Hyppää pääsisältöön

Teeman syksyn 2016 elokuvat

Kollaasi Teeman syksyn 2016 elokuvista: Vieras talossa, Kapina, Lapualaismorsian, Blow-up, The Butler, Varastetut ihmiset
Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Vieras talossa, Valkoinen jumala, Lapualaismorsian, Blow-up, The Butler, Varastetut ihmiset Kollaasi Teeman syksyn 2016 elokuvista: Vieras talossa, Kapina, Lapualaismorsian, Blow-up, The Butler, Varastetut ihmiset teeman elokuvat

Syksyn elokuvissa muun muassa tuoreita filmejä Ranskasta, Unkarista, Chilestä ja Japanista. Kino Suomessa 1960-luvun nuorisokuohuntaa.

Marraskuun lopulla järjestetään taas Teeman elokuvafestivaali.

Muutokset ohjelmistoon ovat mahdollisia.

torstai 1.9. klo 21.50 Jengi (12)
(1963) Åke Lindmanin ohjaama elokuva helsinkiläisestä sakilaisnuorisosta. N: Tarja Nurmi, Esko Salminen, Ville-Veikko Salminen. Mv.

perjantai 2.9. klo 21.00 Ikuiset liittolaiset (7)
(The Company You Keep, USA 2012) Robert Redford lakimiehenä, joka joutuu pakomatkalle paljastuessaan etsintäkuulutetuksi ex-aktivistiksi. O: Robert Redford. N: Shia LaBoeuf, Julie Christie, Susan Sarandon, Nick Nolte.

sunnuntai 4.9. klo 18.00 Mies joka ampui Liberty Valancen (12)
(The Man Who Shot Liberty Valance, USA 1962) Suuri lännenklassikko lakimiehestä, joka alkaa vastustaa pikkukaupunkia terrorisoivia rikollisia. O: John Ford. N: James Stewart, John Wayne, Vera Miles, Lee Marvin.

keskiviikko 7.9. klo 21.45 Pyöräretkellä Molièren kanssa Areenassa 14 päivää
(Alceste à bicyclette, Ranska 2013). Ihmissuhdedraama näyttelijöistä jotka pohtivat elämän prioriteetteja harjoitellessaan Molièren näytelmää "Ihmisvihaaja". N: Fabrice Luchini , Lambert Wilson.

torstai 8.9. klo 22.40 Kesäkapina (12)
(1970) Jaakko Pakkasvirran kesäinen ja kapinallinen elokuva mainonnan maailmasta ja yhteiskunnallisesta heräämisestä. N: Titta Karakorpi, Hannu Oravisto, Eero Melasniemi, Petra Frey ja Veikko Honkanen.

perjantai 9.9. klo 21.00 Sun siskos systeri (12) Areenassa 14 päivää
(Your Sister's Sister, USA 2011) Raikas draamakomedia nuoresta miehestä, hänen ystävättärestään ja tämän sisaresta, jotka mökkireissulla kietovat suhteensa solmuun. O: Lynn Shelton. N: Mark Duplass, Emily Blunt.

sunnuntai 11.9. klo 18.00 Varastetut ihmiset (12)
(Invasion of the Body Snatchers, USA 1956) 1950-luvun paranoidin tieteiselokuvan suuri klassikko kalifornialaisesta pikkukaupungista, jonka lääkäri alkaa kummastella monen asukkaan outoa käytöstä. O: Don Siegel. Mv.

keskiviikko 14.9. klo 21.45 Mestari (12) Areenassa 14 päivää
(The Master, USA 2012) Paul Thomas Andersonin mystinen, mestarillinen elokuva levottomasta miehestä (Joaquin Phoenix) ja oudon uskonlahkon karismaattisesta johtajasta (Hoffman).

torstai 15.9. klo 21.50 Niilon oppivuodet (16) Areenassa 14 päivää
(1971) Poliittinen elokuvaharvinaisuus ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvasta Niilosta, hänen ihmissuhteistaan ja sisäisestä elämästään. M: Wigwam. N: Matti Poskiparta, Tuija Ahvonen, Hannu Lauri. O: Jaakko Pakkasvirta

perjantai 16.9. klo 21.00 Laittomat (16)
(Lawless, USA 2012) Nick Caven kirjoittama tosipohjainen mutta myyttisiin mittoihin kasvava rikoselokuva Virginian pirtutrokareista 1930-luvun lamakaudella. O: John Hillcoat. N: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Guy Pearce.

lauantai 17.9. klo 20.00 Teemalauantai: Ilta baletissa (Areenassa 30 päivää)
Bolshoi Babylon
(Britannia 2015) Baletti-illan avaa dokumenttielokuva, jota seuraa kuin trilleriä: luvassa happohyökkäyksiä, juonitteluja, salaliittoja, politiikkaa, suuria tunteita ja maailman parasta balettia. Moskovan Bolšoi­-teatterin baletin myrskyisistä viime aikojen vaiheista kertovan elokuvan ovat ohjanneet Nick Read ja Mark Franchetti.
Punaiset kengät
(The Red Shoes, Britannia 1948) Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin ohjaama mestarillinen draama taiteensa orjaksi joutuvasta nuoresta ballerinasta esitetään alkuperäisiin, hehkuviin väreihinsä restauroituna. N: Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring.

