Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sisäkompostorien testi puolivälissä: Helleviikonlopun jälkeen kotona odotti hirveä haju

Bokashi-kompostorin seisotettu biojäte
Bokashi-kompostorin seisotettu biojäte Kuva: Yle/Tiina Kiiski Kuningaskuluttaja,kuningaskuluttajan testi

Kahden ja puolen kuukauden aikana matokompostien madot ovat kokeneet kovia, biojäte Bokashin seisotusämpärissä ei ole juurikaan muuttanut muotoaan ja NatureMill tuoksahtelee edelleen. Sisäkompostorien testi on nyt edennyt yli puolenvälin.

Kompostorit rivissä penkillä.
Bokashi (vas.), matolaatikko ja NatureMill kamppailevat suosiostaan testaajien keskuudessa kesän yli. Kompostorit rivissä penkillä. Kuva: Yle/Tiina Lappalainen Kuningaskuluttaja,naturemill,kompostorit,Bokashi

Matopopulaatio vaihtunut

Kerrostalossa asuva Anu Vitala joutui kippaamaan melkein koko matokompostin sisällön taloyhtiön kompostiin. Madot olivat olleet helteisen viikonlopun keskenään ja kotiinpalaajia oli odottanut hirveä haju.

- Ilmeisesti olin yliannostellut matokompostiin tavaraa. Kuumat kelit siihen päälle ja muutama päivä kurkkaamatta laatikkoon, niin soppa oli valmis, Anu kuvaili matolaatikon muodonmuutosta.

Anu joutui kaivamaan matokompostin täydennykseksi uusia matoja äitinsä pihalta puutarhajätekompostista.

Ilmeisesti olin yliannostellut matokompostiin tavaraa.

Rivitalossa asuvan Tiina Kiiskin madot ovat pysyneet lestissään sitten viime raportoinnin. Tosin osa madoista päätyi onkiretkelle.

- Harmi vaan, etteivät madot ole kovin pulskia, joten piti kaivaa niiden serkkuja perunamaasta lisäksi. Pilkin pienempiin koukkuihin nuo voisivat sujahtaa paremmin, joten pilkkikelejä odotellessa...

Bokashin nesteellä lannoitetut chilipaprikat
Bokashin nesteellä lannoitetut chilipaprikat ovat kasvaneet paremmin kuin kukankastelijalle keväällä annettu lannoittamaton paprika. Bokashin nesteellä lannoitetut chilipaprikat Kuva: Yle/Tiina Kiiski kuningaskuluttajan testi,Kuningaskuluttaja

Bokashijätteen ulkomuoto yllätti

Testin alkuaikoina Bokashisangot täyttyivät luultua hitaammin. Niinpä Tiina kerkesi seisottaa ensimmäistä Bokashisankoa yli kuukauden eli pari viikkoa suositusaikaa kauemmin. Mutta sangon avaaminen tuotti pettymyksen:

- Kaikki jätteet olivat vielä tunnistettavissa reilun kuukauden jälkeen!

Maatuminen alkaakin tapahtua vasta seuraavassa ns. multatehdas-vaiheessa. Silloin seisotettu biojäte sekoitetaan mullan kanssa. Maatuminen voi kestää parisen viikkoa lämpötilasta riippuen.

Jätteet olivat vielä tunnistettavissa reilun kuukauden jälkeen.

Tiinan mukaan toisesta sangollisesta biojätettä on irronnut enemmän nestettä eikä se ole haissut. Nestettä on käytetty kasvien lannoitukseen.

NatureMill haisee ja hajottaa

Sähkökäyttöinen NatureMill päätyi Anun vuorolla jo viikon jälkeen parvekkeelle äänekkyytensä ja hajunsa takia. Haju ei laantunut parvekkeellakaan seuraavien viikkojen aikana.

- On se semmoinen aromipesä, että en sisätiloihin sitä haluaisi, Anu totesi ja odotti, että saisi parvekkeen taas hajuttomaksi ja takaisin käyttöön, kun saisi annettua kompostorin viimeiselle testaajalle Mikko Kalliolalle.

Anu kuitenkin kiitteli, että NatureMill tuottaa tehokkaasti komeaa, mustaa multaa. Nähtäväksi jää, miten NatureMill käyttäytyy Mikon hoteissa.

Tuoreen kompostin käyttöpaikka kannattaa miettiä huolella.

Ensimmäisenä NatureMilliä testannut Tiina oli kipannut kompostorin tuotoksen perustamansa syreenipenkin pohjaan.

- Kompostituotoksien kanssa täytyy muistaa, että ne kiinnostavat helposti eläimiä, joten tuoreen kompostin käyttöpaikka kannattaa miettiä huolella, Tiina tähdensi.

Testi jatkuu vielä reilun kuukauden syyskuun puolen välin tienoille.

Lue lisää:

Sisäkompostorien testi käynnissä: Kantaako alkuinnostus läpi kesän?

Kolme sisäkompostoria: matolaatikko, fermentoiva Bokashi ja sähköllä käyvä NatureMill ovat kolmen kovan testissä kesän yli. Kysyimme väliaikatietoja muutaman viikon jälkeen. Vinkkejä kaivataan ainakin hupenevien pellettien korvaamiseen.

Lue lisää:

Sisäkompostorien testi kuuden viikon jälkeen: Madot ovat ryhtyneet puutarhureiksi

Bokashi-sanko on alkanut heruttaa nestettä, sähkökäyttöinen NatureMill on antanut ensimmäisen "satonsa" ja matokompostin lierot ovat ryhtyneet puutarhureiksi.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.