Hyppää pääsisältöön

Jenkkiräppäri Nas tulee Tampereelle nääs – uskomaton lahjakkuus vailla vertaa

Amerikkalaisräppäri Nas on yksi Blockfestin odotetuimmista esiintyjistä.

Nas // Kuva: Sony

Poikkeuksellisen lahjakkaan rap-artistin Illmatic-debyyttilevy on monien mielestä edelleen kaikkien aikojen paras hip hop -albumi. Nas – Time is Illmatic -dokumenttielokuvassa levyä kehuvat muun muassa Pharrell Williams ja Alicia Keys.

Illmatic oli ilmestyessään vuonna 1994 arvostelumenestys, mutta se saavutti Yhdysvalloissa platinarajan eli miljoonamyynnin vasta vuonna 2001.

Seuraavilla albumeillaan Nas lähestyi valtavirtaa, josta seurasi myyntimenestysten sarja, mutta toisaalta myös syytökset kaupallisuudesta.

Kovilta kaduilta parrasvaloihin

Nas syntyi vuonna 1973 musikaaliseen perheeseen. Hänen isänsä on jazz-muusikko, trumpetisti Olu Dara. Nas halusi itsekin soittaa trumpettia pienenä, mutta muusikon isä käski odottaa, että Nas kasvaisi. Kun lupa soittamiseen vihdoin heltyi, oli Nas jo ehtinyt kiinnostua rapista.

Nas kasvoi pahamaineisessa Queensbridgen kaupunginosassa New Yorkissa, jossa huumekauppa kävi kuumana ja riidat ratkottiin asein. Räppärin paras kaverikin ammuttiin kadulle. Samassa välikohtauksessa Nasin veljeen osui luoti, mutta hän välttyi vakavilta vammoilta.

Monet Nasin hyvistä ystävistä joutuivat vankilaan jo nuorena. Nas onkin kertonut avoimesti, että se olisi varmaan ollut hänenkin tiensä ilman musiikkia.

Vaikuttava elämä

Ikonisen räppärin levyjä on myyty yli 25 miljoonaa kappaletta, hän on ollut 13 kertaa Grammy-ehdokkaana ja peräti kuusi hänen albumiaan on ylittänyt platinarajan USA:ssa. Nas tunnetaan erityisesti uskomattomasta flow’staan, tarkkanäköisistä lyriikoistaan ja vaikuttavasta läsnäolostaan lavalla.

Nas on musiikkiuransa lisäksi puhunut Harvardin yliopistossa, näytellyt elokuvissa ja hänellä on oma vaatemerkki HSTRY. Lisäksi hänellä on ollut lukuisia sponsorisopimuksia ja bisnesdiilejä niin muodin parissa kuin ravintola-alallakin.

Nas oli naimisissa kollegansa R&B-laulaja Kelisin kanssa vuodesta 2005 vuoteen 2010. Eron jälkeen seurasi oikeussotku parin yhteisen lapsen elatusmaksuista.

Useita vierailuja Suomessa

Nyt Nas saapuu neljättä kertaa Suomeen, kun räppäri esiintyy Suomen suurimmalla hip hop -festarilla Blockfesteillä. Nas keikkaili ensimmäistä kertaa Suomessa Helsingin Kaapelitehtaalla kesäkuussa 2007. Toisen kerran Nas oli Suomessa marraskuussa 2008 osana Rock the Bells -kiertuetta. Viimeisin Nasin Suomen-keikka nähtiin maaliskuussa 2011 Helsingin The Circus -klubilla.

YleX on vahvasti mukana Tampereen Blockfesteillä 19.-20. elokuuta.

Lue myös:

Blockfest julkisti lisää esiintyjiä – Nas Tampereelle

Amy Winehouse esiintyy Nasin uudella musiikkivideolla - Katso video!

Räppäri Nasin selkkausten värittämästä urasta muistelmat