sunnuntai 18.9. klo 18.00 Musta lista (12)
(The Front, USA 1976) Yhdysvaltojen 1950-luvun kommunistivainoista kertova draamakomedia, jossa mies lainaa nimeään mustalle listalle joutuneelle käsikirjoittajalle. O: Martin Ritt. N: Woody Allen, Zero Mostel.

maanantai 19.9. klo 21.50 Kissaihmiset (12) Areenassa 30 päivää
(Cat People, USA 1942) Kuuluisa hiipivän kauhun klassikko kertoo New Yorkissa asuvasta serbinaisesta, joka uskoo kantavansa muinaista kirousta. O: Jacques Tourneur. N: Simone Simon, Kent Smith, Jane Randolph.

keskiviikko 21.9. klo 21.45 Valkoinen jumala (16) Areenassa 14 päivää
(Fehér isten, Unkari 2014) Kornél Munduczón ohjaama palkittu elokuva kertoo maailmasta, jossa ihmisten hyljeksimät koirat ryhtyvät kapinaan. Nuoren Lilin koira Hagen ajetaan kadulle, ja pian Hagen johtaa katukoirien kapinaa. N: Zsófia Psotta.

torstai 22.9. klo 22.00 Pilvilinna (16)
(1970) Sakari Rimmisen elokuva koululaisten kapinasta sekoittaa fantasian, dokumentaarin ja totuuselokuvan aineksia. Elokuva sisältää rohkeita kohtauksia. MV.

perjantai 23.9. klo 21.00 Frost/Nixon (12)
(USA 2008) Viisi Oscar-ehdokkuutta kerännyt elokuva eronneen presidentti Nixonin ja tv-tähti David Frostin mittelöstä tv-haastattelun puitteissa. O: Ron Howard. N: Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon, Oliver Platt.

lauantai 24.9. klo 21.00 Teemalauantai: Ilta sirkuksessa
The Show of Shows (Areenassa 30 päivää)
(Islanti 2015) Arkistojen aarteista koottu kompilaatioelokuva sirkusesityksistä kautta aikojen. Haikeankauniita kuvia säestää Sigur Rós -yhtyeen uusi musiikki. Ohjaus Benedikt Erlingsson.
Freaks – kummajaiset (16)
(Freaks, USA 1932) Tod Browningin yhä hätkähdyttävä kulttiklassikko sirkuksen kummajaisten ja luonnonoikkujen yhteisöstä ja julmasta kaunottaresta, joka käyttää heitä hyväkseen.

sunnuntai 25.9. klo 18.00 Ratsastavat hurjat Areenassa 30 päivää
(Silver Lode, USA 1954) Nasevassa westernissä sheriffi McCarty ratsastaa pikkukaupunkiin ja keskeyttää häät pidättääkseen ryöstömurhasta syytetyn sulhasen. O: Allan Dwan. N: John Payne, Lizabeth Scott, Dan Duryea.

maanantai 26.9. klo 22.00 Yö voodoosaarella (7) Areenassa 30 päivää
(I Walked with a Zombie, USA 1943) "Kotiopettajattaren romaanin" persoonallinen tulkinta kertoo naisesta, joka saapuu Karibianmeren voodoo-saarelle hoitamaan plantaasinomistajan sairasta vaimoa. O: Jacques Tourneur.

keskiviikko 28.9. klo 21.30 Sota on julistettu (12) Areenassa 14 päivää
(La guerre est déclarée, Ranska 2011) Syvän inhimillinen tarina nuorista vanhemmista, jotka panevat kaiken peliin lapsensa puolesta - heidän pojallaan on todettu aivokasvain. Ohjaus Valérie Donzelli. N: Valérie Donzelli, Jérémie Elkhaïm.

torstai 29.9. klo 22.00 Kesyttömät veljekset (12) Areenassa 30 päivää
(1969) Erkko Kivikosken ohjaaman elokuvan veljeksistä toinen on opiskelijaradikaali ja toinen yksityisyrittäjä. N: Eero Melasniemi, Pertti Melasniemi, Riittaliisa Helminen ja Tarja Markus.

perjantai 30.9. klo 21.00 Loisto (7)
(Shine, Australia 1995). Pianisti David Helfgottin elämään perustuva humaani ylistyslaulu luovuudelle ja hienotunteisuudessaankin järkyttävä kuvaus lahjakkuuden pimeästä puolesta. O: Scott Hicks. N: Geoffrey Rush.

