja taas kymmenet tuhannet ihmiset tuijottaen silmä kovana näyttöjään. Niko Saarinen ei ole mikään väsähtänyt hahmo BB-talosta, vaan merkittävä somepersoona nuorillekin ihmisille. Tänä viikonloppuna hänet nähdään esimerkiksi suositussa Tubeconissa.

- Onhan se sairasta, mutta se vaan on niin 2016 olla koko ajan somessa.

Mutta miksi, ja miten hän on oikein onnistunut rakentamaan itsensä ajankohtaiseksi ja merkittäväksi somepersoonaksi?

- Kahdeksan vuotta olen kuullut, kuinka turhanpäiväinen julkkis, roskajulkkis, tai idiootti mä olen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kukaan ihminen täällä ei ole turha – meillä kaikilla on oma tarina. Olen rakentanut kahdeksan vuotta itsestäni enemmän tai vähemmän vahingossa yhden Suomen seuratuimmista somepersoonista. Että eihän sen takana voi olla ihan ääliö ihminen. Somessa annan itsestäni 120 prosenttia.

Viime vuonna tapahtui jotain, joka käänsi kurssin nousuun. Niko alkoi snäpätä ilman mitään sensuuria, ja ihmiset hullaantuivat. Snäpissä voi nähdä, kuinka äärimmäisen hulvatonta tai karua touhua arki on. Milloin puhutaan henkeviä, ja milloin räjähdetään tai räkätetään seuraajien ”ääliömäisille” kysymyksille. Nikolla on myös hauska tapa vetää aivan överiksi palaute, mitä tulee negatiivisiin kommentteihin. Ja sama jatkuu YouTubessa. Jotkut seuraavat siksi, että saavat iloa arkeensa ja jotkut ihan vain vihatakseen. Rempseän Nikon matkassa ei ainakaan aika käy pitkäksi, ja kädenlämpöisesta touhusta ei voi kukaan puhua.

Mutta mikä on se taika?

- Kyllä tämä on semmonen Truman Show! On pakko sanoa, että kyllä mulla jonkinlainen talentti on, jonka takia olen yhä pinnalla. Ihmiset ei sinällään seuraa mun yksityiselämää, vaan he seuraa mun persoonaa. Ja mä olen ihan vain oma itseni, Saarinen tuumaa.

Ikinä ei voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu tai mitä Niko keksii. Seuraajat elävät niin vahvasti mukana arjessa, että melkein kauhistuttaa. Niko kuitenkaan ei halua erityisesti rajoittaa persoonaansa.

- Mun seuraajat on aika nuoria, mikä on yllättävää tai jopa pelottavaa. Siksi, että mä olen aikuinen ihminen ja teen aikuisten ihmisten asioita – kuten juon alkoholia. Onko se sitten pikkulapsille sopiva asia, niin ei varmaan. Mielestäni se on kuitenkin vanhempien vastuu seurata mitä lapset seuraavat.

Niko Saarinen on vasta aloittanut YouTube-videoiden tekemisen. Parasta Suomen YouTube-skenessä on yhteisöllisyys. Tubettajat muodostavat perheen. Niko nähdään Tubeconissa vielä lauantaina.

Haluaisin olla nevahööd

Niko sanoo, että kuuluisuus ahdistaa. Mutta eikö tämä ole ristiriidassa sen kanssa, että hän kuvaa itseään ja jakaa arkensa kymmenien tuhansien seuraajien kanssa?

- Jos minulle annettaisi nappula tähän, jota painamalla  voisin lähteä tästä nevahöödinä, ni varmana painaisin nappia ja lähtisin. Rakentaisin elämäni ihan uusiksi. Ennen julkisuutta olin Lidlissä töissä, ja kaipaan välillä sitä – yksi parhaimpia duunejani ikinä.

Eli kun tässä kerran ollaan, niin yritetään ottaa siitä ilo irti. Esillä oleminen on monelle somepersoonalle niin normaali osa arkea, että ihan tuntemattomaksi yhtäkkiä hyppääminen kuitenkin herättää pohdintaa.

- En osaa kuvitella millaista olisi, kun ihmiset eivät kommentoisi tykkäävänsä tai vihaavansa jotain mitä teen. Samalla kun koitan taistella sitä vastaan, että mä rakastan kun ihmiset seuraavat, niin kyllä mä kuitenkin olisin hetken helvetin hukassa jos se nyt loppuisi.

Takana on kivikkoinen tie. Niko on kasvanut koko kansan edessä suurennuslasin alla. Silti tietynlainen vallattomuus ja hulluttelu on säilytetty.

