Hyppää pääsisältöön

Upeimmat auringonnousut ja -laskut kuvagalleriassa

Yömaisema uuden luontokuvan galleriassa
Ulla Keiturin upea yömaisema Uusi luontokuva-galleriasta Yömaisema uuden luontokuvan galleriassa Kuva: Ulla Keituri luontovuosi

Kesä kääntyy hiljalleen loppusuoralle, ja valoisien öiden sijaan on totuteltava taas pimeneviin iltoihin. Elokuun alun iltoja ja aamuja on leimannut tänä vuonna poikkeuksellisen komeat auringonnousut ja -laskut.

Luontokuvaajille kultaiset hetket, eli noin tunti auringonnousun jälkeen ja tunti ennen auringonlaskua, ovat kuin karkkikaupassa kävelisi. Luontoa ympäröi lämmin valon vaippa, joka korostaa tunnelmallisesti järviä, peltoja ja luonnon omia maamerkkejä. Luontokuvaajat hakeutuvat erityisesti isojen vesistöjen ääreen, koska veden ja pilvien heijastamat valot ja kontrastit ovat juuri nyt kerta kaikkiaan henkeäsalpaavan kauniita.

Kultaisina hetkinä valo läpäisee maiseman hyvin matalalta. Tällöin luontoon piirtyy myös näyttäviä varjoja, joiden kuvaamisesta kannattaa ottaa kaikki irti. Tällä viikolla yötaivaalta on voinut bongata myös Perseidien meteoriparven näyttävät tähdenlentojen leiskautukset.

Useissa kameroissa voi valita kuvausasetuksista pilvisen- tai päivänvalon automaattiasetuksen. Näitä vaihtamalla ja testaamalla kuvaaja voi löytää värin lämpötilaa parhaiten taltioivat säädöt. Maisemaa ja horisonttia kuvatessa asetuksista kannattaa napsauttaa ruudukko esille, jolloin kuvaaja voi mallata kuvan ottamisen niin, ettei maisema ole vinossa. Vesistöjen heijastamien pintojen kanssa luontokuvaaja pääsee taltioimaan "loppumattomalta tuntuvaa" maisemaa. Esimerkiksi tässä V-P Kangaksen ottamassa kuvassa horisontti sulautuu kauniisti yhteen ja jos kuvaa katsoo väärinpäin, ei voi erottaa kumpi puoli on vesistöä ja kumpi taivasta.


Avaa Instagram postausOlemme koonneet yhteen Uuden luontokuvan galleriasta upeimpia Suomen luonnosta otettuja ilta- ja aamuotoksia. Nautinnollisia luontokuvahetkiä!Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus
Tervetuloa mukaan seuraamaan Uuden luontokuvan haastetta!