lauantai 1.10. klo 21.00 Teemalauantai: Charles Chaplin (Kaikki ohjelmat Areenassa 14 päivää)
Kulkurin synty
(La naissance de Charlot, Ranska 2013) Dokumentti seuraa Chaplinin kulkurihahmon syntyä tämän Mutual-kauden komedioissa. Chaplin kutsui Mutual-studion vuosiaan 1916-1917 elämänsä onnellisimmaksi ajaksi. Hän sai tuottaa omat elokuvansa ja vietti uransa ehkä luovinta kautta hioen valmiiksi komiikkansa ja kulkurihahmonsa.
Siirtolainen
(The Immigrant, USA 1917) Yksi Charles Chaplinin kuuluisimpia komedioita kahdesta siirtolaisesta, jotka ystävystyvät vaappuesaan laivalla kohti Amerikkaa ja kohtaavat myöhemmin maksamattoman ravintolalaskun ääressä.
Hiljainen katu
(Easy Street, USA 1917) Charles Chaplinin ensimmäisiin mestariteoksiin lukeutuva komedia pikku kulkurista, joka koettuaan eräänlaisen herätyksen värväytyy poliisivoimiin - ja saa vastuulleen slummien kovimman kadun.
Kahlekarkuri
(The Adventurer, USA 1917) Charles Chaplin yhdessä komedian mestariteoksistaan vankikarkurina, joka päätyy hienostokutsujen kuokkavieraaksi ja kylvää kaaosta ympärilleen. N: Charles Chaplin, Edna Purviance.
Charles Chaplinin vuosisata 1–2
(Chaplin, The Legend of the Century, Ranska 2014) Kaksiosainen tv-dokumentti Chaplinin elämästä ja urasta.

sunnuntai 2.10. klo 18.00 Kuningas New Yorkissa (S) Areenassa 14 päivää
(King in New York, USA 1957) Pistävä satiiri amerikkalaisesta elämäntavasta, jonka kanssa tyhjätasku eurooppalainen kuningas joutuu tekemisiin. O: Charles Chaplin. N: Charles Chaplin, Michael Chaplin, Dawn Addams.

maanantai 3.10. klo 22.00 Varjot menneisyydestä (12) Areenassa 30 päivää
(Out of the Past, USA 1947) Klassinen film noir miehestä, joka on aloittanut uuden elämän mutta vedetään tahtomattaan takaisin rikollisuuden pariin. O: Jacques Tourneur. N: Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas.

torstai 6.10. klo 22.20 Punahilkka (12)
(1968) Koulukodista karkaava Anja joutuu karkureissunsa aikana ottamaan ensimmäisen kerran vastuun omasta elämästään. Rooleissa mm. Kristiina Halkola, Hannu Kahakorpi ja Petra Frey.

perjantai 7.10. klo 21.00 360 (12)
(Britannia 2011) Suurkaupungista toiseen kiertävien rakkaustarinoiden kokoelma, taustoinaan globaali taantuma ja flunssaepidemian uhka, arabikevät ja eurokriisi. O: Fernando Meirelles. N: Anthony Hopkins, Rachel Weisz.

lauantai 8.10. klo 21.00 Teemalauantai: Elokuvamuotia
Mies joka riisui tähdet (Areenassa 30 päivää)
(Women He's Undressed, Australia 2015) Australialainen pukusuunnittelija Orry-Kelly loi noin 300 elokuvan vaatteet Casablancasta Piukkoihin paikkoihin ja voitti urallaan kolme Oscaria mm. elokuvasta Tytöt. Osin dramatioidun dokumenttielokuvan ohjasi Gillian Armstrong.
Casablanca (S)
(USA 1942) Kaikkien aikojen palvotuimmassa rakkauselokuvassa entinen rakastettu palaa natseja paetessaan yökerhon omistajan elämään Marokossa. N: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains. O: Michael Curtiz.

sunnuntai 9.10. klo 18.00Jules ja Jim (12) Areenassa 14 päivää
(Jules et Jim, Ranska 1961) Unohtumaton mestariteos kahdesta ystävästä, jotka rakastuvat samaan naiseen Pariisissa ennen ensimmäistä maailmansotaa. O: François Truffaut. N: Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre.

maanantai 10.10. klo 22.00 Hyvästi, kaunokaiseni (12) Areenassa 30 päivää
(Murder, My Sweet, USA 1944) Klassisessa Raymond Chandler -filmissä yksityisetsivä Philip Marlowe saa toimeksiannot sekä alamaailmasta että rahapiireistä. O: Edward Dmytryk. N: Dick Powell, Claire Trevor, Anne Shirley.

keskiviikko 12.10. klo 22.00 Vieras talossa (12) Areenassa 14 päivää
(Dans la maison, Ranska 2012) François Ozonin ohjaama draama äidinkielen opettajasta ja erityislahjakkaasta oppilaasta jonka kirjoittamat aineet vaikuttavat kohtalonomaisesti perheen elämään. N: Kristin Scott Thomas, Fabrice Luchini.

torstai 13.10. klo 22.00 Asfalttilampaat (12)
(1968) Pikkukaupungin ahdasmielisyys tuhoaa kahden nuoren idyllisen rakkauden. N: Kirsti Wallasvaara ja Eero Melasniemi. O: Mikko Niskanen.