- Paljon on opittu, ja paljon on tehty virheitä. Olen käynyt läpi helvetin kovan koulun. Luulen että mun kasvuprosessi kesti kauemmin, kun siinä oli se julkisuus koko ajan mukana. Uskon myös, että se kasvatti mua enemmän kuin että siinä ei olis ollut sitä julkisuutta.

Mukaan mahtuu lukemattomia uhkauksia ja selkäpiitä karmivia tilanteita. Välillä joku seuraaja lähestyy turhankin tuttavallisesti, tai lähettää esimerkiksi kuvan Nikon kotioven edestä. Hän kuitenkin näkee jotain järkeä tässä kaikessa hulluudessa.

- Olen saanut todella paljon viestejä esimerkiksi vanhemmilta ja nuorilta, kuinka olen auttanut heitä hyväksymään itsensä. Esimerkiksi pienillä paikkakunnilla ei ole itsestäänselvyys, että voi menestyä homona, Saarinen sanoo ja lisää:

- Uskon, että kaiken tämän takana on suurempi tarkoitus, ja toivon että autan myös muita. Ei tämä ole vain mitään hömppäpömppää. Haluan uskoa, että kaiken tämän paskan keskellä mun tarkoitus on auttaa esimerkiksi nuoria, jotka kamppailevat seksuaalisuutensa kanssa ja heitä kiusataan.

Kirjailija Niko Saarinen?

Mittariin tulee lokakuussa 30, ja käynnissä on uusia asioita. Esimerkiksi vuonna 2008 välit isään katkesivat BB-julkisuuden myötä, mutta nyt tilanne on korjaantumassa.

- Siinä oli monen asian summa. Ehkä isästäni tuntui, että jotenkin jätin hänet ulkopuolelle. Sitten yhdessä yössä yhtäkkiä BB teki musta Suomen silloin seuratuimman homoseksuaalin. Alkuvuodet menivät vain kiirehtiessä paikasta A paikkaan B. Vanhempana vasta pysähdyin ja pohdin, että maksoiko tämä kaikki minulle sen, ettei ole toista vanhempaa. Olihan se kova paikka.

Nikon äiti on auttanut tilanteessa välikätenä.

- En ole nähnyt isääni kahdeksaan vuoteen. Nyt kuitenkin ollaan vaihdettu tekstiviestejä, ja olemme näkemässä jossain kohtaa, Niko hymyilee.

Alkuvuosien haipakka huimaa Nikoa vieläkin.

- On tyyppejä, jotka ovat seuranneet tekemisiäni kahdeksan vuotta. Viimeisen vuoden aikana on tullut paljon ihmisiä sanomaan, että he ei ikinä tykänneet musta silloin BB:n aikaan, mutta nyt olen niin erilainen. Se on hauskaa.

Aikuistuessa on siis tasaista ja rauhallista menoa luvassa? No ei todellakaan, seuraava tempaus on jo työn alla.

- Aion kirjoittaa kirjan. Se on nyt mun unelma. Ensi vuonna Saarisen Nikolta tulee kirja. Yksi tarina on ollut päässäni 15 vuotta, ja nyt se on vain saatava päästäni ulos paperille. Itse asiassa kirjoja tulee kolme. Tavalla tai toisella.

Elämä muutenkin tuntuu olevan aika mallillaan, ja suurempi tasapaino näyttää löytyneen.

- Koen nyt olevani ensimmäistä kertaa vuosikausiin sujut itseni kanssa, ja olen tosi tyytyväinen elämääni. Mun mielestä on hauskaa olla tämän ikäinen, ja on ihanaa että on järki päässä. Mutta en mä varmaan ikinä kasva aikuiseksi, kuuluu viimeinen lause naureskellen.

Niko Saarinen oli torstaina vieraana YleX Kesäiltapäivässä, koko haastattelun voit kuulla alta:

Tubecon järjestetään Hartwall-areenalla 12.–13. elokuuta. Nikon nähdään lavalla vielä lauataina, aikataulun voit katsoa tästä. YleX on tapahtuman yhteistyökumppani ja YleX.fi seuraa tiiviisti Tubecon-tapahtumia!

Lue myös:

Tubecon tubettajille! Suomalaiset tubettajat perustavat yhdistyksen – ja nousevat tapahtuman suurimmaksi yksittäiseksi omistajaksi

"Suomen vanhin teini" Kalenterikarju haluaa tehdä tubettamisesta myös aikuisten jutun

YouTube-idolit tekivät tunnusbiisin Tubeconille: "En ymmärrä, miksi tubettajien musiikista valitetaan niin paljon"

Tubecon lähestyy: Ovatko tässä suomalaisten tubettajien huikeimmat urat?