Hyppää pääsisältöön

Tubecon tubettajille! Suomalaiset tubettajat perustavat yhdistyksen – ja nousevat tapahtuman suurimmaksi yksittäiseksi omistajaksi

Joukko suomalaisia tubettajia perustaa yhdistyksen, johon voi liittyä kuka tahansa sen sääntöjä noudattava, aktiivisesti tubettava henkilö.

Tubettajia vuoden 2015 Tubeconissa. // Kuva: Sami Välikangas

Tubeconin julkaiseman tiedotteen mukaan yhdistyksen tavoitteena on edistää onlinevideokulttuuria ja vastustaa nettikiusaamista. Lisäksi yhdistys järjestää Tubeconia, alan suurinta tapahtumaa. Yhdistys omistaa Tubeconista 40% ja on siten sen suurin yksittäinen omistaja.

Perustajajäseninä on joukko Suomen suosituimpia tubettajia: Jonna Paananen eli Wildeem, Sonja Hämäläinen alias Soikkuu, Juuso Karikuusi eli Herbalisti, Joona Leppälä eli ZoneVD, nettiguru Toni Nummela, Biisonimafian Kaitsu Rinkinen, Veronica Verho eli Mariieveronica sekä Sami Harmaala Justimusfilmsistä ovat mukana yhdistyksessä.

Kun tapahtumaan kuuluvan palkintogaalan Tubecon Awardsin ehdokkaat julkistettiin 5. heinäkuuta, osa samoista tubettajista kritisoi tapahtumaa sosiaalisessa mediassa.

Nyt vaikuttaisi siltä, että tubettajilla on jatkossa enemmän sanavaltaa Tubeconin kehitykseen. Tubecon Oy:n hallituksen puheenjohtaja Elise Pietarila lahjoittaa kaikki osakkeensa yhdistykselle.

- Reilut kaksi vuotta sitten lähdimme näiden onlinevideoita julkaisevien nuorten kanssa perustamaan kaikille avointa ja turvallista tapahtumaa. Syntyi ilmiö, joka on saanut valtavat mittasuhteet ja merkityksen, Pietarila kertoo tiedotteessa.

- Muutaman vuoden ajan olemme hautoneet Tubeconia yhdessä, ja nyt tapahtuma on taloudellisesti vakaa ja nuorten tekijöiden ammattitaito sekä kokemus sen verran kovalla tasolla, että olen iloinen voidessani luovuttaa Tubeconin heidän käsiinsä, puheenjohtaja sanoo.

Yhdistys valitsee itselleen hallituksen ja laatii jäsenilleen säännöt. Hallitus vastaa tulevaisuudessa vuosittaisen Tubeconin ja kaikille tubettajille avoimen studion Tubecon Creator Spacen toiminnan ohjauksesta. Yhdistyksen toimintaan voi liittyä joko kannatus- tai aktiivijäsenenä.

Tubecon Oy vastaa edellisten vuosien tapaan tapahtuman toteutuksesta ammattilaisvoimin ja tulouttaa Tubecon ry:lle sen toiminnasta syntyneistä mahdollisista liikevoitoista huomattavan osan yhdistyksen päättämiin tarkoituksiin.

Tubecon järjestetään Hartwall-areenalla 12.–13. elokuuta. YleX on tapahtuman yhteistyökumppani.