perjantai 14.10. klo 21.00 The Butler (12) Areenassa 7 päivää
Valkoisen talon pitkäaikaisen hovimestarin elämään perustuvassa draamassa seurataan läheltä Yhdysvaltain presidenttien intiimiä arkea ja politiikan historiallisia hetkiä. Pääosassa Forest Whitaker.

lauantai 15.10. klo 20.00 Teemalauantai: Mies, nainen, Blow-up 50 vuotta
Mies ja nainen (12) Areenassa 14 päivää
(Un homme et une femme, Ranska 1966) 1960-luvun uuden aallon muodikas rakkauselokuva, taustanaan rallikisojen maailma ja musiikkina tulevia suomi-tv:n ikivihreitä. O: Claude Lelouch. N: Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant.
Blow-up – erään suudelman jälkeen (16)
(Blow-up, Britannia 1966) Michelangelo Antonionin kulttielokuva 1960-luvun svengaavasta Lontoosta. Muotivalokuvaajan filmille tarttuu jotain, mikä vaikuttaa murhalta. N: David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles.

sunnuntai 16.10. klo 18.00 Mississipin velho (12)
(La sirène du Mississipi/Ranska 1968) Rikosjännärissä nuori plantaasinomistaja tapaa kirjeenvaihtomorsiamensa, joka pian katoaa miehen rahat mukanaan. O: François Truffaut. N: Jean-Paul Belmondo, Catherine Deneuve.

maanantai 17.10. klo 22.00 Vallan kääntöpuoli (7)
(The Ides of March/USA 2011) Nuori idealisti tutustuu politiikan likaiseen puoleen osallistuessaan presidenttiehdokkaan vaalikampanjaan. O: George Clooney. N: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman.

keskiviikko 19.10. klo 22.00 Elämän tanssi (16) Areenassa 14 päivää
(La danza de la realidad/Chile 2013). Ohjaaja Alejandro Jodorowskyn omaelämäkerrallinen kasvutarina joka alkaa 1930-luvun Chilessä. Vahvasti surrealistinen elokuva avaa Jodorowskyn elokuvien maailmaa.

torstai 20.10. klo 22.00 Lapualaismorsian (12) Areenassa 30 päivää
(1967) Ylioppilasteatteria, pasifismia ja nuorison kuohuntaa kahdella Jussilla palkitussa aikalaiskuvauksessa. Yhdessä asuvaa kolmikkoa esittävät Aulikki Oksanen, Kristiina Halkola ja Kirsti Wallasvaara. O: M. Niskanen

perjantai 21.10. klo 21.00 Koskemattomat (12)
(Intouchables, Ranska 2011) Lämminhenkinen draamakomedia neliraajahalvaantuneesta aristokraatista ja hänen hoitajakseen palkatusta sossun asiakkaasta. O: Olivier Nakache, Eric Toledano. N: Francois Cluzet, Omar Sy.

lauantai 22.10. klo 21.00 Teemalauantai: Käpy selän alla 50 vuotta
Kristiina
(Suomi 1966) Eräänlaisena Kävyn esinäytöksenä Asko Tolosen lyhytelokuva, jossa teatterikoululaiset Kristiina Halkola ja Pekka Autiovuori näyttelevät nuoria rakastavaisia. Kristiina oli alun perin osa episodielokuvaa Tunteita.
Käpy selän alla (16)
(Suomi 1966) Elokuvan 50-vuotispäivää juhlitaan uuden HD-kopion ensiesityksellä televisiossa. Kesäisen rakkaus- ja sukupolvielokuvan pääosissa ovat Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Pekka Autiovuori ja Eero Melasniemi. O: Mikko Niskanen.

sunnuntai 23.10. klo 18.00 Kesytön (S)
(L'enfant sauvage, Ranska 1970) Francois Truffaut esittää ohjaamassaan tosipohjaisessa elokuvassa tohtoria, joka yrittää opastaa vuonna 1798 metsästä löytyneen noin 12-­vuotiaan "villipojan" ihmisyyden pariin.

maanantai 24.10. klo 22.00 Mies ja nainen (12) Areenassa 14 päivää
Uusinta Teemalauantaista 15.10.

keskiviikko 26.10. klo 22.00 Lore (16)
(Saksa, 2012) Toisen maailmansodan lopun Saksassa kansallissosialismiin uskovan perheen lapset lähtevät vanhimman siskon johdolla etsimään turvaa liittoutuneiden hyökkäyksen alla. O: Cate Shortland.

torstai 27.10. klo 22.00 Narrien illat (12) Areenassa 30 päivää
(1970) Ohjaaja Tapio Suomisen esikoiselokuvassa iskelmämaailman ylä- ja alamäet paljastuvat laulajalle. Elokuvaharvinaisuuden pääroolissa on keväällä 2013 edesmennyt ohjaajan veli, laulaja Markku Suominen.

