Hyppää pääsisältöön

Panama-papereista löytyy yhä uusia paljastuksia

Pilvenpiirtäjiä Panama Cityssä.
Pilvenpiirtäjiä Panama Cityssä. Kuva: Yle, MOT tornitalot,pilvenpiirtäjät,rakennukset,Panama City

Viime keväänä erityisesti poliitikkojen ja liikemiesten veroparatiisiyhtiöitä paljastaneet Panama-paperit ovat poikineet uusia tapauksia pitkin kesää. Uusia tietoja on tulossa syksyllä myös MOT:ssa.

Panama-paperien dramaattisimmat vaikutukset on koettu Islannissa, missä pääministeri joutui eroamaan. Nyt on ilmoitettu, että maassa järjestetään lokakuussa ennenaikaiset valtiopäivävaalit. Niiden odotetaan puhdistavan maan poliittista kenttää.

MOT kertoi Panama-papereista keväällä kolmessa tv-ohjelmassa ja lukuisissa verkkojutuissa. Lisäksi ruotsinkielinen Spotlight julkaisi yhteistyössä kaksi ohjelmaa. Nämä ohjelmat (4.4., 11.4. 6.6.2015) on katsottavissa Areenassa.

Suomea ja Pohjoismaita on koskettanut erityisesti tiedot Nordean operaatioista veroparatiiseissa. Ensin Nordea kielsi operaationsa, mutta kohun yltyessä teetti sisäisen tarkastuksen, josta MOT: Nordean Panama-pyykki kertoi. Heinäkuussa Nordea myönsi avoimesti ja laajasti sen Luxemburgin konttorin toimineen veroparatiiseissa.

Kesän aikana uusia paljastuksia on tehty erityisesti useissa Afrikan maissa. Niistä tarkemmin tutkivien journalistien kansainvälisen verkoston ICIJ:n sivuilla.

MOT aloittaa syyskauden uusin jaksoin 5. syyskuuta. Syksy on samalla MOT:n 20-vuotisjuhlan aikaa. Ensimmäinen MOT esitettiin lokakuussa 1996. Voit myös lähettää ohjelman tekijöille uusia juttuvinkkejä.

Seuraa toimituksen twitteriä. Yle Areenassa on myös katsottavissa kaikki MOT-ohjelmat tammikuusta 2013 lähtien - siis yli 120 ohjelmaa, ja lisäksi yli 50 sitä ennen esitettyä ohjelmaa.