perjantai 28.10. klo 21.00 Amiraali Yamamoto (12)
(Rengô kantai shirei chôkan: Yamamoto Isoroku, Japani 2011) Japanilainen amiraali Yamamoto vastusti sotaa Yhdysvaltoja vastaan mutta päätyi johtamaan sitä maalleen ja itselleen tuhoisin seurauksin. O: Izuru Narushima.

lauantai 29.10. klo 21.00 Teemalauantai: Howard Hawks
Howard Hawks, mestariohjaaja
(Howard Hawks, American Artist, Britannia 1997) Kevin Macdonaldin ohjaama tv-dokumentti on edelleen se definitiivinen Howard Hawksin muotokuva. Mukana muun muassa Lauren Bacall, Peter Bogdanovich, James Caan.
Syvä uni (12)
(The Big Sleep, USA 1946) Raymond Chandlerin kirjaan perustuva film noir -klassikko, pääosissa Humphrey Bogart ja Lauren Bacall. Ohjaus Howard Hawks.

sunnuntai 30.10. klo 18.00 Hätä ei lue lakia Areenassa 30 päivää
(Bringing Up Baby, USA 1938) Komediaklassikko rikkaasta perijättärestä, hajamielisestä professorista, leopardista, terrieristä ja brontosauruksen luista. O: Howard Hawks. N: Katharine Hepburn, Cary Grant. Mv.

maanantai 31.10. klo 22.00 Kurjet lentävät (12) Areenassa 30 päivää
(Letjat zhuravli, Neuvostoliitto 1957) Toisen maailmansodan aikaan sijoittuvassa rakkaustarinassa tohtorin poika jättää tyttöystävänsä lähtiessään rintamalle. O: Mihail Kalatozov. N: Tatjana Samoilova, Aleksei Batalov.

keskiviikko 2.11. klo 21.30 Violette (12) Areenassa 14 päivää
Ranska 2013. Martin Provostin elämäkerrallinen kuvaus Violette Leduc'ista josta toisen maailmansodan jälkivuosina kasvoi tunnustettu kirjailija Simone de Beauvoirin tuella. N: Sandrine Kibérlain, Emmanuell Devos.

torstai 3.11. klo 22.00 Apinan vuosi (16) Areenassa 30 päivää
(1983) Elokuva Ilestä, jonka abiturienttivuosi on täynnä kasvukipuja ja pieniä ihmeitä. N: Heikki Salomaa, Tiina Bergström, Elina Hurme, Laura Heimo, Rea Mauranen, Aarre Karén. O: Janne Kuusi.

perjantai 4.11. klo 21.00 Kwai-joen silta (12)
(The Bridge on the River Kwai/Englanti 1957) Seitsemän Oscarin klassikko sotavangeista, jotka rakentavat Thaimaassa siltaa japanilaisvalloittajien käyttöön. O: David Lean. N: Alec Guinness, William Holden, Jack Hawkins.

lauantai 5.11. klo 20.00 Teemalauantai: Steve McQueen
Olen Steve McQueen, Areenassa 30 päivää
Näyttelijä Steve McQueen (1930-1980) oli antisankari, tyyli-ikoni ja coolein kaikista. Kauniit naiset ja nopeat autot ovat osa legendaa. Dokumenttielokuvan ohjasi Jeff Renfroe. (I Am Steve McQueen, Kanada 2014)
Bullitt (16)
(USA 1968) Kaahausjaksot poliisielokuviin tuonut rikostarina sanfranciscolaisesta poliisista, joka suojellessaan ilmiantajaa saa mafian tappajat kimppuunsa. O: Peter Yates. N: Steve McQueen, Jacqueline Bisset.

sunnuntai 6.11. klo 18.00 Vain enkeleillä on siivet (7)
(Only Angels Have Wings, USA 1939) Seikkailuelokuva postilentäjistä Andien vuoristossa vaarojen, sumun ja rakkauksien keskellä. O: Howard Hawks. N: Cary Grant, Jean Arthur, Rita Hayworth, Richard Barthelmess.

maanantai 7.11. klo 22.00 Seitsemän vuoden onnettomuus (S) Areenassa 14 päivää
(Seven Years Bad Luck, USA 1921) Unohdettu ranskalainen mestarikoomikko Max Linder teki Hollywoodissa kolme elokuvaa, joista ensimmäisessä peilin särkyminen käynnistää katastrofien sarjan.

keskiviikko 9.11. klo 21.30 Diplomatia (12) Areenassa 14 päivää
Volker Schlöndorffin 2014 ohjaama draama miehitetyssä Pariisissa 1944. Komentaja von Choltitz ja ruotsalainen konsuli Nordling neuvottelevat kaupungin muistomerkkien kohtalosta, jotka Hitler on käskenyt räjäyttää.

torstai 10.11. klo 21.55 Tomas (12)
(1995) Raju ja rosoinen kasvutarina murrosikäisestä pojasta, jonka elämä on luisumassa rikosten ja koulukodin noidankehään. Nimiroolissa Arttu Kapulainen. Ohjaus Raimo O. Niemi. Filminor Oy.

perjantai 11.11. klo 21.00 Tuntemattomat sankarit (12)
(L'armee des ombres, Ranska 1969) Ranskalaisen mestariohjaajan hiljaisen kunnioittava kuvaus vastarintaliikkeen toiminnasta natsien miehittämässä Ranskassa. O: Jean-Pierre Melville. N: Lino Ventura, Simone Signoret.

lauantai 12.11. klo 21.00 Teemalauantai: Mods!
Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset (16)
(Quadrophenia, Britannia 1979) Who-yhtyeen kuuluisan teema-albumin innoittama elokuva 1960-luvun Lontoon mod-nuorista, jotka skoottereineen elävät öisin rockin, seksin ja pillerien voimalla. O: Franc Roddam.

sunnuntai 13.11. klo 18.00 Kirjava satama (12)
(To Have and Have Not, USA 1944) Ernest Hemingwayn innoittama seikkailuelokuva kipparista, joka saa Karibialla riesakseen natsit, vastarintaliikkeen ja kauniin tytön. O: Howard Hawks. N: Humphrey Bogart, Lauren Bacall.

maanantai 14.11. klo 21.55 Ainoastaan naisille (7) Areenassa 14 päivää
(Be My Wife, USA 1921) Klassikkokomedia miehestä, joka turvautuu juoniin ja valeasuihin päästäkseen eroon niin kilpakosijasta kuin haukankatseisesta esiliinasta voidakseen rauhassa riiata rakastettuaan. O: Max Linder.

keskiviikko 16.11. klo 21.30 Phoenix (16) Areenassa 14 päivää
Saksa 2014. Ohjaaja Christian Petzoldin suosikkinäyttelijä Nina Hoss esittää noir-maisessa draamassa keskitysleiriltä selviytynyttä naista, joka palaa kohdatakseen rakastajansa, joka ilmiantoi hänet.

torstai 17.11. klo 22.30 Sairaan kaunis maailma (16) Areenassa 7 päivää
Kertomus pojasta, joka ei selviytynyt nuoruudestaan. Kestävätkö nuoret särölle lyötyä maailmaa rikkoutumatta itse? K&O: Jarmo Lampela. T: Lasihelmi Filmi Oy & YLE Draama. (U).

perjantai 18.11. klo 21.00 Voittajat (12)
(The Victors, USA 1963) Poikkeuksellinen sotaelokuva muutaman amerikkalaisen sotilaan tiestä Euroopan taistelukenttien halki Berliiniin, palkintoinaan vain tappajan luonne ja uusi kylmän sodan aikakausi. O: Carl Foreman.

lauantai 19.11. klo 21.00 Teemalauantai: Samuel Fuller
Shokkikäytävä (16) Areenassa 30 päivää
(Shock Corridor, USA 1963) Samuel Fullerin rankassa klassikkoelokuvassa Pulitzer-palkintoa jahtaava lehtimies etsii murhaajaa soluttautumalla mielisairaalaan mutta löytää koko kansakunnan hulluuden tilassa.
A Fuller Life, Areenassa 90 päivää
(USA 2013) Dokumenttielokuva elokuvaohjaaja Samuel Fullerista, todellisesta oman tiensä kulkijasta. Fullerin omia tekstejä lukevat ja häntä muistelevat ystävät, työtoverit ja ihailijat. O: Samantha Fuller.

sunnuntai 20.11. klo 18.00 The Thing – "se" toisesta maailmasta (12) Areenassa 30 päivää
(The "Thing" from Another World, USA 1951) Tieteisjännärien klassikko tutkijoista, jotka löytävät napajäätiköltä avaruusaluksen hylyn. O: Christian Nyby, Howard Hawks. N: Margaret Sheridan, Kenneth Tobey.

keskiviikosta sunnuntaihin 23.-27.11. Teeman elokuvafestivaali
Ohjelmistossa 15 pitkää ja yhdeksän lyhyttä elokuvaa.

Kuvakollaasi Teeman elokuvafestivaalin 2016 ohjelmistosta.
Teeman elokuvafestivaalin kasvoja. Kuvakollaasi Teeman elokuvafestivaalin 2016 ohjelmistosta. teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali

lauantai 3.12. klo 21.50 Kevät koittaa Hitlerille
(The Producers, USA 1968) Kreisikomedian klassikko kahdesta huijarista, jotka yrittävät luoda mahdollisimman huonon Broadway-näytelmän: musikaalin Adolf Hitlerin elämästä. O: Mel Brooks. N: Zero Mostel, Gene Wilder.

maanantai 5.12. klo 21.50 Two-Lane Blacktop
(USA 1971) Kulttielokuva kuskista, mekaanikosta ja vuoden 1955 mallisesta Chevroletista, jolla kaksikko ajelee osavaltiosta toiseen, kunnes heidät haastetaan kilpa-ajoon. O: Monte Hellman. N: James Taylor, Dennis Wilson.
Uusinta Teemalauantaista keväältä 2016.

lauantai 10.12. klo 20.00 Teemalauantai: Human Areenassa 3 kuukautta
(Ranska 2015) Mitä on olla ihminen? Maailmankuulun valokuvaajan Yann Arthus-Bertrandin suurelokuva Human kertoo meistä ja planeetastamme 63 kielellä. Suomen-ensi-ilta.

sunnuntai 11.12. klo 18.00 Kirje kolmelle naiselle
(A Letter to Three Wives, USA 1949) Kirk Douglas 100 vuotta -sarjan aloittaa kahden Oscarin draama kolmesta naisesta, jotka yrittävät selvittää kenen aviomies on juuri karannut yhteisen ystävättären mukaan. O: Joseph L. Mankiewicz. N: Jeanne Crain, Kirk Douglas.

maanantai 12.12. klo 22.00 Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset
Uusinta Teemalauantaista 12.11.

keskiviikko 14.12. klo 21.45 Let my people go! Areenassa 14 päivää
Suomi/Ranska 2011. Rubenin ja Teemun yhteiseloa järkyttää yllättävä potti rahaa. Ruben pakenee pariisinjuutalaisen perheensä helmoihin, jossa meno yltyy yhä kierteisemmäksi. N: Carmen Maura, Outi Mäenpää, Nicholas Maury, Jarkko Niemi.

torstai 15.12. klo 22.00 Musta Lumikki Areenassa 30 päivää
(1971) Suomalaistytön ja somalimiehen rakkaussuhde joutuu koville ennakkoluulojen täyttämässä yhteiskunnassa. N: Ulla Kivipato, Eugene Holman. O: Matti Sokka. (U)

perjantai 16.12. klo 21.00 Burn After Reading
(USA 2008) Musta komedia kahdesta kuntosalin työntekijästä, jotka löytävät pukuhuoneesta entisen CIA-virkailijan tulenarat muistelmat. N: George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormand, John Malkovich. O: Ethan & Joel Coen.

lauantai 17.12. klo 21.00 Teemalauantai: Lost in Translation Areenassa 14 päivää
(USA/Japani 2003) Lempeän huumorin sävyttämä kuvaus kielimuureista, kulttuurieroista ja kahden yksinäisen amerikkalaisen kohtaamisesta Tokiossa. O: Sofia Coppola. N: Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi, Anna Faris.
Illan aloittaa ranskalaisen Olipa kerran... -sarjan dokumentti elokuvasta.

sunnuntai 18.12. klo 18.00 Nyrkkeilysankari Areenassa 14 päivää
(Champion, USA 1949) Elokuvaklassikko kunnianhimoisesta nyrkkeilijästä, joka pakkomielteisesti pyrkii huipulle vaikka hintana olisi perhe, ystävät ja oma terveys. O: Mark Robson. N: Kirk Douglas, Marilyn Maxwell.

sunnuntai 18.12. klo 19.40 Taulukauppiaat Areenassa 7 päivää
Joulu on jo ovella mutta kauppa ei vaan käy. Yhteistyö rakoilee ja koko ajan palelee, mutta ei se mitään. Suurin ongelma on nimittäin orastava ystävyys. Juho Kuosmasen Cannesissa vuonna 2010 palkittu elokuva. (U)

maanantai 19.12. klo 22.00 Svengijengi '62
(American Graffiti, USA 1973) 1960-luvun alun kalifornialaisessa pikkukaupungissa joukko nuoria nauttii viimeisestä kesäyöstä ennen lähtöä maailmalle ja aikuisuuteen. N: Richard Dreyfuss, Ron Howard. O: George Lucas.
Uusinta Teeman elokuvafestivaalilta.

keskiviikko 21.12. Yö pitkä, elokuva lyhyt
Lyhytelokuvapäivän iltana kolmetuntinen festivaali.

torstai 22.12. klo 22.00 Jouluksi kotiin Areenassa 7 päivää
(1975) Rakennustyömies Urho Suomalainen raataa kaikki illat talonsa rakennustyömaalla saadakseen talon valmiiksi jouluksi. Ohjaus Jaakko Pakkasvirta, rooleissa Paavo Pentikäinen ja Irma Martinkauppi.

perjantai 23.12. klo 21.00 Ikuiset liittolaiset
Uusinta syyskuulta.

lauantai 24.12. klo 22.05 Kesäyön uni Areenassa 7 päivää
Russell T. Daviesin luoma tulkinta suuren bardin sadunomaisesta näytelmästä on upean visuaalinen elämys. Tietokoneanimaatiota hyödyntävä teos luo Shakespearen ikuiselle tarinalle arvoisensa raamit. T: BBC Cymru.

sunnuntai 25.12. klo 10.00 Lahjapaketti: jouluklassikoita Osa elokuvista Areenassa
Lahjapaketissa Ihme 34. kadulla, Ihmeellinen on elämä, E.T. sekä kolme Chaplinin lyhytelokuvaa: Siirtolainen, Hiljainen katu ja Kahlekarkuri.

sunnuntai 25.12. klo 18.00 Hän rakasti elämää
(Lust for Life, USA 1956) Elämäkertaelokuva Vincent Van Goghista, joka jatkuvasti koki epäonnistumisia, loi hienoa taidetta ja myi vain yhden maalauksen elinaikanaan. O: Vincente Minnelli. N: Kirk Douglas, Anthony Quinn.

maanantai 26.12. klo 10.00 Lahjapaketti: Komisario Palmut Osa elokuvista Areenassa
Lahjapaketissa kaikki neljä Palmu-elokuvaa.

maanantai 26.12. klo 22.00 Jengi
Uusinta syyskuulta

keskiviikko 28.12. Lahjapaketti: Aki Kaurismäki
Lahjapaketissa Aki Kaurismäen musiikkipitoisia elokuvia: Valehtelija, Saimaa-ilmiö, Calamari Union, Leningrad Cowboys go America sekä valikoima Aki Kaurismäen ohjaamia musiikkivideoita.

keskiviikko 28.12. klo 21.45 Eläköön vapaus Areenassa 30 päivää
(Viva la libertà!, Italia 2013) Puolue joutuu vaalien alla paniikkiin, kun puheenjohtaja ottaa hatkat. Tuuraajaksi löytyy mielisairaalasta kotiutunut kaksoisveli. Toni Servillo loistaa kaksoisroolissa. O: Roberto Andò.

torstai 29.12. klo 10.00 Lahjapaketti: Montgomery Clift Osa elokuvista Areenassa
Lahjapaketissa kolme Cliftin elokuvaa: Yksin maailmassa, Perijätär ja Joki tulvii.

torstai 29.12. klo 22.00 Rautatie Areenassa pysyvästi
(1973) Televisioteatterin näytelmä Juhani Ahon kertomuksen pohjalta. Pääosissa Leo Jokela ja Anja Pohjola. Ohjaus Kari Franck.

perjantai 30.12. klo 15.35 Kevät koittaa Hitlerille
Uusinta Teemalauantaista 3.12.

perjantai 30.12. klo 21.00 Kvartetti
(Quartet, Britannia 2012) Menestysnäytelmään perustuva komedia muusikkojen vanhainkodista, jonne saapuu uusi asukas, oopperadiiva paisuneine egoineen. O: Dustin Hoffman. N: Maggie Smith, Tom Courtenay.

lauantai 31.12. klo 21.45 Abba The Movie
(Ruotsi 1977) Rautaisannos Abba-musiikkia hupaisan kehyskertomuksen kera. Lasse Hallströmin ohjaama, kulttimainetta syystä kerännyt elokuva kertoo yhtyeen Australian-kiertueesta 1977, kun fanihysteria oli huipussaan.

sunnuntai 1.1. klo 10.00 Lahjapaketti: Niskavuori
Lahjapaketissa kolme Niskavuori-elokuvaa: Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946), Niskavuori (1984) ja Niskavuoren Heta (1952).

sunnuntai 1.1. klo 18.00 Kunnian polut
(Paths of Glory, USA 1957) Sodanvastainen klassikko, jossa kolme ranskalaista sotilasta joutuu I maailmansodassa sotaoikeuteen pelkuruudesta syytettynä. O: Stanley Kubrick. N: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou.

keskiviikko 4.1. klo 21.45 Mandariinit Areenassa 30 päivää
(Mandariinid, Georgia/Viro 2013) Virolaismiehet, jotka kasvattavat mandariineja Kaukasuksella, joutuvat tahtomattaan Abhasian sodan aikana vihollisuuksien todistajiksi. Elokuva kunniasta ja sodan mielettömyydestä.

torstai 5.1. klo 15.20 Rikosten erämaa
(Desert Fury, USA 1947) Kulttiarvoon noussut melodraama nevadalaisesta aavikkokylästä, jonka värikkäissä maisemissa hehkuvat myös tunteet ja salaisuudet. O: Lewis Allen. N: Lizabeth Scott, John Hodiak, Burt Lancaster. (U)

torstai 5.1. klo 22.00 Luottamus Areenassa 30 päivää
(1976) Suomalaisvaltuuskunta matkusti vuoden 1917 viimeisinä päivinä Pietariin hakemaan Leniniltä tunnustusta Suomen itsenäisyydelle. Suomalais-neuvostoliittolaisen tuotannon ohjasivat Edvin Laine ja Viktor Tregubovitsh.

perjantai 6.1. klo 21.00 Side Effects
(USA 2013) Käänteikäs trilleri aviovaimosta, jonka maailma alkaa musertua uuden, kokeellisen masennuslääkkeen sivuvaikutuksista. O: Steven Soderbergh. N: Jude Law, Catherine Zeta-Jones, Rooney Mara, Channing Tatum.

Koko syksyn Teemalauantait löytyvät täältä.
Kaikki Kino Suomet löytyvät täältä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa